GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

6 rare fakta om tidssoner

6 rare fakta om tidssoner

Tidssoner er ganske så logisk, men de kan også være veldig forvirrende. Hvor mange ganger har du gått ombord på et fly klokken 14 på en tirsdag og landet klokka 18.00 samme dag, selv om du har vært i luften i 9 timer? Til tross for at det er veldig forvirrende, er tidssoner helt nødvendig.

Med dette i bakhodet er det seks fakta om tidssoner som hver verdensreisende (eller wannabe-verdensreisende) burde vite:

1. Tidspunktet for solnedganger

La oss starte med en fakta som sjokkerte meg: solen går ned tidligere i Paris og enn i London. Dette er spesielt rart fordi de to byene er ganske nære hverandre. SÅ HVORDAN ER DETTE MULIG?! Vel, Frankrike ligger i en tidssone som er en time foran Storbritannia, men geografisk er det litt mot øst, noe som betyr at solnedgangen faktisk går ned i Paris før den kommer til London, selv om den er å se på et tidspunkt som er senere enn i Storbritannia.

2. Tiden Storbritannia og Europa burde vært lik

Andre verdenskrig ødala mange ting, blant annet tidsforskjellen mellom Storbritannia og resten av Europa. Frankrike, Holland, Luxembourg og Belgia var alle opprinnelig i samme tidssone som Storbritannia, men Tyskland endret sin tid for å matche den tyske sonen (en time foran Storbritannia) under okkupasjonen av disse landene (altså under andre verdenskrig). I mellomtiden endret spanske diktator Franco tiden til en time frem i Spania. Dette forkarer hvorfor Portugal er samme tidssone som Storbritannia, til tross for å være så og si samme sted som Spania.

3. Noen land går i mot tidssonelogikken

Livet ville være mye lettere dersom verden hadde tidssoner som var logisk oppbygd i rette linjer. For å gjøre ting mer komplisert enn de sannsynligvis burde være, deler noen store land ikke sine tidssoner, selv om landene og kontinenter rundt dem gjør. For eksempel; Nord-Amerika, Afrika, Russland og Australia splitter landet i forskjellige tidssoner (østkysten av USA er tre timer foran vestkysten), men Kina, India og Argentina gjør det ikke. Dette gjør alt forvirrende fordi det faktisk finnes fire tidssoner mellom langt vest og øst i Kina, til tross for at det bare er en sone for hele Kina alene.

Hva betyr dette? Vel, når det er 13:00 på Kinas østkyst, er det også 13:00 i nærliggende Filippinene. Men i Kina langt vest er klokken fortsatt 13:00, men like over grensen i India er det bare klokken 10.00 (eller vanligvis 10:30, fordi India bruker halvtids tidssone-regler. Ikke spør). Det samme gjelder for de sørøstasiatiske landene som følger Kinas grense øst, da de alle har etterfølgende tidssoner til tross for at det fortsatt er 1:00 i Kina. Det betyr at du kan bo i Thailand og fortsatt være i går mens mennesker som bor hundrevis av kilometer vest for deg i Kina, allerede lever en time fremover om morgningen. Hjernen min er også forvirret hvis du lurte.

4. Horisontale tidssoner og dagslys

Til tross for å splitte sin tidssone vertikalt som resten av verden (det meste av verden uansett – se ovenfor), Australia mister poeng for sine uanstendige vertikale tidssoner. Slik fungerer det: Perth, på den fjerne vestsiden av kontinentet, har en tidssone hele året rundt, men den sentrale delen er en og en halv time fram i noen deler av året. Det vil si til vinteren når sommertid (hvor noen land setter klokka fremover eller tilbake for å bevare eller utvide dagslyset om vinter og sommer) sparker inn, og dette sentrale territoriet er delt i halvparten, så den sørlige halvdelen er en time fremover enn nord.

I mellomtiden på østkysten forblir den nordlige halvdelen av landet to timer foran vestkysten for hele året, men i sommertid fortsetter den sørlige halvdelen av en annen sone, så de er fulle tre timer foran vestkysten. Det betyr at du må stille klokken fremover med en time bare ved å kjøre sørover. Heldigvis forstår australerne det bedre enn hva vi gjør.

5. Noen tidssoner er meningsløse

Märket-øya, mellom Sverige og Finland, er eid av begge nasjoner og deles derfor ned midt mellom, og tiden skiller her med en forskjell på en time mellom de to sidene. Det er definitivt et rettferdig kompromiss, men det gir INGEN MENING fordi øya er op størrelse med din hage (ok, kanskje litt større – men bare litt).

6. Du kan i teorien reise med “time travel” i Stillehavet

På 1880-tallet bestemte et globalt panel at den internasjonale tidssonen +0 ville eksistere i London, det ble tegnet en vertikal linje gjennom London fra nord til sør over jordkloden. Dette betyr at alt på direkte motsatt side av kloden til London vil være enten 12 timer fremover eller 12 timer bak, avhengig av hvor det faller på begge sider av linjen – noe som ville vært bra, bortsett fra noen øyer i Stillehavet, som ikke fikk med seg denne beslutningen.

Øyene Samoa, Tokelau og Tonga er 13 timer foran London, mens Line Island er 14 timer foran London. Det som er enda mer rart er er at øyene som ligger på tvers av linjen (altså mer til vest) er over en hel dag bak i tid. Dette betyr at dersom du feirer din bursdag på Line Island en hel dag og nyter dagen etter bursdagen, og flyr deretter til øyene litt mer vest vil du kunne feire noen minutter av din bursdag helt på nytt igjen.

Opplev verden med ossLes mer her..
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på

Utforsk verden og lær et nytt språk i utlandet

Les mer