GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

10 fantastiske grunner til å elske Dublin

10 fantastiske grunner til å elske Dublin

Bare det å si navnet på byen gjør at bildene strømmer til i hodet; den rike historien, de grønne åsene, de trollbindene bybanene, og de uendelige halvlitere med Guiness. På østkysten av landet er hovedstaden et populært reisemål i Europa, og det er finnes det mange grunner for. Her er 10 fantastiske grunner til å elske Dublin.

1. Historien

Snakk om å ha en utrolig historie! Dublin er en middelalderby som først var bebodd av vikinger. Bare av å gå rundt i de historiske gatene er nok til å få deg til å tenke på alle hemmelighetene brosteinene har. For å lære mer om historien kan man dra til Irlands Nasjonalmuseum og oppleve myrlegemer – menneskekropper som ble bevart etter døden – (og som man tror ble ofret), skjeletter etter Vikinger, og nydelige, keltiske smykker fra bronse- og jernalderen.

2. Irene

De store smilene, skinnende øynene og de mange historiene. Når irer reiser til andre land, kan de fortelle om den “hyggelige lokalbefolkningen” som bor der, men før du har opplevd irer i hjemlandet sitt, vet du ikke hva hyggelig betyr. Kort fortalt: Irer fra Dublin er herlige!

3. Musikken

Tradisjonell, irsk musikk kan garantert få deg i bedre humør, selv når du ikke er klar for det. Med deres rike historie, mange talenter, og tekster som rimer, en tur til Dublin er ikke over før du har brukt en ettermiddag på sofaen mens du hører på lokal musikk inn i de sene nattetimer. Du kan til og med begynne å gråte – men det er bare en del av moroa!

4. Du trenger ikke bil

Glem å ta bilen eller å ta en taxi. I Dublin trenger du kun beina dine. På internett vil du finne mange sider med gratis, guidete gåturer som dekker over det meste av litteratur, historie, eller puber. Og er du ikke interessert i å gå rundt med kart og notatbok? Da kan du også finne gåturer med tilhørende podkast i Dublin. Pakk lett: byen er full av kafeer, restauranter og puber hvor du kan samle ny energi etter gåturen. Og det bringer oss til…

5. Guinness

Det finnes mange teorier om hvorfor Guinness smaker bedre i Irland. Det virker som at det går på populæritet: lokale puber går gjennom flere tønner på kort tid, så ølen er alltid helt fersk og tappekranene er rene (en representant fra Guinness sørger for det). Og en dubliner vil alltid vite hvordan man skal servere de sorte greiene. Det er en fin balanse mellom den ideelle temperaturen, hvilket glass det serveres i, og de 120 sekundene det tar å tappe ølen og lage den perfekte, skummede toppen.

6. Den voksende matinteressen

Du tenkte ikke du ville se Dublin og “gourmet” i samme setning? Da er det på tide å endre tankegangen! Takket være en økende interesse i områdets lokale matvarer (tenk østers, kamskjell, reker, lokal kjøttproduksjon, ost) og tradisjonelle retter (prøv irsk natronbrød med smør, potetpannekaker, eller sort og hvit pudding) er det et voksende matmarked i Dublin. Fra stearinlysfylte tavernaer til lukseriøse restauranter har denne byen mat for alle og en hver. Dette er absolutt en av de 10 grunnene til å elske Dublin!

7. Irsk smør

Altså, det er bare så…. smørete! Det er nesten sånn at når man først har smakt det, så kommer alle andre smør til å være smakløse. Kanskje det har noe å gjøre med det supergrønne og friske gresset kuene spiser hele året? Det som er sikkert, er i hvertfall at du alltid vil lete etter irske merker blant smør når du skal handle fra nå av (bare så du vet det)!

8. Se lundefugler

Virkelig! Ta en båt ut til Ireland’s Eye, en øy utenfor Howth. Sammen med lundefugler (selv om vi vet du reiser spesielt for å se dem) vil du se grå seler og forskjellige havfugler, som alkefugler, alker og skarver.

9. Nyt havneområdet

I Dublin er havet aldri langt unna. Å gå fra byen til kysten er så lett at du bare kan hoppe på et DART tog og la tankene vandre mens du reiser den 53 kilometer lange togruten som går gjennom kystbyene. Hopp av og opplev fiskebyer og klipper i Howth, havnebyen Dún Laoghaire, gå langs havet til Killiney Hill, feriestedet Dalkey, havnen i Sandycove, eller Bay Side stranden – hvor vi vil utfordre deg til å ikke plukke de vakre skjellene på stranden.

10. En gåtur langs Wicklow Way

Alle som liker å gå turer vil snøre turskoene når de er i Dublin. Byen er jo tross alt startpunktet til Wicklow Way, en 131 kilometer selvguidet villmarksløype. Den tar som oftest 5-7 dager å gå, og løypen passerer fjellstier, landeveier og åser, gamle skoger, elver, klostersteder og ruiner, før den ender i Clonegal. Lyst til å gå Wicklow Way? Kom forberedt med vanntett utstyr – du vet aldri hva slags vær denne delen av Irland byr på!

Vil du studere i Irland med EF?Les mer..
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på