GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

5 tips for å få mest mulig ut av enhver reise

5 tips for å få mest mulig ut av enhver reise

Jeg er avhengig av å reise. Moren min fløy mellom Tyskland og USA mens hun var gravid med meg. Et sted over Atlanterhavet ser det ut til at ‘reiselyst’ ble kodet inn i DNA-et mitt. Jeg mener, hva er det ikke å elske med å reise? Tenk på det – kartet over verden utvides hver gang du går nedover en ny gate. På hvert hjørne ligger det noe ukjent. Du føler deg uthvilt. Energisk. Håpefull.

Men med det søte kommer også det sure. Å reise kan også være overveldende. Tidligere planla jeg reisene mine nøye mine for å unngå å bli tatt på senga – hvilke høydepunkter å se, hvor jeg skal spise, hvilke områder jeg skulle utforske, dag for dag, jeg hadde alt funnet ut av det. Jeg trodde dette var nøkkelen til en fantastisk, uforglemmelig tur. Jeg ankom destinasjonen og følte meg klar, men sjokkerende nok gikk ingenting som planlagt. Det viser seg at ved å følge en streng reiserute hindret jeg meg selv i å være til stede og kose meg. Det gjorde faktisk turen min vanskeligere. Så jeg roet ned på planleggingen og fant en bedre balanse for å oppleve eventyrene mine.

I disse dager følger jeg intuisjon min og noen få enkle must-dos som fungerer uansett reisemål. Her er de fem beste tipsene mine for å få mest mulig ut av enhver tur:

1. Snakk språket

Uansett hvor jeg skal, gjør jeg et poeng ut av å lære grunnleggende setninger på det lokale språket. Coffee Break-podcaster er min anbefaling for spansk, italiensk eller fransk, mens Google er nyttig for andre språk. Før min første tur til Paris, lærte jeg meg noen grunnleggende fransk gloser. Jeg fikk en politimann til å flørt med meg mens han dirigerte trafikk, og de lokale butikkeierne til å behandle meg som en lokal pariser (Je suis désolée ‘, je ne parle pas français!). Det gjorde turen mye morsommere og avslappet. Kanskje du vil elske språket så mye at du bestemmer deg for å studere det (det gjorde jeg, oui!

2. Besøk markeder

En av favoritt tingene mine med å reise er å besøke regionale markeder. Jeg vandrer blant bodene med locale råvarer og produkter, tar inn alle fargene og teksturene. Jeg føler meg mer tilknyttet til stede jeg besøker når jeg kan observere lokalbefolkningen samhandle med hverandre i sine daglige gjøremål. Jeg liker best å bo et sted med kjøkken, sånn at jeg kan kjøpe fersk frukt og lage min egen frokost om morgenen. Det føles mer intimt enn en hotellbuffé. Hvis du ikke har tilgang til et kjøkken, kan du
ha en spontan piknik i parken. Ingenting sier ‘ferie vibber’ som å bryte brød med lokale duer.

3. Spør en lokal

Å reise er ikke tiden for å være sjenert. Vær modig og slå av en tilfeldig samtale med en fremmed. En bra ice breaker er å be om en anbefaling for en må-se-attraksjon de fleste turister ikke får med seg. Stol på
meg, det er alltid noe. Jeg har fått noen av de beste tipsene fra en som jobbet i Londons undergrunn og en servitør på en tapasbar i Spania. Ikke stol blindt på kun bøker og Google – spør de rundt deg om inspirasjon. Et vennlig smil når langt.

[

](https://www.ef.no/blog/wp-content/uploads/sites/31/2019/11/manthan-gupta-U_qlIPLXD2k-unsplash-1.jpg)
4. Last ned apper for offentlig transport

For å få mest mulig ut av enhver reise er det viktig å kunne navigere seg enkelt rundt omkring uten å bruke for lang tid. Hvis du skal til en by, er det lurt å finne ut navnet på det lokale transportnettetverket før du reiser. De fleste vil ha en app du kan laste ned gratis på telefonen. Jeg liker å planlegge ruten fra jernbanestasjonen eller flyplassen til boligen min på forhånd, så slipper man noe ekstra stress ved ankomst. Det er vanligvis billigere å kjøpe et dagskort enn enkeltbilletter, skal du være lengre er en ukes billett (hvis tilgjengelig) det best for lengre opphold. Å desperat prøve å finne ut hvordan du kommer deg fra punkt A til B når du er jet-lagged og har et desperat behov for en dusj, er for amatører.

5. Finn utkikkspunkter

Jeg prøver alltid å få oversikt over hvor jeg bor ovenfra. Det hjelper på orientering og resulterer ofte i noen bra bilder også. Hvis det ikke er åser eller fjell du kan gå opp, se etter bygninger som kirketårn og skyskrapere for å få den beste utsikten. En av de mest minneverdige utkikkspunktopplevelsene for meg var å se på solen komme opp over Haleakalā-krateret på Maui. Jeg så havet danse i det fjerne, sollys oversvømte bakken og verden surret forsiktig i stillhet. Dette er øyeblikk husker for resten av live og noen av det jeg alltid finner for å få mest mulig ut av enhver reise.

Oppdag verden med ossLes mer her..
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på