GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

Den ultimate Oktoberfest guiden!

Den ultimate Oktoberfest guiden!

Ahh, det er endelig den tiden av året igjen hvor det er lov å drikke øl til alle døgnets tider. Oktoberfest er her! Før du pakker med deg Dirndl og Lederhosen og setter snuten mot München for å delta på den helt spesielle festivalen kan det være lurt å bli kjent med det grunnleggende man bør vite. Med hjelp av vår gode Oktoberfest guide, sørger vi for at du får mest mulig ut av en av verdens største og mest kjente festivaler!

HVA ER OKTOBERFEST?

Oktoberfest finner sted hvert år i september i München’s Theresienwiese (Wies’n, forkortet). I år starter festivalen den 17. september og avsluttes den 3. oktober. Festivalen består av 14 forskjellige telt som kan huse mellom 1000 til 4000 mennesker. Hvert telt har sin egen unike karakter, og det er anbefalt å sjekke ut mer enn ett. Löwenbräu-Festhalle, Hofbräu-Festzelt og Augustiner-Festhalle er noen av de teltene du MÅ besøke. Forresten, det er en lokal tradisjon å dra på Oktoberfest minst tre ganger – en gang med familien, en gang med venner, og én gang med kolleger. Selv om alle kan gå inn på festivalområdet, er det kun de over 16 år som kan drikke.

NÅR BØR MAN DRA PÅ OKTOBERFEST?

Oktoberfest er i utgangspunktet alltid fullt opp – spesielt i åpningsuken. Hvis du ønsker en litt mindre overfylt opplevelse, prøv å komme i løpet av den siste uken av september. Men hvis du er fan av kostymer og tradisjoner, bør du kanskje komme en helg: Åpningsdagen av festivalen er preget av en storslått parade med vogner og masse folk iført tradisjonelle drakter, mens festivalens andre søndag har en stor utendørs konsert med typiske bayerske musikk.

HVA SKAL DU GÅ MED?

Lokalbefolkningen går vanligvis med tradisjonelle kostymer kalt Tracht’n: Kvinner går ofte med fargerike kjoler (kjent som Dirndl); Gutta bære skinnbukser (kjent som Lederhosen) og hatter. Du er ikke forpliktet til å bære disse antrekkene, selvfølgelig, men lokalbefolkningen setter alltid pris på når besøkende gjør innsatsen.

HVA SKAL DU DRIKKE?

Øl, selvfølgelig. Alt øl som serveres på Oktoberfest kommer fra berømte München bryggerier, som Paulaner og Augustiner. Hvis du ikke liker en av Tysklands kjente øl typer, kan du også få alle slags andre drinker, inkludert alkoholfrie drikkevarer, vin og cider.

HVA SKAL MAN SPISE?

Oktoberfest tilbyr fantastisk lokal mat, og du bør prøve så mange av delikatessene som du kan. Start med en tradisjonell Wiesn-Hendl (grillet kylling) og Brezn (gigantiske saltkringler). Deretter bør du prøve Steckerl Fish (fisk på pinne) eller Weisswurst (pølse). For de som fortsatt er sultne, anbefaler jeg Ochsenbraterei hvor du kan få stekt okse eller Schweinshaxe (svineknoke). Til dessert bør du prøve noen tradisjonelle kaker, pepperkaker eller bakverk – min personlige favoritt er Apfelstrudel (en tysk eplekake ).

OKTOBERFEST ETIKETTE

Ikke bli full. Dette er kanskje vanskelig når det er alkohol overalt, men det er alltid bra å kjenne sine begrensninger – for din og andres sikkerhet.

Ikke vær uhøflig. Om du oppfører deg respektløst, høylytt eller ubehagelig kan du bli kastet ut av teltet og til og med festivalen på null tid

Aldri dans på bordene. Du kan danse på enkene men aldri på bordet!

Ta aldri ølglasset med deg. Jeg vet de er fine suvernirer, men det er sikkerhetsvakter overalt på festivalen som gjennomgår vesken din på vei ut.

NOEN NYTTIGE FRASER Å LÆRE SEG

Ikke alle tyskere er like stødige i engelsk, selvom de fleste snakker det. Her er noen greie setninger å lære seg.

How can I get to the Oktoberfest? Wie komme ich zum Oktoberfest?

Where are the beer tents? Wo sind die Bierzelte?

Where are the toilets? Wo sind die Toiletten?

Is this table free? Ist dieser Tisch frei?

How much does this cost? Wie viel kostet das?

Do you have an English menu? Haben Sie eine englische Menükarte?

I would like one/two/three/four/five beer please! Ich hätte gerne ein/zwei/drei/vier/fünf Maß Biere bitte!

More beer please! Noch ein Bier bitte!

Cheers! Prost! or Prosit!

Thanks! Danke!

Let’s do this again next year! Lass uns nächstes Jahr wieder herkommen!

Les mer om språkkursHer..
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på