GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

Det du må kunne for å forstå Tour de France

Det du må kunne for å forstå Tour de France

Det kan være mye å holde styr på når man følger Tour de France, forskjellige etapper med forskjellige mål, team som satser på ulike kategorier, forskjellige type leder-trøyer – men jeg skal prøve å få deg til å forstå Tour de France litt bedre.

Trøyene:

Den gule trøyen – ledertrøyen

Også kalt the maillot jaune

Den gule trøyen bæres av den rytteren som er den generelle klassifiserte lederen (General Classification / GC), altså den som har syklet raskest sammenlagt for alle etappene.

Den grønne trøyen

Også kalt maillot vert

Den grønne trøyen symboliserer den som har innhentet mest spurtpoeng gjennom racet. Det er flere måter å sanke poeng gjennom Tour de France; plasseringen når de går i mål først og gjennom sprint etapper i racet.

Klatretrøya – (polkadott) kongen av fjellet

Denne trøyen tilhører den rytteren som har innhentet mest poeng på de kategoriserte stigningene underveis i løpet, fjelletappene. Desto vanskeligere fjell, desto mer poeng kan syklisten hente inn.

Ryttertypene:

Klatrer / Climber

En lett rytter som spesialiserer seg i kupert eller sykling i fjell.

Sprinter / Sprinter

En sterk rytter som kan utføre høyhastighets brudd.

Temporytter / Time trialist

En sterk utholdenhetsrytter som utmerker seg ved å opprettholde høy fart over en lang periode for å ta etappeseiere eller satser på kortest mulig tid.

Veikapteinen / Road captain

En erfaren rytter med ansvar for å gjennomføre den langsiktige strategien og sikre at hver rytter går til rett sted og til rett tid.

Beskyttene rytter / Protected rider

Rytteren som er utpekt til å ta dagens etappe eller generelt ta seieren gjennom løpet. Dette kan være en klatrer på et fjelletappe, en sprinter på flaten eller GC favoritt.

Hjelperytterne / Demestique

En lagkamerat som hjelper den beskyttede rytteren, enten ved å beskytte dem fra vinden, fysisk beskytte dem fra andre rytttere eller henter vann til dem fra team bilen. Dette er en uglamorøs rolle som internasjonalt kalles “domestique”.

Rytternes posisjonering:

Peloton/ Feltet

Den største gruppen av ryttere

Paceline / Formasjon

Når ryttere organiserer seg i en enkelt eller dobbel linje for å få aerodynamisk ly fra rytteren foran dem. Ryttere vil da rotere ved å trekke seg ut og tilbake fra linjen, så går neste rytter frem for å beskytte. Når rytterne gjør dette vil det være tyngst for den som trekker gruppen, og derav vil de spare energi ved hjelp av denne taktikken.

Breakaway/ Rykket

Når en eller flere ryttere stikker fra peletonen og går foran hovedgruppen.

Chase / Jakten

Ryttere eller grupper av ryttere som prøver å hente inn rykket, men sitter fast mellom “the break og peleton”

Grupetto / Liten gruppe som er de bakerste rytterne

Gruppen av ryttere som er bak peloton. Gjennom fjelletappene er dette vanligvis sprintere eller kraftigere ryttere som ikke holder tritt med de lette fjellklatrerne.

Her er EF Education First laget som sykler Tour de France i 2019.

Les mer om EF Procycling teamLes mer her..
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på