Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Meny

10 ting som endrer seg for alltid når du bor utenlands

10 ting som endrer seg for alltid når du bor utenlands

Å flytte utenlands og begynne på et nytt liv i et nytt land er en av de mest skremmende og spennende eventyr noensinne. Livet som du kjenner det vil endre seg – og vi snakker ikke bare om adressen din. Her kan du lese om 10 ting som endrer seg for alltid når du bor utenlands.

“Life might be difficult for a while, but I would tough it out because living in a foreign country is one of those things that everyone should try at least once. My understanding was that it completed a person, sanding down the rough provincial edges and transforming you into a citizen of the world.”

-David Sedaris

1. «HOME IS WHERE THE HEART IS»

Når du flytter til utlandet, vil du bli med i en spesiell klubb: Du vil ha to adresser, to språk og to valutaer i lommeboken . La oss ikke gå så langt som å si at du har to personligheter, men du vil definitivt alltid være en del av to verdener – den gamle og ditt nye hjem. De to verdenene vil trolig bli mer og mer lik over tid, men det vil mest sannsynlig alltid være post som sendes til dine foreldres hus eller en haug med bokser som er lagret i en venns kjeller.

2. OMSORGSPAKKER BETYR MYE

Selv om vi kan bestille nesten hva som helst på nettet i disse dager, er det å få en omsorgspakke (en boks med godbiter fra hjemlandet ditt) mye bedre enn perfekt hår og sminke på bursdagen din. Selvfølgelig vil alt i pakken smake en gazillion ganger bedre enn annen mat som ikke har reist verden over. På dette punktet, vil du også bli nødt til å velge en omsorgspakke strategi: Du kan enten sluke alt på en gang eller bli en mester på å rasjonere ut slik at du kan ha glede av pakken lengst mulig.

3. Å TA FARVEL BLIR ENKLERE (PÅ EN MÅTE)

Selv om ingen liker å ta farvel, kan det bli litt lettere over tid. Kanskje det er fordi du vet at du kan dra hjem og krølle deg sammen på en sofa som lukter kjent – uansett hvor du reiser til og fra. Kanskje du også har funnet en måte å midlertidig slå av alle emosjonelle organer, og du vet at etter et farvel er det alltid et hei.

4. VENNSKAP BLIR VELDIG STERKE

Å flytte og plassere flere land og hav mellom deg og folk du bryr deg om er vanskelig. Du vil raskt lære hvem som gjør litt ekstra for å holde kontakten eller bruker sine feriedager for å komme på besøk. Det vil være folk som distanserer seg, andre vil komme nærmere. Det er i utgangspunktet en sentimental versjon av å gå gjennom klærne dine og prøve å finne ut hva du vil beholde og hva du har vokst ut av.

5. UTFORDRINGER BLIR ANNERLEDES

Jada, å bo ved havet er fantastisk. Men du vil fortsatt måtte betale regninger, fikse tette toaletter, og komme deg etter en irriterende forkjølelse. Bare fordi du bor i et annet land – som kan eller ikke kan se ut som et paradis – betyr ikke at problemene dine vil holde seg borte, og alt kommer til å bli «en tur i parken» (eller stranden). «Honeymoon» fasen vil ende – alltid, og uansett hvor du er. Selv om vennene dine kan misunne deg for livet ditt i utlandet, kan de ikke se at gresset ikke alltid er grønnere på den andre siden.

6. DÅRLIG SAMVITTIGHET

Husker du din mors ansikt da hun fikk vite at du ikke kunne bli med på søndagsmiddagen, men du lovet å komme uken etter? Nå kan du forestille deg dette ansiktet når du prøver å forklare at du ikke kommer hjem til jul, fordi du ikke fikk fri (eller fordi roadtripen med dine nye venner var like umulig å si nei til). Oh, og at du sannsynligvis ikke har tid til et besøk til sommeren heller. Det kommer til å være stunder med litt dårlig samvittighet – men du er nødt til å fokusere på kvalitet i stedet for kvantitet.

7. DET GÅR VIDERE (OG DU BLIR VANT TIL DET)

Tøff kjærlighet: Spennende ting vil skje uten deg – venner vil gifte seg, babyer blir født, og legendariske fester vil bli holdt. Du vil sannsynligvis gå glipp av en hel masse av det og bare se utvalgte øyeblikk på sosiale medier. Det er veldig vanskelig å akseptere, men – det vil være det samme for dine venner som går glipp av alt det awesome i livet ditt.

8. DU SER HJEMMET DITT I ET HELT NYTT LYS

Du har kanskje flyttet til utlandet på grunn av været eller de overfylte/kjedelige gatene hjemme. Men hvis du forklarer for folk fra et annet land hvor du bor, bilder eller beskrivelser blir som regel møtt med fascinasjon og interesse. Å få dette i perspektiv kan gi deg en helt ny forståelse for disse gatene du kaller hjem og det dårlige været du normalt klager over. Fravær gjør at hjertet vokser for stedet du kommer fra og du blir muligens mer patriotisk – spesielt når du heier på landet ditt selv om du ikke engang liker sport.

9. GJØR SOM DE LOKALE GJØR

Litt etter litt, vil du bli en lokal. Det starter med å lære det lokale språket, men det går langt utover det å forstå samtaler. Etter hvert vil du vite når du skal gå til markedet for de beste tilbudene, du vil finne en kaffebar der de vet hva du vil ha før du selv bestiller og lidenskapelig diskutere lokalvalget på bussen. Selv om du sannsynligvis aldri blir så lokal som en som vokste opp i ditt nye hjem, vil du assimilere og ta deg selv i å «gjør som lokalbefolkningen gjør» – å være en del av en ny kultur er en ganske fantastisk følelse.

10. HJEM? HJEM!

Det blir vanskelig å svare på spørsmålet hvor hjemmet ditt er, når det vanligvis innebærer en lengre forklaring (se punkt 1.). Noen ganger er det virkelig der hjertet er (eller kanskje der kjæresten du er forelsket i er). Noen ganger er det der du opplevde din barndom eller hvor du bodde under en viktig livshendelse. For meg er hjem der min laptop er og hvor Wi-Fi kobler seg til automatisk.

STUDER UTENLANDS MED EFLær mer

Del denne artikkelen

Nyeste artikler fra Reise