GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

10 engelske ord du må kunne på restaurant

10 engelske ord du må kunne på restaurant

Frokost, brunsj, lunsj, middag, kaffe og kake, after work eller bare en rask matbit – det er nok av grunner til å spise på restaurant. For å gjøre opplevelsen enklere (og bedre!), Her er ti engelske ord og uttrykk du vil høre mens du spiser. Enjoy!

1. Reservation (n)

For å forsikre at det vil være et ledig bord på din valgte restaurant, er det en god idé å gjøre en bestilling. Den beste måten å gjøre dette på er å ringe. Når du ringer restauranten, si “I’d like to reserve a table for [XXX people] on [date] under [last name]”.  (Eksempel., “I’d like to reserve a table for five on March 1st under Johnson.” ).

2. Order (n, v)

Du har dratt på restaurant for å spise og drikke, ikke sant? Selvfølgelig! Dette er din bestilling/order: de tingene du velger fra menyen. “Order” er et substantiv (“Your order is ready,”) og også et verb (“Would you like to order?” eller “We ordered the chicken,”) så hør etter!

3. Server (n), to serve (v)

S__erver er den personen som tar din bestilling, bringer måltidet til deg og ser etter deg mens du er på restauranten. I Storbritannia, og de fleste andre engelsktalende land, blir de kalt waiters eller wait staff. De vil komme innom bordet ditt flere ganger under måltidet for å ta bestillingen, servere maten, fylle opp glassene, fjerne tomme tallerkner og glass, og sørge for at alt går bra.

4. BYO (a)

Forkortelse for “bring your own.” På noen restauranter kan du drikke din egen vin i stedet for å bestille fra menyen og “BYO” er hvordan de identifiserer dette alternativet. Når du tar med din egen vin, vil servitøren åpne den, holde den avkjølt hvis det er nødvendig, og servere den. Senere vil du betale noen få dollar ‘”corkage” for hver person som drakk eller for hver flaske.

5. Starter (n)

Dette er litt moro – når du begynner å velge hva du spiser. Så la oss starte fra begynnelsen: med en starter (forrett)! Dette er de små rettene som ankommer før måltidet. Det er vanlig å dele disse mellom bordet. Hva kan du forvente å spise? Vel, avhengig av hvilken type restaurant, kan typiske startere være vårruller, pita brød og oste pinner, papadams, blekksprut eller grillede reker. For å bestille, sier du “I’ll start with the [XXX].”

6. Main course (n)

Nå er det tid for hovedretten (noen ganger bare kalt “main“). Vanligvis vil alle bestille sine egne retter– men særlig hvis du spiser med gode venner eller er på en kinesisk restaurant, kan det hende at gruppen velger å dele hovedretten. For å hjelpe deg med valget; menyen er ofte delt inn i typer av hovedretter/main courses som: kylling, kjøtt, vegetar, pasta, ris, fisk og sjømat, og salater.

7. Dessert (n)

Det er alltid rom for noe søtt ved slutten av måltidet. Prøv kake, ostekake, en frukt terte, iskrem, fruktsalat eller pannekaker. Kaffe, te, urtete eller dessertviner er gode drikkevalg sammen med dessert!

8. Check (n)

Når du er ferdig er det på tide å spørre om the check. For å gjøre dette, få øyekontakt med din server og smil eller  gjør en bevegelse for dem å komme til bordet ditt. Spør dem “Could we have the check, please?”. I USA, vil momsen bli lagt til regningen, men i andre engelsktalende land er det som regel inkludert i prisen.

9. Tip (n), to tip (v)

Nå som du har fått the check, er det på tide å betale. Hvis du spiser ute i USA, ligger tipsen på rundt 25% til servitøren din. Dette betyr at du vil ha prisen på måltidet ditt pluss 25%. I andre land som Australia, tipser du hvis du ønsker det. Dette er fordi servitørene får betalt høyere timelønn.

10. It’s my treat

Hvis du hører dette fra den du spiser med, vær glad! Å si  “It’s my treat,” betyr at din venn ønsker å spandere på deg. Heldig du!

Reis til utlandet med EFLes mer..
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på