GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

Møt Ruth, en 81 år gammel utvekslingsstudent

Møt Ruth, en 81 år gammel utvekslingsstudent

Du er aldri for gammel til å reise og utforske nye land. Det høres ut som en motiverende plakat på legens kontor, men vi har bevis: Møt Ruth fra Lugano, en by i den italienske delen av Sveits, som ga seg selv en gave, nemlig å dra på reise på hennes 80-årsdag, og valget ble på en studietur til Hawaii. I tre måneder studerte hun engelsk, utforsket lokasjonene for  TV-serien Hawaii Five-0, (den opprinnelige versjonen fra 60-tallet, ikke den nye med fyren fra Lost og den andre fyren fra Oceans Eleven), og opplevde alle slags Hawaiianske eventyr. Ruth er nå 81 år gammel, og hun er allerede i gang med å planlegge sin neste studiereise. Til Hawaii, hvor ellers?

Vi har snakket med Ruth om hennes forhold til Hawaii og hvorfor hun ville dra på studiereise til andre siden av jorden i stedenfor å dra på pensjonist tur til Spania.

**1. HVORFOR HAR DU VALGT Å DRA PÅ STUDIEREISE TIL HAWAII?

**

Jeg har sett en rekke filmer om Hawaii, og jeg har vært fascinert av øyen i veldig lang tid. Derfor bestemte jeg meg for at det var på tide å utforske Hawaii, pluss at jeg ønsket å blir bedre i engelsk selv om jeg snakker det ganske bra allerede.

2. HVORDAN REAGERTE VENNER OG FAMILIE PÅ BESLUTNINGEN DIN?

Familien min var kjempe spente! Turen var en bursdagspresang til meg selv, og hele familien og alle mine venner støttet meg og oppmuntret meg til å dra.

3. HADDE DU NOEN BEKYMRINGER OM TUREN?

Nei, jeg hadde ingen bekymringer, og jeg var ikke engstelig for noe som helst.

4. HVORDAN VAR DET Å BO MED VERTSFAMILIEN DIN?

Jeg bodde med et eldre par, og de var veldig snille og hjelpsomme. Det var et stort hus, og jeg var ikke deres eneste gjest – paret hadde en datter og dem andre utvekslingsstudenter som bodde i det samme huset. Verts moren, som var i slutten av 70-årene spurte meg en dag om jeg var katolsk. Jeg sa ja, så vi dro ofte til kirken sammen på søndager. Etterhvert som jeg følte meg hjemme begynte jeg å bake brød, og kjøpte mine egne pålegg til frokost – vertsfamilien syntes det var helt greit.

5. HVORDAN VAR DET, ETTER SÅ MANGE ÅR, Å DRA TILBAKE PÅ SKOLEBENKEN OG GJØRE LEKSER?

Jeg har studert engelsk i Lugano en god stund, så jeg var vant til å gå på skole, og derfor var det ikke vanskelig å tilpasse seg. Jeg har tatt språkkurs i flere år, så jeg er faktisk veldig god i engelsk.

6. HVA ER DITT BESTE MINNE FRA TUREN?

Det må være havet og solen – jeg savner begge deler i Sveits. Jeg likte også restaurantene: det var en kinesisk restaurant hvor kundene kunne se på nudler bli laget fra bunnen. Det var veldig interessant, og en bolle med nudelsuppe kostet bare 3.50$

Ruth og klassekameratene “hanging loose” på Hawaii . (Hun er den første på høyre siden av statuen.)

7. HVA VAR DEN STØRSTE UTFORDRINGEN PÅ TUREN?

Reisingen var det mest slitsomme: Sønnen min kjørte meg til Milano hvor jeg tok et fly til London, deretter til Los Angeles og derfra til Hawaii. Hver gang jeg måtte bytte fly måtte jeg pakke opp laptopen og gå gjennom sikkerhetskontrollen. Flyturen tilbake var til Los Angeles igjen, så til New York og tilbake til Milano. Jeg tror hver vei tok rundt 22 timer.

8. HVA LIKTE DU BEST MED HAWAII?

Jeg elsket naturen: Øya var veldig grønn, og det var blomster overalt. Strendene i Waikiki var veldig rene, sannsynligvis også fordi røyking ikke var tillatt på stranden. En spesiell opplevelse var på besøk på den opprinnelige politistasjonen for den opprinnelige Hawaii Five-0 TV-serien. jeg ble overrasket over at det var skyskrapere med mer enn 25 etasjer på Hawaii på 1960-tallet. På politistasjonen tok jeg bilder, og jeg snakket med en politimann. Han kjente noen av de opprinnelige skuespillerne, selv om mange av dem har gått bort. Hotellet fra serien er fortsatt nøyaktig den samme. Jeg tok en rekke andre turer, også: Jeg dro til Pearl Harbor, for eksempel, og jeg ofte syklet ofte rundt. Jeg fant også en stoff butikk som hadde kilometer med stoff! Jeg kjøpte stoff for ca $ 50 og sydde bluser, skjorter og alle slags andre ting.

9. NÅ SOM DU ER TILBAKE FRA TUREN, SNAKKER DU OFTE ENGELSK TIL HVERDAGS?

Jeg snakker det ikke så mye, men når jeg møter mennesker som kun snakker engelsk, snakker jeg med dem. Jeg snakker også fransk, italiensk og tysk. Jeg ser ofte engelske filmer som ikke er dubbet eller har undertekst. Jeg skulle gjerne lest engelske bøker, men jeg har ikke tid: jeg har en rekke ulike hobbyer.

10. HVORDAN VAR DET Å VÆRE SAMMEN MED DE ANDRE UTVEKSLINGSSTUDENTENE?

De fleste av dem var mye yngre, men jeg møtte mange fine mennesker. Jeg har fortsatt kontakt med en herremann fra Solothurn, en by i den tyske delen av Sveits. Og en ovine fra Steiermark området i Østerike.

11. HVA OVERRASKET DEG MEST?

Jeg ble veldig overrasket at de ikke feiret Påske like mye som vi gjør hjemme. Jeg tok med meg sjokolade fra Sveits slik at jeg kunne dele ut på skolen. EF staffet var super fan av at jeg hadde tatt med sjokolade, men ingen andre feiret påsken som vi gjør i Sveits.

12. JEG HØRTE AT DU PLANLEGGER EN NY STUDIETUR TIL HAWAII. NÅR REISER DU?

Ja, jeg vil gjerne dra til Hawaii igjen – for en måned denne gangen. Turen avhenger av helsen min selvfølgelig. Jeg tror jeg kommer til å dra i november eller neste februar. Jeg har allerede snakket med kollegaen din om at jeg vil ha en singelrom.

Reis til Hawaii du også!Lær mer
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på