GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

Flere spørsmål alle som skal studere i utlandet har

Flere spørsmål alle som skal studere i utlandet har

Hurra, du har ankommet det nye studiestedet ditt! Vi håper reisen gikk fint, og at vertsfamilien eller studenthjemmet er like bra som du så for deg. Men det er kanskje noen spørsmål som fortsatt ikke er besvart: hvordan kommer jeg meg til skolen første dag? Hva gjør jeg om jeg er jet lagged? Kan foreldrene mine komme på besøk? For at du skal kunne fokusere på de morsomme tingene med å studere i utlandet – som å lære språk, ha det gøy med nye venner, og bruke #EFmoment – har vi samlet flere spørsmål vi vet at studenter har når de er i utlandet. Så har vi fått eksperter til å svare på dem, og satt sammen en ny guide.

1. Hvordan kommer jeg meg til skolen første dagen?

Dette er det første du burde spørre vertsfamilien, romkameraten eller de som jobber på studenthjemmet om. De kan fortelle deg hvilken buss eller tog du skal ta, hvor du skal gå av, og hvordan du kommer deg inn i bygget. Hvis du ikke har et lokat SIM-kort med en gang, og ikke er sikker på om det er WiFi, ta en skjermdump eller print ut kart, så er du klar. Første dagen vil vi anbefale å være tidlig ute – alt er nytt og kommer til å ta lenger tid. Hvis du har mulighet, kanskje du bør teste veien dagen før?

2. Hva skjer om jeg ikke forstår noe?

Uavhengig av hvilket nivå du er på i språket så kommer det til å ta litt tid før du blir vant til å kun høre et fremmed språk – men det er det som vil hjelpe deg med å lære. Det kan være lurt å ha en ordbok eller oversettelsesapp på telefonen tilgjengelig i begynnelsen. Vertsfamilien og de som jobber på skolen er vant til å ha utenlandske studenter, og tar hensyn til det. De kan også svare på flere spørsmål om å studere i utlandet, og er vant til å håndtere nye studenter.

3. Hvordan kobler jeg til internett?

Alle skolene har gratis WiFi og du vil få informasjon om innlogging første dagen. Utenfor skolen, på studenthjemmet eller hos vertsfamilien må du snakke med de om hvordan du kobler deg opp. Noen vertsfamilier tar betalt for internett, så sjekk det på forhånd. Mange steder vil det være kafeer eller andre offentlige steder med gratis WiFi. Bare spør en ansatt eller annen student om hjelp til å koble deg opp.

4. Hvordan holder jeg kontakt med de hjemme?

De fleste apper man kan bruke på telefonen – WhatsApp, Snapchat, Skype, e-post osv, kan brukes med WiFi, som betyr at du kan bruke de til å snakke med de hjemme. Pass på at telefonoperatøren din ikke tar ekstra betalt for bruk av telefonen i utlandet. Det kan være lurt å ha telefonen i flymodus om du kun bruker WiFi, så leter den ikke etter dekning og internett automatisk. Det kan være lurt å kjøpe et lokalt SIM-kort – du kan kjøpe det ferdigbetalt og ha oversikt over bruken din. Husk at du også kan bruke PC-en din til å holde kontakt.

5. Hva om jeg ikke liker maten?

Vi vet at det er en litt annen mat fra hva du er vant til, men det er en del av opplevelsen. Hvem vet, kanskje du finner noen nye favoritter du ikke lenger kan leve uten? Vårt tips er å prøve maten før du sier du ikke liker den. Vertsfamilier er ofte vant til å ha utenlandske studenter med forskjellige matvaner, og prøve seg frem litt forsiktig med lokal mat. Kantiner vil alltid ha variert mat, men vi anbefaler å teste mest mulig lokal mat. Å spise med venner er en av de beste måtene å bli kjent med nye kulturer. Hvis du er allergisk, sørg for å spørre hva ingrendiensene er. Spør en lærer om hjelp til å lære det på det lokale språket, så er det lettere for deg og den som lager maten.

6. Hvordan får jeg nye venner?

Det fine med å studere i utlandet er at det er mange som er i samme båt: de har kommet til et fremmed land hvor de ikke kjenner noen, så dere er nok alle litt nervøse over å finne nye venner. Men å finne nye venner er lettere enn du tror – bare snakk med folk, vær med på aktiviteter, og vær deg selv – morsom, utadvendt og med et åpent sinn. Hvis du fortsatt er bekymret: prøv med de i klassen din – dere er allerede sammen noen timer om dagen, hvorfor ikke gjøre lekser sammen?

7. Hva kan jeg gjøre om jeg har jet lag?

Vet du hva? Vi har et blogginnlegg du kan lese når jet lag holder deg våken om natta! Prøv å komme deg inn i rytmen så fort som mulig – om du lander på ettermiddagen, ikke gå å legg deg. Utforsk området, ditt nye hjem, eller gå en tur. Sol og frisk luft vil hjelpe kroppen å tilpasse seg. Drikk masse vann og spis lette måltider. Og ikke stress over jet lag, det tar cirka en dag per time tidsforskjell før man har tilpasset seg helt.

8. Hva om jeg mister reisepapirene mine?

Før du reiser, sørg for at du har kopi av alle viktige dokumenter – du kan enten scanne de eller ta bilde med telefonen. Send de så til din egen e-post og til en du stoler på hjemme. Om du skulle miste dine, vil du da ha kopier. Om du mister passet ditt, ta kontakt med ambassaden i landet du er, så kan de hjelpe deg med et nytt og eventuelle visumproblemer. Hvis du mister flybilletten din (mest sannsynlig får du den digitalt), ta kontakt med flyselskapet.

9. Hva om jeg får hjemlengsel?

Det er helt normalt å føle på hjemlengsel om man er lenge borte. Noen ganger savner vi bare å sove i vår egen seng og spise maten vi alltid har spist. Av og til kan det hjelpe å bare føle på hjemlengselen med en bøtte med is og se favorittfilmen sammen med venner hjemmefra over Skype. Men det kan også være lurt å distrahere seg selv, holde seg opptatt sånn at man ikke merker hjemlengselen. Delta i aktiviteter og heng med nye venner i den nye byen din.

10. Kan venner og familie komme på besøk?

Ja, familie og venner kan besøke deg i utlandet. De vil ikke få bo sammen med deg hos vertsfamilie eller på studenthjem, men kan bo i nærheten.

11. Hva om jeg liker det så godt at jeg ikke vil hjem igjen?

Du kan bli i noen uker lenger gjennom programmet du reiser med, eller du kan returnere dit så fort du har mulighet.

Håper du sitter igjen med flere svar på spørsmål om å studere i utlandet. Og igjen, takk til Romina, Florent, Jennifer, Vanja, Florence og Simon for hjelpen med denne posten – dere er best!

Vil du studere i utlandet med EF?Les mer..
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på