GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

Den ultimate guiden for et perfekt friår

Den ultimate guiden for et perfekt friår

I en tidligere bloggpost fra EF-bloggen ble friår beskrevet på to måter:

friår substantiv

  1. en fantastisk måte å leve livet

  2. en periode – ofte før, under eller etter universitetet – der en person tar seg fri for å reise verden rundt, lære språk, jobbe, jobbe som frivillig eller praktikant.

Uansett hvilken måte du velger å se på det, er et friår en ideell mulighet til å fokusere på din utvikling og bruke tiden til å utforske verden. Enten du er i ferd med å begi deg ut på et friår, eller bare vurderer å ta et, kan du være trygg på at det kommer med mange fordeler. Mestre din selvstendighet, gi deg tid til å reflektere, lære et nytt språk og /eller gjøre deg mer attraktiv for en arbeidsgiver, bare for å nevne noen.

Føler du deg overveldet? Frykt ikke – vi har satt sammen den ultimate guiden for alle ting du bør tenke på når du vurderer å ta et friår.

  1. Å spare pengene

Sett deg mål

Du har et helt år til å gjøre så mye du kan! Det er derfor det er så viktig å budsjettere utgiftene dine i de tidlige stadiene av planleggingen. Legg til alle overnatting-, transport- og levekostnader, slik at du kan beregne “morsomme penger” du kan bruke på måltider ute, aktiviteter og alt annet du har lyst til.

Gjør forarbeid

Hver by eller hvert land du reiser til vil ha forskjellige levekostnader. Land i Europa vil for eksempel ha andre transportkostnader enn de i USA. Så hvis du får de små detaljene riktig, vil du spare penger hvis du har forberedt deg og regnet med dem. Det lar deg også sørge for at du kan maksimere opplevelsen din på hvert sted. Slik får du mest mulig ut av en opplevelse med mindre.

Ofre noe

Så, det er ingen som sier at du skal bli en eremitt, men sosiale aktiviteter når du sparer til et friår, blir fort en pengesluker. Vær disiplinert og vurder å kutte ned en stund. Ikke bare vil du spare penger, men du får muligheten til å øve på budsjettferdighetene dine allerede før avreise.

Jobb

Den største gledesfaktoren i et friår er at du blir satt fri fra 9-til-5- timeplanen du sannsynligvis har blitt vant til. For å gjøre det må du sørge for at du har nok penger, noe som betyr å sørge for at du skaffer deg en jobb. Denne kortsiktige investeringen vil lønne seg i det lange løp. De fleste er ofte for flaue for å spørre, men sørg for at du ber familie og venner om ikke å bruke penger på materielle gaver, men be dem bruke de spesielle dagene til å bidra til reisebudsjettet! Hva kan være en bedre gave?

Vær produktiv

I en ideell situasjon har du nå nådd ditt sparemål – men planleggingen stopper ikke der. Nå er det på tide å gjøre drømmen din til virkelighet. Overnatting, transport og aktiviteter er ofte billigere når du bestiller på nett etter litt undersøkelser. Sørg for at du bestiller så mye som mulig på forhånd.

  1. Hvor skal du dra?

Finn din drømmedestinasjon

Denne turen handler om å utforske stedene du har drømt om. Sørg for at du velger et reisemål som vil begeistre deg kulturelt så vel som på fritiden, slik at du kan få mest mulig ut av det.

Fordyp deg i et nytt språk og en ny kultur

Et friår er også en fantastisk sjanse til å bygge på CV-en din for universitets- og jobbsøknader. Å starte å lære et nytt språk er en utfordring. Det er derimot ikke så vanskelig når du er helt omgitt av folk som snakker det daglig.

Nøkkelen er å finne et språk du er interessert i, som også vil være nyttig for fremtidige arbeidsgivere. Siden verden blir mer globalisert, er det viktig at du snakker andre språk for å få en fordel i konkurransen. Det er en god ide å oppsøke et kurs som ikke bare tilbyr språkopplæring, men også organiserte aktiviteter. Disse aktivitetene lar deg utforske lokalområdet og fordype deg helt.

Visumregler og begrensninger

Det er ikke det morsomste, men det er svært viktig. Pass på at du gjør deg kjent med begrensningene angitt i visumet ditt. I noen tilfeller kan du ha lov til å søke om midlertidig arbeid, noe som letter belastningen på sparepengene dine mens du fordyper deg i det lokale språket. På noen destinasjoner har du kanskje ikke lov til å jobbe, men har sjansen til å arbeide frivillig i stedet! Sjekk reglene slik at du kan styrke CVen din med nye opplevelser.

  1. Mens du er på friår

Ta vare på minnene

Minnene du skaper dette året vil være helt unike. Er du en god fotograf, skribent, scrapbooker, eller filmlager, så sørg for at du tar i bruk disse ferdighetene og lag fantastisk reiseinnhold som du kan dele. Eller bare for å ha for deg selv i fremtiden. Dette vil definitivt være en tid du vil minnes i fremtiden, så det er en god ide å ha med seg en skrivebok. På slutten av hver dag kan du reflektere og skrive ned hva du har gjort og opplevd den dagen. Avslutt gjerne notatet med tre ting du er takknemlig for.

Gå ut av komfortsonen

Den viktigste delen av et friår er å la deg selv bli inspirert. Utfordre din komfortsone slik at du kan vokse på det personlige plan. Du vil samtidig utvide din sosiale sirkel. Det finnes mange selskaper som organiserer arrangementer spesielt for å samle de reiseglade.

Skriv hjem!

Antageligvis det viktigste punktet! Sørg for at du oppdaterer venner og familie mens du farter rundt omkring i verden. Hold kontakten, del og inspirer!

Se flere destinasjonerTrykk her
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på

Lær et av 10 språk og velg mellom 50 destinasjoner verden over

Les mer