GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

3 gode grunner til å lære tysk

3 gode grunner til å lære tysk

Jeg er gift med en stor og sterk sveitsisk mann og bor i den tysktalende delen av Sveits. Jeg hører tysk hver eneste dag og prater språket også (dog ikke så bra som jeg selv synes at jeg burde), og selv om sveitsertysk er rimelig annerledes fra høytysk (Hochdeutsch) som blir snakket på den andre siden av grensen til Tyskland, er det viktig for meg å lære tysk. Alt annet ville vært rart.

Men hvis du ikke bor i et tysktalende land og du ikke har tysktalende romkamerater eller venner ved din side, hvorfor skal du da bruke tid på å lære det? Det vil jeg gi deg tre solide grunner til.

1. Tyskland hersker!

De har vunnet verdensmesterskapet i fotball, men de vinner også utenfor banen. Det er nemlig vanskelig å benekte den store størrelsen på landet, deres økonomiske tyngde, og det at de er eksperter innen innovative biler og kule byer (hei Berlin!).

Og hva er den beste måten å bli med på den tyske karusellen og få en jobb i en av Europas sterkeste økonomier? Lær tysk! Det er ingen vei utenom. Du vil kunne integrere deg raskere og kunne imponere de lokale når du kan si ‘Geschwindigkeitsbegrenzung‘ uten å snuble i ordene (mer om dette i neste avsnitt.)

2. Ordene er utrolig lange (ta det som en utfordring!)

Tysk er vanskelig. Ikke noen vei utenom det heller. Men det er også vakkert og elegant når det snakkes med en klar Hannover-dialekt (som er den mest “nøytrale Hochdeutsch) eller dialekten fra det sydlige Bayern (som er den mest sjarmerende dialekten ifølge tyskerne selv). Det kan godt være at det ikke er like romantisk som fransk eller så mykt som spansk, men tysk er ekspressivt, morsomt å mestre og veldig nyttig å kunne! Det er over 100.000.000 mennesker som har tysk som morsmål, blant annet Tyskland, Østerrike, Sveits, Liechtenstein og Luxembourg).

Enda en festlig bonus er at språket har noen av de aller lengste ordene i hele verden. For eksempel:

Geschwindigkeitsbegrenzung – som betyr fartsgrense, eller…

Donaudampfschifffahrtsgesellschaftsraddampferkapitänskajütentürsicherheitsschlüsselloch – ikke spør engang…

3. Tysk rap. Enough said.

Det kommer an på smaken – i musikk så vel som språk – men jeg synes personlig at tysk høres helt fantastisk ut når det rappes. Det er skarpt, presist og lyder svært kraftfullt. At det ikke er “mykt” er en fordel her, fordi det skaper noen gode rytmer som for eksempel her (spesielt Curses vers rundt 3:06) eller her.

Mine favoritter blant tyske rappere er Samy Deluxe og Curse. Sjekk dem ut!

Har du lyst til å lære tysk ute i den store verden?Les mer her
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på

Utforsk verden og lær et nytt språk i utlandet

Les mer