GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

10 tips for å flytte utenlands alene

10 tips for å flytte utenlands alene

Uansett om du skal lære et nytt språk, har takket ja til en ny jobb, eller skal starte på studier; å flytte utenlands forandrer livet ditt. Jeg har i dette innlegget samlet 10 tips for å flytte utenlands alene.

Trinn en: Bestem deg for å flytte etter å ha drømt om ditt nye, eksotiske liv.
Trinn to: Kom til destinasjonen og still spørsmål til alt du trodde var sant, inkludert fargen på sokkene dine.

Ditt drømmeliv i utlandet kan fort rakne når du innser at du fortsatt må betale regninger og skatt. Du kjenner ingen der enda. Du kjøpte feil adapter for hårføneren din. Hva nå?

Det er sant – å flytte til et nytt land er spennende, men det kan også være skummelt. Jeg har flyttet utenlands alene to ganger. Å flytte fra mitt trygge, amerikanske liv i Portland, Oregon, til et ukjent sted i Europa; Hamburg, Tyskland. Jeg tok en spontan avgjørelse og innen en måned hadde jeg solgt bilen, møblene, og en del av klesskapet. Sulten på nye eventyr og tenkte ikke på hva jeg var redd for. Jeg visste det ikke da, men å forlate det trygge jeg hadde var en av mine beste avgjørelser.

Mitt transatlantiske eventyr har gitt meg nok innsikt i hvordan omstille seg på livet i et nytt land. Det er sant at begynnelsen er den vanskeligste tiden. Du vil ha stunder med usikkerhet og tvil. Men ikke bekymre deg for mye, og aldri la frykt holde deg igjen fra å gjøre det du ønsker. Med litt informasjon og vilje, så vil du fort føle deg som en lokal. Fortsett å lese for 10 tips for å flytte utenlands alene.

1. Gjør research på byen og deg selv

Å flytte til en ny by betyr at du bare svarer til en person – deg selv. Bruk litt tid til å gå i deg selv og stille deg selv noen spørsmål. Hva interesserer meg? Hvordan vil jeg tilbringe helgene? Hva vil jeg få til mens jeg er der? Jeg anbefaler å besøke nettsiden til byen, se hva den har å tilby og gled deg til å utforske. Husk å finne ut hvordan skatter og registrering for å stemme, hvis du skal det, fungerer. Sett noen mål for deg selv samtidig.

2. Lag rutiner du liker

De to første månedene i Hamburg var jeg ensom. Jeg hadde ikke et sosialt nettverk, jeg tilpasset meg kulturen, en ny by og en ny jobb. Så jeg gjorde helgene til en tid for å være sunn og lykkelig. Jeg prøvde nye oppskrifter, vasket leiligheten min, gikk lange turer, og holdt meg selv opptatt. Jeg hadde alltid noe å se frem til, uansett om det var et rolig bad, en filmkveld eller å utforske en ny del av byen. Jeg kalte disse “komfortable rutiner”, fordi det ga meg en følelse av kontroll og mening når alt annet var usikkert og ukjent.

3. Lær det lokale språket

Hvis du ikke allerede snakker språket, meld deg på et språkkurs så fort du kan. Det er ikke noe som får deg til å føle deg mer isolert en ikke kunne språket og ikke forstå de rundt deg. Det tar flere år å lære et språk ordentlig, men å kunne noen ord og uttrykk vil gjøre en stor forskjell. Å vite hva man skal si på bakeriet eller i matbutikken krever ikke stort, og du vil føle at du hører hjemme der.

4. Finn en ny hobby

Dette er tiden for å finne nye hobbyer. Kanskje du alltid har ville lære å fekte, eller å spille sjakk? Å lære noe nytt gir deg selvtillit og et mål å jobbe mot. Når jeg flyttet til Hamburg kjøpte jeg en gitar og begynte å ta gitartimer. Jeg hadde alltid ønsket å lære det, så jeg tenkte “hvorfor ikke nå?”

5. Finn personer med samme interesser

Elsker du å svømme? Eller er du opphengt i Anime? Sjekk om det finnes noen samlinger i området du kan dra på. I Hamburg ble jeg med i en skrivegruppe som møttes en gang i måneden, på søndager. Da ble jeg med en gang kjent med folk med samme interesse, samt noen som var i samme båt, og akkurat hadde flyttet dit. Du føler deg mye mindre alene når du er med folk med like interesser som deg selv.

6. Bygg et koselig rede

Hjemme er hvor hjertet er, spesielt når du flytter utenlands. Om du eier egen leilighet, bor på studenthjem eller deler leilighet, gjør en innsats for at det skal føles som hjemme. Enkle detaljer som lys, myke pledd, fargerike kunstverk og bilder av venner og familie kan gjøre en stor forskjell. Hvis du ikke skal være der over lenger tid, kan det å kjøpe nye blomster og noen duftlys være en billig, men bra løsning.

7. Bli med i grupper og delta på arrangementer

Det finnes mange grupper på Facebook og andre sider, hvor man kan finne lokale arrangementer. Noen grupper samles for å lære språket – se opp for de, det er god læring! Vær åpen for nye opplevelser og bekjentskap, man vet aldri hvem man møter.

8. Lag et nettverk med kollegaer og klassekamerater

Jeg er en naturlig introvert, så når jobbdagen er over kan jeg nesten ikke vente med å reise hjem og slappe av. Men å være sosial har store fordeler for ditt sosiale nettverk. De gangene jeg har gått ut med kollegaer har jeg hatt det så morsomt! Og du vil ikke være den personen på jobb som aldri er med på arrangementer etter jobb. Hvis du studerer i utlandet vil det trolig være mange aktiviteter du kan være med på og møte nye folk. Vær med på disse!

9. Inviter familie og venner på besøk

Jeg elsker å ha besøk. Alt fra å rydde og vaske leiligheten, til å handle mat og planlegge aktiviteter. Du har trolig flyttet til et kult sted, hvorfor ikke dele det med andre? La menneskene i livet ditt vite at dørene dine alltid er åpne. Og når de besøker deg får du vært turist i byen enda en gang!

10. Vær optimistisk

Å flytte utenlands er ikke lett. Du vil ha stunder hvor du tviler på avgjørelsen din. Fokuser på det positive, uansett hvor vanskelig situasjonen er. Et motto jeg har hatt i vanskelige tider er: “det kommer ikke til å være slik for alltid”. Det minner meg på at alle situasjoner er midlertidig. Fortsett å tenke fremover og stol på at den nåværende situasjonen kommer til å endre seg. Det som virker som verdens ende i dag, kan bli en fin historie neste år.

Vil du studere i utlandet?Les mer..
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på