GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

Dette burde du vite om å lære språk

Dette burde du vite om å lære språk

De fleste språkelever treffer en vegg på et tidspunkt. Kanskje din fremgang i å lære et nytt språk ikke har vært så rask som du ønsker eller så sliter du kanskje med å gå videre til neste nivå, og du lurer på hvorfor. Vel, jeg har en idé om hvorfor – og jeg hater å si det til deg, men det kan være på tide å se deg i speilet og gjøre en endring eller to.

Her er hva læreren din ønsker du visste om språklæring og hva han eller hun håper du vil gjøre for å endre vanene dine for en raskere fremgang.

**Klassekamerater kan være dine fiender

**

En typisk fremmedspråklig klasserom består av studenter fra hele verden. Første møtet i klasserommet kan være skummelt og de fleste ser seg raskt etter noen å sitte ved siden av. Mange treffer jackpot: en student som har samme morsmål. Noen å snakke med og gjøre leksene med. Noen som forstår deg. Bra, ikke sant? Feil! I klassen, er din nye venn mer som en fiende – en fiende til din læring. Hvis du gjør det til en vane å sitte med dem vil framgangen avta. Dette er fordi fristelsen til å snakke ditt eget språk til slutt blir for sterk, og du vil stoppe å utfordre deg selv i klassen. Kort sagt: du saboterer snakke og lytte praksisen.

Fiks det: Hvis du har en morsmålsvenn i klassen, hils på dem før timen, deretter del dere når timen begynner. I klasserommet bør du utfordre deg selv til å sitte ved en annen student hver gang, eller i det minste, ikke sitt med noen som har ditt eget morsmål. Samspill med en blanding av elever med ulike evner og morsmål vil utfordre deg til å kommunisere mer effektivt og vil hjelpe deg å lære raskere.

Hjemmelekser har noe for seg

Hjemmelekser? Hva slags lekser? “Ah vel,” sier du. “Det vil ikke påvirke meg” Men tro det eller ei, læreren din har ikke gitt deg lekser fordi de liker å plage deg- det er for å hjelpe deg å lære bedre ved å konsolidere innhold i tankene dine før neste klasse. Å lære et fremmedspråk – som med alt – tar tid og krefter, og å ikke bruke et par timer i uken mellom timene bremser utviklingen.

Fiks det: Gjør leksene med en gang timen er over. Ved å legge deg til denne vanen gjør du deg selv en stor tjeneste. Du kan f.eks gi deg selv enbelønning ved å gjøre leskene på en kafé eller kjøpe noe godt å drikke imens du gjør dem. Du kan også gi deg selv oppgaver som å se på filmer eller lære nye ord, høre musikk eller endre språket på mobilen din til det språket du lærer.

**Mål er ikke bare for gøy

**

Det tar tid, det er vanskelig å se fremgangen din mens du er i midt oppi det, og noen ganger vil du føle deg stresset og frustrert. Lærere ser dette hele tiden. Det de også ser, er imidlertid hvordan studenter med klare mål i tankene har en tendens til å gjøre det bedre. De beste målene er konkrete og litt utfordrende med en klar tidsfrist. Disse fungerer bra fordi de retter oppmerksomheten mot dine nåværende fokuspunkter og viser din fremgang.

Fiks det: Tydelig identifiser målet ditt i en positiv ordlyd (f.eks. Innen oktober vil jeg være i stand til å snakke med min mor på tysk) og noen få skritt mot å oppnå det (jeg trenger å lære å snakke om min familie, mitt arbeid, ting jeg liker og misliker ). Skriv målet ned og sjekk fremdriften regelmessig. Noen mennesker finner det også nyttig å dele sine mål med en venn for å holde dem ansvarlige.

Din innsats er viktig for din suksess

En av de vanskeligste tingene for lærere er å se at elevene ikke tar sine studier på alvor. Sannheten er at de studentene – de etternølerne som bare sitter på telefonen, har uferdige lekser og sitter ved siden av sin beste venn – er å kaste bort tid og penger. Fordi det finnes ikke noe slikt som en flerspråklig pille, de av oss som ikke er oppvokst tospråklig må faktisk jobbe for å lære et språk. Så ikke bli en slik student! Jobb for det!

Fix it: Akkurat som langdistanse løping, krever det å lære språk vedvarende innsats over tid -og det er ikke en sprint! Snarere enn å gjøre lekser i hui og hast to timer før timen, bør du vie 20-30 minutter med fokusert arbeid hver dag. Gjør leksene dine, bruk flashcards, les eller bruke noen av disse studietipsene. Bonus tips: For å komme inn i “sonen” før klassen, kan du  ta noen minutter å stille ditt sinn og revidere notatene før timen begynner.

**Du klarer dette!

**

Hvis du føler  målet om å lære et nytt språk er uoppnåelig, er det en siste ting læreren din ønsker du visste: du kan gjøre det! Tro meg, jeg vet. Det vil kreve målsetting, planlegging og konsistens, men resultatene er mer enn verdt innsatsen.

LÆR ET NYTT SPRÅK MED EFLes mer her..
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på