GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

Australia vs. New Zealand: hvor er det best å bo?

Australia vs. New Zealand: hvor er det best å bo?

Vi forstår at det kan være vanskelig å bestemme seg: Fantastiske Australia eller nydelige New Zealand. Det er to fascinerende engelskspråkelige land, begge langt sør på kloden vår, begge perfekt for backpacking, frivillig arbeid og å studere i utlandet. Så hvilket land skal du velge? For å hjelpe deg med valget, har vi sammenlignet noen punkter.

Språket

Selv om australsk-engelsk og New Zealand-engelsk ofte blir sett på som “det samme”, vil man fort lære å skille dem.  Folk fra New Zealand uttaler ofte vokalene litt annerledes, “bed” kan høres ut som “bud”, og “six” som “sux”. Folk fra Australia har ofte en mer nasal uttalelse.

Selvfølgelig finnes det mye lokal slang. Noen kjente er “bushwalking/tramping” (gåtur); “thongs/jandals” (flip flops); og “esky/chilly bin” (kjølebag). Vil du vite flere? På New Zealand vil du høre “bro/cuz” (venn), “chur” (takk), “hard bro” (være enig med en venn), og “sweet as!” (kult, fantastisk). Hvis du skal til Australia må vi fortelle deg at australiere elsker å forkorte ord. Du kan begynne å øve på cuppa (kopp med te), choccy (sjokolade), biccy (kjeks), brekkie (frokost), avo (avokado), prezzie (gave), Chrissy (jul) og flere.

Å komme seg rundt

Den største forskjellen på Australia og New Zealand er størrelsen. Australia er kjent for størrelsen sin og de lange avstandene (og av og til ørkener) mellom de store byene. Perth er over 3,660 kilometer fra Brisbane, noe som er lenger enn fra Madrid til Moskva. Mens på New Zealand er det mulig å kjøre til en helt annen by eller et annet klima på bare noen timer. I begge landene har storbyene (egentlig bare Auckland i NZ) et fantastisk kollektivtilbud. Og som en bonus, besøkende i både Australia og på New Zealand kan bruke sitt vanlige førerkort – men husk å kjøre på venstre side av veien!

[

](https://www.ef.no/blog/wp-content/uploads/sites/31/2019/10/Royal-national-park-sydney.jpg)

Sydney, Australia

Mat

Besøkende i begge landene vil fort bli introdusert for nasjonale gjærekstrakter (ja, det er en greie). Vegemite og Marmite er nesten umulig å forklare til utlendinger, men det ligger en stor kjærlighet for disse i landene. Hvis du elsker disse smørepåleggene, vil lokalbefolkningen elske deg! (Kjapt tips: Vegemite og Marmite er hverken søtt eller som sjokolade selv om de er brune og har samme tekstur. Smør litt på en toast, og du vil spise som lokale.)

Fra salte frokostpålegg.. Andre matvarer australiere og  New-Zealandere elsker er:

  • Allen’s lollies (sherbies, fantales og minties) og Pineapple Lumps (sjokoladedekkede ananasbiter)

  • Caramello Koalas (deilige sjokoladekoalaer med mange fylt av søt karamell)

  • Kenguru og Emu (Australia er det eneste landet som spiser begge sine nasjonaldyr) og Maori Hãngi (en måte å steke kjøtt i en underjordisk grop)

Sport og natteliv

Når det kommer til sport er det litt rivaleri mellom de to landene i Rugby Union. Der New Zealand heier på All Blacks, heier Australia på Wallabies. Match fargene dine med landet du skal til: sort for New Zealand og grønn og gull for Australia. På stadioen kan man lage lyd for Kiwi Haka, eller rope “Aussie, Aussie, Aussie, oi, oi, oi!” for Australia.

Reisende sier ofte at nattelivet på New Zealand er lite variert, men siden det er mindre byer med mindre innbyggere, forklarer det ofte saken. I Melbourne og Sydney kan man finne utallige nattklubber, pubber, barer og scener. Mens i Aukland kan man padle kajakk om natten og se byen bli lyst opp av Sky Tower, eller man kan gå gjennom nattmarkedene.

Fauna

Med en imponerende liste over verdens mest giftige dyr, kan besøkende i Australia ofte tro at naturen vil skade dem. Men ikke vær redd, å møte haier, slanger, maneter og store edderkopper er ikke noe man gjør hver dag. Foruten de litt skumle dyrene, er Australias ikoniske og mindre kjente dyr en morsom opplevelse – tenk kenguruer, vombater, kattedyr, quokkaer, nebbdyr og maurpiggsvin.

I Tasmanhavet er dyrelivet på New Zealand definitivt mindre rart. Landets eneste innfødte pattedyr er flaggermus og sjøpattedyr, selv om de har et stort utvalg av innfødte fugler, som for eksempel tui, kea, guløyet pingvin og kiwifuglen.

[

](https://www.ef.no/blog/wp-content/uploads/sites/31/2020/03/auckland-NZ.jpg)

Auckland, New Zealand

Klima og naturlivet

Klimaet på New Zealand er mildere, kaldere og våtere – noe som kan være både positivt og negativt etter dine preferanser. Om du håper på et varmt klima er nok Australia det rette for deg; men husk at sommermånedene har en intens varme og luftfuktighet.

Begge landene kan by på et utrolig naturlandskap: New Zealand har høye fjell, isbreer, elver og skoger, mens Australia har fantastiske strender, korallrev, regnskoger og ørkener. New Zealand vinner et bonuspoeng for sin nærhet til stillehavsøyene – et pluss for videre reise.

Det er ikke rart Australia og New Zealand er på toppen av ønskelisten til mange studenter som skal studere i utlandet. Kos deg med å velge din destinasjon – og ha en fantastisk tur!

Vil du studere språk i utlandet?Reis med oss!
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på