GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

Bli kvitt din utenlandske aksent når du snakker engelsk: 5 enkle tips

Bli kvitt din utenlandske aksent når du snakker engelsk: 5 enkle tips

Hvor mange ganger har folk kunnet gjette hvor du er fra ved å lytte til din utenlandske aksent når du snakker engelsk? Selv om det er en distinkt sjarm i for eksempel en italiensk eller fransk aksent på engelsk, kan du gjøre noe med det! Hvis det er noe som plager deg, er jeg her for å dele noen utprøvd og testede tips om hvordan du kan arbeide mot en mer innfødt engelsk aksent – og bli en mer selvsikker foredragsholder i prosessen.

1. Velg aksenten din

Tenk på aksenten du liker mest, og som passer din personlighet best. Det er mange aksenter å velge mellom: posh britisk, kul amerikaner, avslappet australsk og så videre.

Når du har tatt ditt valg, må du holde deg til det og være konsekvent mens du snakker. Bruk riktig ordforråd som følger med også. Hvis du bestemmer deg for å ha en amerikansk aksent, kan du prøve å unngå å si ting som “mate” eller “trousers”, den britiske versjonen av disse er “dude” og “pants”.

2. Se og lytt til alt på engelsk

Det kan virke åpenbart, men å se alt på engelsk er noe av det mest nyttige du kan gjøre for å lære raskere og utvikle aksenten din. Tving deg selv til å se hvert program, TV-serie, film eller YouTube-video på engelsk. Å lære nye ord er selvfølgelig veldig nyttig, men aksenten din vil takke deg når ørene dine blir vant til å høre engelsk hele tiden (og den rette typen aksent også – se punkt nr. 1).

Jeg personlig liker å se på originalspråket, i stedet for den dubbede versjonen. Du kan begynne med å se på filmer eller videoer du allerede har sett eller kjenner godt på engelsk. Det kan være vanskelig til å begynne med, men det hjelper med teksting og det vil det bli lettere for hver gang. Her er en liste over Netflix-show å lære engelsk med, hvis du ikke er sikker på hvor du skal begynne.

3. Lytt nøye

Engelsk er et veldig musikalsk språk, så det er veldig viktig å jobbe med å perfeksjonere den rette typen lyd og den rette flyt hvis du vil høres lokal. Jeg er italiensk, og i Italia uttaler vi hver eneste bokstav, så for oss kan engelsk være vanskelig. Jeg skjønte dette for første gang da jeg begynte å se Gossip Girl på originalspråket. Jeg ble overrasket over hvordan Manhattan ble uttalt (mænˈhæt (ə) n) og hørte hvor forskjellig det hørtes ut fra morsmålet mitt, og jeg ønsket å lære mer.

Det er også verdt å ta hensyn til ord som uttales annerledes på engelsk, som “burger”, “spaghetti”, “gelato”, etc. Selv om det å si spaghetti på den amerikanske måten (hvor dobbelt-t uttales som en ‘D’), vondt mitt italienske hjerte, måtte jeg bli vant til å si det ordet som en amerikaner, slik at jeg kunne forbedre aksenten min.

4. Si alt høyt

Jo mer du øver på engelsk, jo bedre. Hvis du ikke har noen å øve på det med, må du ikke være redd for å snakke med deg selv. Speilet kan være din nye engelske partner – stol på meg, det fungerer! Noe av det som hjalp meg med å praktisere aksenten min, var å lese engelske bøker høyt, slik at jeg kunne øve uttalen min. Hvis du liker et bestemt sitat, må du gjenta det på samme måte som skuespilleren gjorde i filmen. Lær tekstene til favorittlåtene dine utenat, og gjenta dem igjen og igjen høyt. Lær og gjenta setninger du liker fra din favoritt TV-serie som den berømte Joey tekstfrasen “How do doin?” fra Friends. Det er kanskje et merkelig tips, men det fungerer!

5. Benytt enhver anledning til å snakke

Siden jeg ikke hadde utenlandske venner til å øve engelsk med hjemme, skapte jeg muligheter for meg selv på skolen. Jeg la alltid hånden opp når læreren trengte noen frivillige til å lese en tekst eller bare svare på spørsmål når læreren spurte. Jo mer aktiv du er, jo mer lærer du og desto raskere vil aksenten din utvikle seg.

En annen nyttig måte å forbedre engelsk på er å reise til utlandet og faktisk praktisere det i det virkelige liv. Dette er den ultimate opplevelsen når det gjelder å lære engelsk og bli kvitt den utenlandske aksenten du har – du må bare vite hvilken aksent du vil ha og hvor du skal reise for å få den. Jeg har vært heldig nok til å jobbe med EF de siste månedene som global intern, men jeg har reist med EF før og gjort store fremskritt i aksenten min når jeg brukte engelsk sammen med mine internasjonale venner i klassen, og selvfølgelig utenfor klasserommet og med lokalbefolkningen. Jeg er fremdeles venn med de mange menneskene jeg har møtt i løpet av den tiden.

Til slutt, hvis du vil gjøre raske fremskritt med ferdighetene dine og med aksenten din, må du faktisk sette av tid til det!

Bli kvitt din aksent ved å reise med EF utenlandsLes mer her..
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på