GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

Lær å snakke som om du var fra California

Lær å snakke som om du var fra California

Hvem drømmer vell ikke om å bo i California? For å leve som en ekte Californier er det ikke nok å sørge for at burritos, avokado og In-N-Out burgere er en del av kostholdet ditt, at du slikker sol når du kan og vet følelsen av å bli sittende fast i trafikken rundt Los Angeles. Nei, du må også vite hvordan man skal snakke, eller som en amerikaner ville sagt; ”talk the talk” – slapp av, vi hjelper deg!

“BALLIN’”

Hva betyr det? Ballin’ betyr at noen er veldig kule og rike. Derfor er en ”baller” en som har nådd til topps og lever det gode liv.
Hvordan bruker du det? “Look at him and his shiny car, he’s ballin’!”

“BUST”

Hva betyr det? Når noe er en ”bust” betyr det at det er en dårlig idé, bortkastet tid eller rett og slett farlig.
Hvordan bruker du det? “That movie was a total bust.”

“GNARLY”

Hva betyr det? ”Gnarly” startet i surfekulturen på 1970-tallet, og er så ”Californisk” som det kan bli. Det betyr egentlig ”vridd”, men det kan også brukes til å erstatte alt fra ”vanskelig”, til ”krevende”, ”kult”, ”interessant” og ”alvorlig”.
Hvordan bruker du det? “Those are some gnarly waves out there.” (krevende), “Dude, where did you get those gnarly shoes?” (kult), or “My English test tomorrow will be gnarly. I will need to study all night.” (alvorlig).

“HELLA”

Hva betyr det? ”Hella” er ikke en kul måte å si hallo på, det betyr faktisk ”mye”, ”svært” eller ”virkelig”, og er en sikker indikator på at du er fra Nord-California.
Hvordan bruker du det? “There were hella people at the Farmer’s Market today” eller “Green smoothies are hella better than coffee.”

“MARINATING”

Hva betyr det? Det har ingenting med matlaging eller marinering å gjøre – det betyr enkelt og greit å slappe av.
Hvordan bruker du det? “What are you doing today? Nothing much, just marinating watching the game.”

“SPOT” AND “DUB”

Hva betyr det? Det høres kanskje ut som noe boksere gjør i ringen, men ”spot” betyr å låne og ”dub” betyr en 20 dollars regning.
Hvordan bruker du det? “Could you spot me a dub?”

“I’LL TAKE MY BURGER ANIMAL STYLE”

Hva betyr det? En av tingene som bør stå på din Californiske ”bucket list” bør definitivt være et måltid på In-N-Out Burger. Burgerkjeden ble startet i 1948 og er et ekte Californisk ikon. De har til og med en nesten hemmelig meny, så hvis du virkelig vil blende inn, ikke bare bestill en burger – gjør det interessant.Hvordan bruker du det? Prøv å bestill din burger ”animal style” (sennep kokt inn i burgeren) eller gå for en ”4×4” og nyt en burger med fire biffkarbonader.

“GET IN WHERE YOU FIT IN.”

Hva betyr det? Hvis du noen gang har vært i trafikken rundt L.A, har du kanskje hørt dette uttrykket før. Det er den perfekte måten å unnskylde aggressiv kjøring på – fordi det er et kaos på veiene rundt Los Angeles.
Hvordan bruker du det? Skjær noen av og mumle “get in where you fit in” og fortsett å kjøre.

“ON HEAVY ROTATION”

Hva betyr det? Du har antakelig hørt dette på radioen, da det refererer til dagens hits, som blir spilt igjen og igjen. Men kule Californiere bruker dette uttrykket for omtrent alt som kommer i store mengder.
Hvordan bruker du det? “Since we arrived, we’ve been putting In-N-Out on heavy rotation. Can’t get enough!”

“THE INDUSTRY”

Hva betyr det? Mange mennesker i California jobber i ”bransjen”. Det betyr ikke at de står ved et transportbånd og utfører manuell arbeidskraft. Det refererer vanligvis til skuespillere, regissører, produsenter eller andre profesjonelle som du ser i rulleteksten på en film eller TV-show.
Hvordan bruker du det? “Have you heard that David left the industry and moved to Nebraska?”

En spesiell takk til Christi for å bidra til dette innlegget.

Dra til California med EFLær mer
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på