GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

5 ting du ikke visste om Singapore

5 ting du ikke visste om Singapore

Singapore er kjent som landet der man får bøter for alt og ingenting – alt fra å feste tyggisen sin under en stol til å mate aper. Til og med håndjern (som de rosa pusete typene) er forbudt. Men hvorfor skulle man gå rundt med slike i veska? Uansett, hvis det ikke forbauser deg nok har vi samlet mer info om Singapore som du antageligvis ikke visste om denne fantastiske byen i sørøst-Asia.

1. Den vokser konstant

Ja, du leste rett. Byen har faktisk vokst med 25 % de siste 40 årene siden den ble selvstendig, takket være landgjennvinning (å skape nytt land fra havet). Hvis du besøker Marina Bay, East Coast eller Tuas så står du faktisk på land som ikke fantes der for ikke lenge siden. En stor årsak til dette er befolkningsvekst – Singapore har gått fra 1,6 millioner til 5,3 millioner bare på det siste århundet. Unntatt Monaco er Singapore verdens mest tettbefolkede land, med 6430 personer per kvadratkilometer. Men hvis hovedøya blir for stappfull er det ikke noe problem. Singapore består faktisk av 63 øyer, så det finnes alltid noen mindre befolkede øyer man kan rømme til! Noen populære øyer er: Pulau Ubin, Pulau Hantu, Sisters Island, Sentosa og St. John’s Island.

**2. Tyggegummi pleide å være forbudt (og du får fremdeles ikke kjøpt det)

**

Du får faktisk tygge tyggis i Singapore siden de opphevet det rare forbudet, men du må ta det med deg hjemmefra. Det er forbudt å selge det og du kommer ikke til å finne tyggis i butikkene. Hvis du blir desperat på tyggegummifronten må du reise til nabolandet Malaysia og kjøpe det der.

3. Det offisielle språket er malayisk

Det finnes fire offisielle språk som snakkes i Singapore: engelsk, mandarin-kinesisk, malayisk og tamil. Selv om engelsk brukes mye, så er det offisielle språket malayisk av historiske grunner. Det brukes blant annet i militære kommandoer og i nasjonalsangen “Majulah Singapura” som betyr “Fremover, Singapore!”

4. Det er hjem for verdens raskeste fotgjengere

Sprøtt, ikkesant? Hvem var fyren som tenkte “Jeg kjeder meg sånn… la meg måle hvor raskt folk går!” Det var faktisk den britiske psykologen Professor Richard Wiseman som studerte byer i 32 land og oppdaget av de topp fem raskeste fotgjengerne i verden bor i:

1. Singapore
2. København (Danmark)
3. Madrid (Spania)
4. Guangzhou (Kina)
5. Dublin (Irland)

Forskere i hver by fant en travel gate med en bredt gangfelt fritt, fra hindre og ikke for overbefolket slik at folk kunne gå i sin makshastighet. Utrustet med stoppeklokker tok de tiden på hvor lenge det tok for 35 menn og kvinner og gå langs en 18 meter lang strekning. De som snakket i telefonen eller strevde med handleposer ble ikke regnet med. Så ja, til og med New York-innbyggere er tydeligvis treige. Hvem skulle trodd det?

**5. Chilikrabbe

**

Dette er en av verdens sju mest ikoniske (og utsøkte!” matretter, og er nummer 35 på “World’s 50 Most Delicious Foods”-liste, laget av CNN Go i 2011. Det er en populær skalldyrsrett som kommer fra Singapore og lages ofte med mud crabs (krabber som lever i eller rundt leire) som friteres i en halvtjukk, søt og salt tomat- og chilibasert saus.

Utforsk Singapore!Les mer
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på

Lær et av 10 språk og velg mellom 50 destinasjoner verden over

Les mer