GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

De 12 merkeligste underground station-navnene i London

De 12 merkeligste underground station-navnene i London

Det offisielle navnet på undergrunnsbanen i London er the London Underground, men de fleste kaller den for the Tube (på grunn av formen på tunnelene). Det er det tredje største undergrunnsbanesystemet i verden. Med 270 stasjoner på 11 undergrunnsbanelinjer gjør den tilsvarende 90 reiser til og fra månen hvert år. Flere av stasjonene har veldig rare og overraskende navn. Nå vil jeg fortelle mer om de snåleste av dem:

1. Swiss Cottage

Du lurer kanskje på hva London har med Sveits å gjøre. Denne stasjonen er døpt etter puben som ligger rett ved siden av den og som fra begynnelsen het the Swiss Tavern, men i dag er døpt om til Swiss Cottage. Puben, som ble bygd på midten av 1800-tallet, er bygd for å etterligne de populære sveitsiske alpehyttene.

2. Covent Garden

Denne stasjonen er interessant fordi folk alltid tar feil av navnet, den heter Covent og ikke Convent. For å gjøre det hele mer forvirrende pleide det å ligge en innhegnet hage for munker som kaltes for the Convent of Westminster. På 1200-tallet begynte stedet å bli kjent under det engelsk-franske ordet covent som betyr kloster (convent).

3. Elephant and castle

Visste du at de spanske og britiske kongefamiliene har hatt bånd med hverandre gjennom hundrevis av år? Navnet på dette området i sør-London skal visst komme fra La infanta de castilla. Navnet refererer til to spanske prinsesser som kanskje, eller kanskje ikke, bodde i området. Senere har navnet også blitt koblet til en smeds våpenskjold (av en elefant og et slott), men uansett er navnet et av de kuleste og mest unike i London.

4. Angel

Slik som Swiss Cottage er nabolaghet Angel trolig oppkalt etter en pub. Vertshuset the Angel Inn ble bygget på 1600-tallet, og er der fremdeles, men lokalene har blitt overtatt av en kjederestaurant, så jo mindre vi prater om det, desto bedre.

5. Barbican

Dette stasjonsnavnet refererer til et nabolag som ligger i nærheten. Navnet kommer fra det gamle latinske ordet barbacana, som betyr en forsterket slottsport. Etter at husene i området ble ødelagt under andre verdenskrig ble de bygget opp igjen med en funksjonell, hard arkitekturstil som kalles for brutalism. Det er også et senter for scenekunst, som er ganske kult!

6. Maida Vale

Hvis du hører navnet uten å se det skrevet ned høres det ut som made of ale, som om hele området er laget av øl. I virkeligheten er det oppkalt etter en pub som kalles The Maida. Det er også navnet på den lokale helten St. John som er kjent som helten av Maida.

7. Cockfoster

Ja, jeg vet, navnet på denne stasjonen lyder veldig uanstendig. Du finner den i nord-London og den er det siste stoppet på Piccadilly line. Det er ingen som med sikkerhet vet hvor navnet kommer fra, men det var trolig navnet på en lokal familie eller et hus som stod i området. Navnet betyr visst distriktssjef eller chief forrester (cock kan bety chief), men jeg er ærlig talt for opptatt med å fnise til å kunne høre etter.

8. East India

Har du noen gang sagt til vennene dine at du skal dra til øst-India uten å fly i over 12 timer? Nå kan du det! Denne stasjonen på DLR (Docklands Light Railway) i øst-London er døpt etter East India Docks. Før i tiden pleide fartøy som handlet med India å laste av varene sine her.

9. Brick Lane

Gater er laget av brostein, selvfølgelig. Likevel fikk denne gaten faktisk navnet sitt etter teglsteinene som ble laget på en fabrikk her på 1400-tallet og fremover. I dag er gaten mer kjent for de mange indiske restaurantene, og deres gode curryretter, som ligger her. Den pleide å hete Whitechapel Lane, men vi foretrekker Brick Lane da det er mye raskere å si.

10. Park Royal

Navnet på denne stasjonen er ganske merkelig fordi det verken ligger en park eller noe kongelig slott her. Du finner Park Royal helt ute i vest-London, nord for Ealing og Acton. Navnet kommer fra et utstillingsområde som ble åpnet av Royal Agricultural Society i 1903. Området stengte etter tre år men navnet ble værende.

11. Cyprus

Vi fortsetter visst Londons underlige tradisjon av å oppkalle stasjoner etter land! Cyprus ligger på DLR i øst-London, og er oppkalt etter det viktorianske boligområdet Cyprus som selv er oppkalt etter øya i middelhavet. Området er dessverre ikke like solrikt eller spennende enn selve Kypros. Beklager å måtte skuffe deg.

12. Crystal Palace

Denne stasjonen ligger teknisk sett ikke på undergrunnsnettverket (den ligger istedet på The Light Railway Network som kalles for the Overground), men navnet er for rart til å ikke være med på listen. I 1851 var London vert for the Great Exhibition i Hyde Park, og det ble da bygget en gigantisk hall av tre og glass som lignet et palass, kjent som the Crystal Palace. Da utstillingen var over ble hallen demontert og bygd opp igjen i sør-London – noe som ga området og undergrunnsstasjonen sitt navn. Tragisk nok brant bygningen ned på 1930-tallet.

Skal du reise til London snart? Sjekk ut vår topp 10-liste for studentsteder i byen!

Studer engelsk med oss i London og reis med the Tube hver dag!Les mer
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på

Lær et av 12 språk og velg mellom 52 destinasjoner verden over

Les mer