GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

Hvorfor bli venn med en taxisjåfør på reisen din

Hvorfor bli venn med en taxisjåfør på reisen din

Å ta taxi i utlandet kan være alt fra utrolig gøy til helt forferdelig. Det beror på kulturer, kjørevaner, vennlighet, språk og kommunikasjon generelt. I august (2015) rapporterte Buzzfeed om Liam Murphy, en testingeniør fra Irland, som dro på tur til de Forente Arabiske Emirater for å arbeide, og bestemte seg for å ta seg en pit stop på en innendørs temapark, Ferrari World. På veien dit, fant han ut at hans taxisjåfør aldri hadde vært i fornøyelsesparken og inviterte ham med på en dag med berg-og dalbaner og spenning (for en hyggelig fyr!).

Da jeg kom over dette minnet det meg på alle de flotte sjåførene jeg har møtt over hele verden, og de interessante tingene jeg har lært av dem. Det fikk meg til å tenke … Hvilken uvurderlig ressurs de er for alle reisende. Burde vi ikke kjenne dem som mer enn damer og herrer som kjører oss fra punkt A til punkt B? Jeg synes det, og her er hvorfor:

De kjenner byen

Har du noen gang reist i en svart drosje i London? Sjåførene er verdenskjent for å være vandrende leksikon med en ekstremt god kjennskap til byen og må studere i 2-4 år for å bestå testen som tillater dem å kjøre de svarte bilene, som er blitt et ikon i London. Ikke bare kjenner de hver krik og krok av den enorme byen, men deres dyptgående kunnskaper vil ikke bare hjelpe deg å finne ut hvor du skal, det vil også hjelpe deg å finne de beste stedene for frokost, lunsj, middag og alt i mellom. Og…

De kan de hippe stedene

På min siste tur til Lisboa var jeg stålsatt på å finne en bra nattklubb, og gitt at jeg ikke hadde noen anelse om hvor vi skulle dra, stoppet jeg en taxisjåfør og spurte han om det beste stedet å bevege rockefoten på. Han svarte raskt at Urban Beach var stedet å dra. På vår vei dit fortalte han oss vår livshistorie (kryddret med vitser), og da vi ankom stedet lo vi så godt av det han hadde fortalt at det virkelig satt stemningen for resten av kvelden. Den dag idag snakker vi fortsatt om tingene han fortalte oss. For ikke å glemme Urban Beach, som definitivt var et perfekt sted for vår siste kveld i Lisboa. Og jeg fikk aldri takket ham for det.

De kan politikken

Jeg var i Brasil i oktober 2014 for å jobbe, og dette var rett før presidentvalget. Det var et tett løp mellom Dilma og Aecio, og siden jeg hadde studert statsvitenskap var jeg veldig interessert i hvem de lokale stemte på og hvorfor. På grunn av de utallige timene jeg brukte på å stå i kø (med mine taxisjåfør venner), klarte jeg å få til mange samtaler om den politiske situasjonen. Disse samtalene hjalp meg å forstå hva som foregikk i landet fra alle slags perspektiver, og hjalp meg å praktisere og forbedre mine portugisiske språkferdigheter.

De kan språket

Som tar meg til mitt siste poeng! En av de beste måtene å lære et språk på er å praktisere det og snakke det i en dagligdags situasjon med de lokale. Dette er hvorfor taxisjåfører er en fantastisk kompanjong fordi de som oftest er mer enn villige til å praktisere språket med deg – det gjør tross alt taxituren mer hyggelig for begge parter!

Neste gang du befinner deg i en taxi, prøv å få igang en samtale med sjåføren. Du vil lære mye om dem som person og om landet du er i; du kan også få et flott restaurant eller bar- tips i prosessen. Bruk alltid riktig skjønn og sunn fornuft, og som du bør i alle situasjoner – sørg for at du vet hvor du er og hvor du blir kjørt og at noen du kjenner vet hvor du er. Si alltid nei til over-ivrige taxisjåfører som ønsker å bli med deg for å ta en drink (ELLER gifte seg – ja, dette har faktisk skjedd meg) det kan bli kleint, men det er alltid bedre å være «safe enn sorry».

Reis med EFLær mer
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på