GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

24 fakta om OL du garantert ikke visste fra før

24 fakta om OL du garantert ikke visste fra før

Selvom du ikke bryr deg så mye om sport, er det noe magisk ved de Olympiske Leker: Idrettsutøvere trener i åresvis for å gi alt og levere deres beste – ofte handler det om sekunder. Under arrangementet gråter vi av glede, vi har sympati for taperne, roper til TVen og gir en “high-five” til fremmede. Hvert år tilpasser vi oss en helt annen tidssone, samtidig som vi kjenner at vi blir ekstremt patriotiske, vi blir gode til gjenkjenne flagg og nynner til nasjonalsanger fra hele verden.

For å komme inn i den oplymiske spiriten og følelsene som kommer deretter, legger vi noen faktra om Olympiske Leker som du kanskje ikke viste.

1. De første olympiske leker fant sted i det 8. århundre f.Kr. i Olympia, Hellas. De ble holdt hvert fjerde år i 12 århundrer. Så, i det 4. århundre e.Kr., ble alle hedenske festivaler forbudt av keiser Theodosius I og OL var ikke mer.

2. Men den atletiske tradisjonen oppsto rundt 1500 år senere: De første moderne olympiske leker ble holdt i 1896 i Hellas.

3. I antikkens Hellas, trengte ikke idrettsutøvere bekymre seg for sponsing, beskyttelse, eller mote – de konkurrerte nakne.

4. På den tiden varte OL i fem til seks måneder.

5. Kvinner har hatt lov til å delta i Olympiske leker siden 1900.

6. Mellom 1924-1992 ble vinter og sommer OL holdt samme år.

7. Kun fire deltakere har vunnet medalje i både vinter og sommer Olympiske Leker. En a dem er Christa Ludinger-Rothenburger som vant medaljer i begge samme året.

8. Under OL i London 2012, brukte den Olympiske landsbyen 165 000 håndkler på to uker.

9. Det offisielle OL språket er engelsk og fransk, samt språket til vertslandet.

10. Tarzan konkurrerte i OL: Johnny Weissmuller, en idrettsutøver som spilte Tarzan i 12 filmer. Han vant fem gullmedaljer i svømming på 1920-tallet.

11. Mellom 1912-1948, deltok artister i Olympiske Leker: malere, skulptører, arkitekter, forfattere og musikere deltok for å vinne medaljer i deres fag.

12. Under OL i Berlin i 1936, kom to japanske spydkastere på delt andreplass. I stedet for å konkurrere igjen, kuttet de sølv og bronsjemedaljene i to og smeltet de to ulike halvdelene sammen slik at hver av dem hadde en halvsølv- og en halvbronse medalje.

13. Den olympiske fakkelen er tent på den gammeldagse måten i en gammeldags seremoni i tempelet Hera, i Hellas: Skuespillere, iført kostymer av greske prestinner bruker parabolske speil og solstråler for å tenne fakkelen.

14. Derfra starter fakkelen sin stafett til vertsbyen : Det er vanligvis båret av løpere, men den har reist på båt, fly (og Concorde), på hesteryggen, på baksiden av en kamel, via radiosignal, under vann og i en kano.

15. Den olympiske fakkelen har også vært i verdensrommet flere ganger.

16. Stafettfakkelen og den olympiske ild er ment å brenne under hele arrangementet. I tilfelle flammen slukker, kan den antennes med en backup flamme, men aldri en vanlig lighter!

17. 2012 London Games var det første OL hvor alle deltakerlandene sendte kvinnelige idrettsutøvere.

18. Følgende idretter er (dessverre) ikke en del av Olympiske Leker lenger: solo synkronisert svømming, tautrekking, tauklatring, varmluftsballong, duellerende pistol, tandem sykkel og hinderløype i svømming. Heldigvis, ble levende due skyting en one-shot og bare en del av OL i Paris 1900.

19. De fem ringene av OL-symbolet – designet av Baron Pierre de Coubertin, co-grunnlegger av de moderne olympiske leker – representerer de fem bebodde kontinentene i verden.

20. De seks fargene – blå, gul, svart, grønn, rød og hvit bakgrunn – ble valgt fordi hver nasjons flagg inneholder minst ett av dem.

21. OL har vært holdt i 23 forskjellige land.

22. Den første offisielle OL-maskoten var Waldi, en dachshund under 1972 Games i München.

23. 2016 Games i Rio vil markere første gang OL arrangeres i Sør-Amerika.

24. I løpet av de 17 dagene Sommer-OL 2016, vil 10.500 utøvere fra 205 land representere 42 forskjellige idretter og delta i 306 konkurranser i Rio.

Her er Anni Rizler, studieveileder fra EF Språkreiser i Pyeong Chang.

Ønsker du å reise med EF?Bestill brosjyre her
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på

Lær et av 12 språk og velg mellom 52 destinasjoner verden over

Les mer