GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

6 engelske uttrykk som ikke gir noen mening

6 engelske uttrykk som ikke gir noen mening

Strop. Codswallop. Knackered.  Vi briter sier noen merkelige ting av og til – som regel fordi språket har utviklet seg fra de mange, mange (mange) svært ulike regionale dialektene som finnes over hele Storbritannia (eller den merkelige og svært lange historien om det engelske språket.) Med dette i tankene tenkte jeg det var på tide å avsløre noen av Storbritannias rareste fraser du noen gang kommer til å høre, og forklare hva de faktisk betyr.

1. “DON’T GET STROPPY!” eller “DON’T GET IN A STROP!”

Det betyr: Ikke vær sint eller frekk mot noe eller noen du ikke liker. Jeg er ikke helt sikker på hvor dette kommer fra, men det er mulig det kommer fra ordet obsteperous som betyr “bråkete og vanskelig å kontrollere”.

2. “UP ON THE DOWNS”

Det betyr: Dette gir bokstavelig talt ingen mening for alle dere som ikke er fra Storbritannia, men forklaringen er faktisk ganske enkel: Downs er ås-formasjoner, som stammer fra det keltiske ordet dun som betyr det samme. Så når noen sier de kommer “opp på downs” går de faktisk  opp på en ås.

3. “I’M LITERALLY GOBSMACKED”

Det betyr: Når du er utrolig overrasket eller tom for ord, er du gobsmacked. I britisk slang betyr gob: munnen – så gobsmacked betyr bokstavelig talt at noen har “smacked” deg i munnen, og du er sjokkert over det. Det er rimelig å si at jeg er gobsmacked over denne definisjonen, fordi den er så merkelig.

4. “STOP WAFFLING”

Det betyr: Hvis noen ikke vil slutte å snakke om noe, kan du fortelle dem om å stoppe “waffling”. Det startet trolig med ordet waff som betydde bjeff eller bjeff i dagligdags engelsk.

5. “BITS AND BOBS”

Det betyr: Forskjellige ting, vanligvis små elementer. Det er en av de fleksible ordene som kan bety mange ting avhengig av konteksten: så du kan si “Jeg skal til supermarkedet for å kjøpe noen ting og tang til middag” eller “denne skuffen er fylt med masse ting og tang” . Det betyr biter og refererer til de gamle engelske ordene for mynter (bits og piece).

6. “LOST THE PLOT”

Det betyr: Dette kan bety to ting: når du virkelig sint for noe, og du kan ikke kontrollere deg selv, eller om du har blitt  gal. Eller at du helt har glemt hva poenget med situasjonen er – ja, akkurat som i en historie som ikke lenger er koblet til det som først startet, du har altså mistet tråden.

Studer i engelsk i StorbritanniaLes mer..
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på