GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

“Bus like a boss” i Storbritannia

“Bus like a boss” i Storbritannia

Det er et faktum: Det finnes ingen bedre følelse enn å utforske en ny by, men før du kan fylle snapchat historien med bilder av livet i utlandet, må du navigere do’s and don’ts av vertslandets offentlige transportsystem. For å hjelpe deg har vi satt sammen en praktisk guide for å sikre de av dere som drar til Storbritannia, ting dere bør vite om hvordan man tar bussen her.

KJØP BILLETT

Du kan kjøpe billetter på smarttelefonen, på nettet, fra turistinformasjonen eller direkte fra sjåføren, avhengig av destinasjon. I London er alt koblet til et Oyster-kort, som er en elektronisk billett. Utenfor hovedstaden, er det best å pre-kjøpe et pass som dekker deg for varigheten av oppholdet. Sørg for å ha billetten på hånden når du går om bord – du må sveipe det mot en kortleser.

HA RIKTIG BELØP KLART

Hvis du betaler sjåføren direkte, er det viktig å sikre at du har omtrent riktig mengde kontanter før du hopper på bussen. Husk at i London kan du ikke betale sjåføren lenger, så sørg for at du har ditt Oyster card klart (og fylt opp) før du går om bord (eller at du har en papirbillett klar, som du får kjøpt i automaten).

FÅ SJÅFØRENS OPPMERKSOMHET

Bussen stoppe bare på en stasjon når en passasjer trykker på knappen for å forlate eller noen tydelig venter på å gå ombord. For å være sikker på at bussen ser du venter, bare vink til den og husk å gjøre det tidlig nok.

BE OM HJELP

Ikke vær redd for å be om hjelp; det er mer enn greit å ha noen spørsmål. Uansett om du er usikker på hvilket nummer bussen har for å komme videre, billetten du bør kjøpe eller som er ditt stopp, lokale pendlere, bussjåfører og medstudenter vil være til stede for å hjelpe. Det er en perfekt mulighet til å sette dine språkkunnskaper i praksis. Bare husk å smile!

EN USKREVET ETIKETTE

Du vil snart oppdage at kø nærmest er en folkesport i Storbritannia – spesielt når du venter på en buss. For å score ekstra poeng med lokalbefolkningen: alltid, alltid, alltid la folk gå av bussen først. Deretter la eldre passasjerer og de som kom før deg gå på bussen før deg. Hvis ingen seter er tilgjengelige, sørg for ikke å blokkere midtgangen , slik at folk kan forlate den uten problem.

TRYKK PÅ STOPPKNAPPEN

Busser over hele Storbritannia er utstyrt med knapper som passasjerer trykker på for å varsle sjåføren om å stoppe på neste stasjon. Når bussen kjører bort fra stasjonen før din, trykker du på knappen for å belyse stoppskiltet foran på bussen. Dørene vil da åpnes automatisk ved stopp, og en rask takk eller jubel rettet mot sjåføren når du kjører er alltid verdsatt .

RESEARCH RUTEN DIN

Uansett om du er en erfaren proff på reising eller på vei til utlandet for første gang, er forskning nøkkelen til å komme fram til rett sted til rett tid. Sjekk ut det lokale busselskapets hjemmeside, bruke deres app eller dra til en Turistinformasjon for råd. Hvis du studerer ved en av våre språkskoler vil du være omgitt av kunnskapsrike medarbeidere fra det lokale området som er eksperter på å komme seg fra A til B.

Vil du reise til Storbritannia?Les mer her..
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på