GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

Hvordan lære barn flere språk: 5 metoder

Hvordan lære barn flere språk: 5 metoder

De mange kognitive, faglige og sosiale fordelene med å lære fremmedspråk har påvirket foreldre over hele verden til å lete etter tips om hvordan du kan få tospråklige barn. Selv om dette arbeidet ikke er så enkelt som å sette på Dora the Explorer og håpe på at vokabularet utvikler seg av seg selv, er det sant at små barn er bygget for å lære. For å dra nytte av denne unike gangen i livet, må tospråklig – nysgjerrige foreldre gjøre en bevisst innsats for å hjelpe sine barn å lære: Det er ingen one-size -fits-all: familier og livssituasjoner er forskjellige fra person til person. Men vi har her satt sammen fem av det vi synes er de beste metodene for å lære barn flere språk.

1. En forelder, ett språk

For familier der hver av foreldrene er flytende i et annet språk, er “en av foreldrene, ett språk”, denne tilnærmingen er et populært valg. Praktiserende foreldre snakker kun morsmålet sitt til sine barn, enten hjemme eller når de er ute og farter. For eksempel snakker en fransk mor fransk og cubanske pappa snakker spansk. Mange eksperter mener minst 25 timer per uke er nødvendig. Ressurser som bøker og film og samspill jevnlig med andre minoritetsspråklige (inkludert familiemedlemmer, venner eller en barnevakt) vil hjelpe.

2. Snakk minoritetsspråket hjemme

Et annet alternativ er “minoritetsspråket hjemme” teknikken. Dette kan fungere om begge foreldre er komfortable med å kombinere to eller flere språk. For eksempel kan en italiensk mor som oppdrar sine barn i Sydney med hennes australske mann som også snakker italiensk, kan hele familien prate italiensk på hjemmebane og engelsk utenfor huset. Dette kan føre til at andre blir “ekskludert” i kommunikasjon med deres familie og man kan bli litt “outsider” i samfunnet på skolen for eksempel. Men det setter et klart rammeverk for deres barn – men kan bli vanskelig om den ene forelderen ikke er like komfortabel med å snakke dette språket.

3. Flytt til et annet land

Når en forelder kanskje må jobbe utenlands på grunn av karrieren, kan dette være redningen for barnets språk. Her vil man snakke morsmålet hjemme, men barnet blir tvingt til å lære fremmedspråket i landet for å kommunisere på skolen og ellers i samfunnet. Dette er kjempebra for barnets læring, og språket vil komme raskt. I tillegg vil barnet allerede ha brutt mange barrierer og det vil muligens bli mer naturlig for barnet å studere utenlands senere i livet.

4. Internasjonal klasse

Om det å flytte utenlands ikke lar seg gjøre, kan man plassere barnene i skoler og klasser for å lære dem et annet språk. Det finnes også skoler i Norge, hvor alt foregår på engelsk – her vil barna bli flytende i språket.

5. Språkreiser utenlands

For enspråklige foreldre som ikke har mulighet til å flytte utenlands, vil det å finne muligheter for sine barn til å samhandle på et annet språk være en enkel måte å lære dem et nytt språk. Mens barna  tar opp ny informasjon som “svamper”, det er viktig å huske på at selv om det er uhyre lettere for unge sinn å lære et fremmedspråk , trenger de fortsatt aktiv og variert praksis. Angrip utfordringen ved å melde barna på språkreise.

Les mer om språkreiserLær mer
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på