GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

Hvorfor bør du studere når du er på ferie?

Hvorfor bør du studere når du er på ferie?

Vi har sagt det før, men vi blir aldri bli lei av å si det: Å lære språk i utlandet er kjempebra – i alle aldre og envher tid. Flere og flere mennesker erkjenner kraften i å studere i utlandet, selv om det bare er for et par uker. En såkalt utdannings ferie er ikke bare imponerende for arbeidsgivere, men det er også en morsom måte å møte nye mennesker på og bli kjent med et annet land og kultur.

La oss snakke med noen som vet mye om utdannings ferier. Vi har satt oss ned med Isabel og snakket om hennes to ukers studietur til Paris.

ISABEL, HVORFOR VALGTE DU Å BRUKE TO UKER AV FERIEN DIN PÅ Å LÆRE FRANSK?

Jeg har hatt lyst til å forbedre fransken min i lang tid. Jeg lærte det på skolen, men jeg har ikke brukt det siden da, og jeg tenkte at nå er tiden inne. Jeg har fem uker ferie i året, men jeg ønsker ikke å bruke opp alt sammen på språkkurs – pluss at to uker var den maksimale lengden av tid jeg kunne holde meg borte fra jobb. Å være i Paris for en halv måned var en god avgjørelse for meg, men i klassen min var det folk som bodde der lenger eller sluttet i jobbene sine for å lære fransk.

FØLER DU DEG AVSLAPPET OG OPPLADET ETTER Å HA GÅTT PÅ SKOLE I TO UKER?

Jeg skal ikke lyve, å studere i utlandet i to uker er ikke så avslappende som en strand ferie. Jeg hadde timer hver dag (bortsett fra i helgen, selvfølgelig), men etter timene, gikk jeg mye rundt og tok innover meg atmosfæren i de franske brasseriene som var mentalt avslappende. Det var et annet miljø og et annet tempo, og jeg føler meg avslappet, bare på en litt annerledes måte.

HVA LÆRTE DU PÅ TUREN?

Selv om jeg ikke har snakket språket på over 15 år, innså jeg at jeg fortsatt husket mye av det, spesielt når jeg leser, men jeg hadde vanskeligheter med å snakke fransk. Så de to ukene har virkelig hjulpet mine ferdigheter i å konversere med andre. For å få mest mulig ut av tiden i utlandet, valgte jeg noen klasser som fokuserer på grammatikk og muntlige uttrykk, og etter noen dager, følte jeg meg mye mer selvsikker når jeg skulle prate, noe som definitivt var målet for mitt opphold i Paris. Jeg var i stand til å bestille mat på restauranter og ha korte samtaler med folk.

HVA VAR DEN STØRSTE OVERRASKELSEN VED OPPHOLDET I PARIS?

Dette høres kanskje rart ut fordi jeg jobber for EF, men den største overraskelsen var plasseringen av skolen. Jeg har alltid visst at EF Paris var i midten av byen, men jeg har aldri helt visste hvor sentralt det var. Det er rett ved Galeries Lafayette, et stort varehus i sentrum av Paris. Skolen er en vakker historisk bygning, men på innsiden er det veldig moderne og lyst. Det var en takterrasse, en virkelig flott kaffemaskin, og fantastiske lærere.

HVA VAR DEN STØRSTE UTFORDRINGEN?

Jeg er i midten av trettiårene , og jeg har bodd alene i lang tid, så å bo hos en vertsfamilie tok litt tid å venne seg til. De var virkelig fantastiske mennesker, og fikk meg til å føle meg som hjemme: På min første dag, for eksempel, forklarte min verts mamma til meg hvordan jeg skal komme meg til skolen, og hvordan komme seg rundt i Paris med metroen. Jeg begynte virkelig å føle meg hjemme i den andre uken. Å gå tilbake til skolen og gjøre lekser var litt vanskelig i begynnelsen, spesielt den første uken. Det tok litt tid å komme tilbake i studiesporet – spesielt på fransk. Men etter et par dager, var jeg inne i den nye rytmen, jeg hadde venner på skolen og visste hvordan klassene fungerte.

HVA VAR HØYDEPUNKTET VED TUREN?

Et høydepunkt var definitivt mitt besøk i Versailles, det berømte kongelige slottet. Jeg har vært der før, men nå har jeg endelig hatt tid til å virkelig ta det hele innover meg. Det var en vakker dag, og jeg tilbrakte mye tid i hagen og ved de små innsjøene. Mange parisere hadde piknik der, og jeg så på folk i solen. Det var en fin dag!

TIL HVEM VIL DU ANBEFALE Å REISE PÅ EN SLIK STUDIETUR TIL?

Jeg vil anbefale det til alle som ønsker å forbedre sine språkkunnskaper. Jeg har prøvd å lære fransk i flere år, med apper for eksempel, men det er bare ikke nok stoff til å virkelig gå videre. I løpet av min tid i Paris, var alt jeg hørte fransk, så jeg har lært så mye raskere, og det var en mye mer tilfredsstillende opplevelse. Men to uker er ikke veldig lang tid, så jeg tror denne typen utdannings ferie er best for folk som har grunnleggende kunnskaper om språket – da er det enklere og morsommere å trene og bruke språket hvis det allerede finnes en grunnleggende forståelse. Hvis noen starter fra bunnen av, så de bør nok studere i utlandet i mer enn to uker, for å legge et solid fundament og få mest mulig ut av tiden på skolen.

VILLE DU DRATT PÅ EN NY STUDIE FERIE, OG VILLE DU ISÅFALL GJORT NOE ANNERLEDES?

Ja, definitivt! Jeg har faktisk allerede begynt å tenke på å dra til Roma for å lære italiensk – jeg har til og med sett på hoteller! Det eneste som jeg ville gjort annerledes ville være å kanskje bo på et hotell eller en leilighet og ikke en vertsfamilie. Etter å ha bodd alene i mange år, er jeg vant til å ha en viss grad av selvstendighet og frihet, og et sentralt plassert hotell vil passe meg mer enn en homestay opplevelse. Pluss, jeg ønsker å dra nytte av de fantastiske lokale markeder og dagligvarebutikker og kokkelere for meg selv.

TA SPRÅKKURS I PARIS DU OGSÅ!Lær mer
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på