GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

Vil du jobbe utenlands? Her er 12 ting du må vite

Vil du jobbe utenlands? Her er 12 ting du må vite

Jobbe i utlandet er ikke bare en stor opplevelse, men det kan også starte din internasjonale karriere og åpne dører for nye muligheter over hele verden. Dine språkkunnskaper vil skyte i været, og din tverrkulturelle kompetanse vil nå et høyt nivå. Kort sagt: Hvis du har muligheten til å arbeide i utlandet – gjør det! For å hjelpe deg med å forberede deg, har vi satt sammen noen ting å vurdere, fakta til forskning, og spørsmål å stille (deg selv).

1. Lær deg alt om visum og arbeidstillatelse

Uansett hvor mye du planlegger og organiserer, vil din drøm om å jobbe i utlandet være avhengig av visum eller arbeidstillatelse. Derfor, er det svært viktig å finne ut hva slags papirer du trenger for å være i stand til å lovlig arbeide i et annet land – og hva du må gjøre for å få disse papirene – vil være det første skrittet. Vit at det å skaffe visum eller tillatelse kan ta litt tid og penger. Du trenger også å vite hvor lenge du kan bo med nevnte dokumenter –  er de koblet til arbeid eller kan du bo der for en viss tid, uansett hva?

2. Research levekostnadene vs. lønnen din

Neste opp på listen over viktige ting å vurdere er: penger. Du vet kanskje ikke nøyaktig hvor mye penger du vil tjene hver måned, men du må vite hva gjennomsnittet i bransjen er, og hvordan det er sammenlignet med levekostnadene. Du vil i utgangspunktet måtte finne ut hvor mye penger du vil ha igjen når alle de månedlige kostnadene (husleie, regninger, skatt, etc.) er betalt. (Få ting kan være så deprimerende som å leve på et fantastisk sted og ikke være i stand til å ha råd til noe). CNN har satt sammen en global lønnssammenligning som kan være en god start for å finne ut om du er over eller under gjennomsnittet i landet du skal reise til.

3. Finn ut hvordan du får deg jobb og et sted å bo

Hvis du har satt ditt hjerte på en bestemt by, bør du finne ut hvor enkelt det vil være å finne en jobb og et sted å bo. Sjekk hvordan folk pendler og hvordan det påvirker budsjettet og forventninger. (Ting kan være enklere hvis du bare ønsker å flytte til et bestemt land, og er mer fleksibel på hvor du skal jobbe, men du vil fortsatt må være i stand til å finne en jobb og ha tak over hodet.)

4. Finn ut hvor mye fritid du vil få

En grunn til at du flytter til utlandet er sannsynligvis fordi du ønsker å utforske en ny kultur – og du vil trenge tid til å gjøre det. Det høres kanskje ikke super viktig ut i begynnelsen, men finn ut hvor mye ferie (og sykedager ) du får, da dette kan variere sterkt fra land til land. Kun arbeid og ingen fritid kan dempe de beste eventyrplaner, så sørg for at du har tid (og penger) å utforske og / eller besøke familien hjemme nå og da.

5. Nettverksbygging

Å ha et nettverk i et annet land er viktig – heldigvis trenger du ikke engang å reise dit for å småprate: Bruk sosiale medier for å finne og kontakte folk i din bransje. Spør noen om hjelp og råd: dette er alltid gode måter å få en fot innenfor. Så bli aktiv på Twitter og Linkedin , delta i grupper eller fora, og snakk med expats og lokalbefolkningen.

6. Lær om landet og kulturen

Når du er på ferie, er alt litt mer awesome. Vi ønsker ikke å ødelegge for deg, men å faktisk bo i et land vil være litt annerledes: Det vil være regninger, skatter og forsinkede busser. Du kan også bo litt lenger fra stranden enn du trodde. Nå mener vi ikke si at alt vil bli verre, vi ønsker bare å være realistiske og ikke dømme ditt fremtidige hjem iført feriebriller. En god idé er å besøke fremtidige hjem før du flytter og virkelig spørre deg selv om du kunne bodd der. Dette er også en god tid til å møte med mulige arbeidsgivere, se på nabolag, lære det lokale språket og snakke med lokalbefolkningen om dagens arbeidsmarked og boformer.

7. Finn ut hvordan de lokale finner jobber

Ulike kulturer har ulike tilnærminger til å finne en jobb – noen liker en mer formell tilnærming med masse papirarbeid , mens andre foretrekker ansikt til ansikt interaksjon. Forsk på hvordan lokalbefolkningen finner jobbene sine og finn ut om du vil være i stand til å finne noe på egen hånd (fra langt unna), eller om du blir nødt til å gå gjennom en rekrutterer eller etat.

8. Lær deg hvordan du skriver CV og søknad

Nå som du vet hvordan du skal finne en jobb, må du få alt klart til å få prosessen i gang: Lær alt om layout, innhold og formaliteter for å skrive en CV og følgebrev for ditt land og bransje. Sørg for at du vet hvor mange personlige detaljer du trenger å dele og hvilke dokumenter / referanser du trenger å inkludere.

9. Les om mulige diplomer og sertifiseringer

Avhengig av utdanning, ferdigheter og arbeidserfaring, kan ditt nye hjemland be om et ekstra (språk) diplom eller sertifikat. Finn ut av jobbkravene og lær hvordan, hvor og når du kan få de nødvendige dokumentene. (Dette kan bety at du må bruke litt mer tid og penger for å komme dit du vil.) Hvis du trenger å få ditt engelsk nivå sertifisert, kan den gratis EFSET testen være et godt sted å begynne (mer om engelske eksamener her).

10. Forbered deg på at ting vil være annerledes

Utforsk noe nytt, og start et nytt kapittel i livet ditt, og utvide din horisont er forhåpentligvis noen av grunnene til hvorfor du ønsker å jobbe i utlandet – men vi ønsker å si det likevel: Pass på at du er forberedt på muligheten av en liten bit av kultur sjokk, hjemlengsel , og noen “men hvorfor” -Spørsmål som kommer hånd i hånd med “det er bare sånn det er” -svar. Det skjer til de beste av oss, så se på det som et tegn på at du vokser, blir mer awesome, og er i ferd med å skape minner som vil vare livet ut.

11. Ha en plan B. (Just in case.)

Nå ønsker vi ikke å ta motet fra noen av dine bestrebelser, men som en verdensvant, vet du at det alltid er lurt å ha en alternativ strategi i tilfelle ting ikke går etter planen. For eksempel, er det godt å vite hvor lenge du har råd til, og får lov til å bo i landet uten å ha en jobb. Når det er sagt, vil det være viktig å finne ut hvor mye penger du ønsker å spare opp til å akkumulere en nødsituasjon.

12. GO FOR IT.

Om ikke nå, når?

Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på

Utforsk verden og lær et nytt språk i utlandet

Les mer