Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Meny

11 morsomme fakta om Frihetsgudinnen

11 morsomme fakta om Frihetsgudinnen

Frihetsgudinnen er et av de mest kjente landemerkene i verden – selvom hun er 129 år gammel, ser hun fortsatt faboulous ut! Her er våre 11 favorittfakta som beviser at statuen er mer enn et fotoobjekt du assosierer med «The Big Apple».

1. HENNES EKTE NAVN ER…

Det ekte navnet på statusen er faktisk «Liberty Enlightening the World»; Statue of Liberty er kun et kallenavn.

2. FRA RØD TIL GRØNN

Statuen er laget av kobber og hadde tidligere en skinnende rød-brun farge (som en amerikansk penny mynt). Til alles overraskelse skiftet statuen farge til den velkjente grønn-blå fargen over tidens løp (de burde visst!)

3. FRIHETSGUDINNENS MÅL

Fra festet i pidestallen og opp til fakkelen er statusen 93 meter høy og veier 225 tonn. Da den ble reist i 1886, var det den høyeste jernstatuen i hele verden. Frihetsgudinnen broker størrelse 879 i sko og har et 11 meter bredt liv. Du må gå 377 trappetrinn for å se ut av de 25 vinduene i kronen hennes – de syv piggene opp fra kronen representerer de syv hav og de syv kontinentene.

4. EN MORSDAGS PRESANG

Frihetsgudinnen er designet av Auguste Bartholdi, en fransk skulptør. Han modellerte ansiktet hennes etter sin mor, Charlotte og vant dermed alle «årets sønn» priser.

5. EN TRANSANTLANTISK GAVE

Statuen var en gave fra franskmennene til amerikanerne og den symboliserer de to landenes allianse under den amerikanske revolusjon, og den har siden blitt et symbol på frihet, rettferdighet og demokrati. Den har til og med nått opp på UNESCOs verdensarv liste.

6. EN ENVEISBILETT TIL AMERIKA

Statuen var ferdig og ble presentert til den Amerikanske Ambassadøren i Frankrike, 4 juli, 1884. Den ble der til den ble delt opp i 300 biter, pakket inn i 240 kasser og shippet over til USA i 1885, hvor den ble satt sammen igjen. Turen over Atlanteren tok en uke lenger enn planlagt og skipet som fraktet den tunge statuen sank nesten i en storm.

7. LA DET BLI LYS!

Mellom 1886 og 1906 ble frihetsgudinnen brukt som fyr. Lyset var ikke sterkt nok til å guide skipene inn etter solnedgang, så «the Liberty Lighthouse» ble stengt etter 16 år i bruk.

8. FRIHETSGUDINNENS IPAD

På frihetsgudinnens iPad – ser ut som en litt old-school iPad – kan du se JULY IV MDCCLXXVI (July 4, 1776) inngravert. Detteer datoen forden amerikanskeuavhengighetserklæringen.

9. GUDINNENS FAKKEL

Fakkelen Frihetsgudinnen holder i hånden var åpen for besøkende til 1916, da «the Black Tom Explosion» ødela deler av henne. I 1986 ble fakkelen fjernet og erstattet med en ny og skinnende – selve flammen er dekket med 24 karats gullblad, mens forgjengeren kan beundres i statuens lobby.

10. ET STEG MOT FRIHET

Om det gikk an å løfte på Frihetsgudinnens skjørt ville du sett at hennes høyre fot er løftet opp og at hun star blant ødelagte kjettinger – et symbol på å ende tyranni og undertrykkelse.

11. DET HENDER AT LYNET SLÅR NED (MER ENN) TO GANGER

Det er sagt at statuen blir truffet av lynet over 600 ganger per år. Dette er ikke alle problemer forårsaket av været hun må gjennomgå: selvom hun er urørlig ut, kan vind opp i 80 kmt få Frihetsgudinnen til å svaie 7 cm frem og tilbake, og fakkelen kan svaie mer enn 12 cm frem og tilbake.

Bo i New York med EF AcademyLær mer

Del denne artikkelen

Nyeste artikler fra Reise