GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

Hvordan tipse i USA? 10 ting for å bli en proff tipser

Hvordan tipse i USA? 10 ting for å bli en proff tipser

Å tipse i USA kan være skremmende og annerledes fra mange andre land og kulturer. Besøkende til USA blir ofte forvirret av vår tipsekultur. Du tipser mange mennesker i USA – servitører, bartendere, betjente, frisører, massører – du kan til og med tipse den søte fyren på din lokale kaffebar hvis du vil. Men hvordan vet du hvem du skal tipse og hvor mye? Og hvorfor er vel så inngrodd i kulturen der, uansett?

Tips med selvtillit på din neste USA-tur!

En rask historietime

Tipsing ble en norm på 1900-tallet. Ryktene sier at praksisen kom fra Europa. Etter masse europeiske besøk der tipsing var en del av kulturen, ønsket amerikanerne å virke mer kultiverte og kunnskapsrike å sette i gang de også. Men kanskje amerikanerne ble litt for entusiastiske over det hele, fordi amerikanere har siden den gang blitt kritisert for å forvente mer enn de fleste.

På 1960-tallet bestemte USA Kongressen seg for å innføre en såkalt “tipping credit”, som innebar at arbeidsgiveren kunne betale arbeidstakeren under minstelønn dersom de får tips. Fortsatt aktivt i mange stater, betyr dette at ansatte går hjem med en liten lønnsslipp og regner med tips for å ha råd til å leve, dette gjelder spesielt innen matindustrien. I noen yrker inkluderes tips som en bonus, men du bør være klar over de uskrevne reglene der og tips deretter.

Restauranter og kafeer

1. 20% er den EKTE standarden for tips

Jeg jobbet som servitør for å betale regningene mine i løpet av min korte skolegang. Det var der jeg fikk et innblikk på den mørke sannheten i USAs tipsekultur. Innsiden i denne industrien: vanlig enighet sier at 15-20% regnes som et normalt tips, men helt ærlig er alle beløp mindre enn 20% betraktet som dårlige tipsere. Hvis jeg (eller de andre servitører jeg jobbet med) fikk mindre, lurte vi på hva vi gjorde galt. Vi var imidlertid ikke griske, det er en grunn til at vi forventet 20% hvis vi gjorde en god jobb. Les neste tips for å lære hvorfor.

2. Servitører og bartendere lever av tipsene deres

Å servere ulike bord er den vanskeligste jobben jeg har hatt, løpe rundt i timevis mellom bord med lite eller ingen pauser, balansere varme, tunge plater og huske ordrer), alt mens du holder et smil på ditt svette ansikt. Folk har veldig spesielle kriterier når det kommer til maten sin, spesielt hvis det ikke blir som forventet. Jeg jobbet 30 timer per uke, men tjente bare $ 200 på min månedlige lønnsslipp. Ufattelig for mange, jeg vet. Hvorfor en så liten lønnsslipp? Men sjokkerende nok, tjente jeg inn over $ 800 kontanter i tips. Så uten tipsen min kunne jeg ikke engang betale leien min. NB: Servitører og bartendere må fremdeles oppgi skatt av tipsen i USA.

3. Din lykke betyr noe

Er maten for kald? Liker du ikke salaten din? Si det. I motsetning til i Europa, der man blir uglesett dersom man gir uttrykk for at noe er galt, kan man i USA si sin mening! Hvis du ikke er fornøyd, kan du fortelle det til servitøren din med en gang. Dersom du som kunde sier at du ikke liker burgeren din etter noen biter, er det lett å gjøre noe med saken.

4. Forvent å bli konfrontert

Amerikanere er ikke sjenerte. Noen kaller oss overfladiske, men vi er utadvendte, vennlige, og vi vil uten tvil komplimentere en fremmed hvis vi liker klærne eller hårklippen deres. Vi vil også jage en kunde nedover gaten hvis de gir oss dårlig tips. Hvis du ikke var fornøyd med tjenesten, fortell det til servitøren din. Sjansen er stor for at de vil gjøre alt de kan for å gjøre deg lykkelig. Servitører kan lage et gratis måltid, sende en dessert på huset, eller i det minste tilby deg en oppriktig unnskyldning. Hvis du blir konfrontert med å ikke legge igjen tilstrekkelig tips, må du forstå at dette er normalt. Unngå dette i fremtiden og uttrykk problemer med servitøren din før du betaler regningen.

Andre tjenesteytende næringer

5. Drosjesjåfører, betjenter, oh my

Hvis du besøker noen amerikanske byer, vil du sannsynligvis ta en taxi eller to. Drosjer har i dag ofte en digital skjerm der du kan velge tipsbeløp når turen er over. Jeg velger vanligvis det laveste beløpet (som fremdeles er bra, ca 15%) med mindre sjåføren var helt fantastisk, da legger jeg til mer. En betjent vil vanligvis få $ 2-3 for å hjelpe meg med posene mine, bringe romservice eller åpne bildører. Det er best å brette noen dollar pent i hendene og si en rask “takk”, ikke gjør det til en stor sak. Når du tipser i USA, ikke gi dem sammenkrøllede lapper.

6. Frisører og barbers

Søsteren min Anna har jobbet som frisør i USA de siste 15 årene. Hun har opplevd det meste, fra folk som kansellerer avtaler i siste øyeblikk, krever urealistiske frisyrer eller, verst av alt, ikke tipser på tjenester. En frisørjobb er fysisk krevende (har du prøvd føne hår med en rund børste, stå hele dagen eller manøvrere klippesaks?) Og ikke minst krever det intensiv kunnskap om fargelære, kreativitet, oppmerksomhet på detaljer og mellommenneskelige ferdigheter, bare for å nevne noen. Hvis du er fornøyd med stylisten din, gi dem beskjed med et sjenerøst 20-25% tips. Å ikke tipse i USA eller være uhøffelig resulterer i at du blir satt på salongens svarteliste. Unngå dette.

7. Estetikere, massører og andre spesielle spa-opplevelser

Tommelfingerregelen her er 15-20%. Se opp for automatisk tildelt tips. Si hva? Denne nye tipsepraksisen blir mer og mer vanlig i USA. Noen spa og kosmetiske studioer legger automatisk til tips (vanligvis 20%!) til alle de bookede tjenestene dine, selv om du kjøper et gavekort. Så vær på vakt og sjekk selskapets policy før du bestiller.

Noen ekstra tipsetips

8. Cash is king

De fleste foretrekker kontanter. Det er penger du kan ta med hjem på slutten av vakten. De ansatte må vente noen dager med å få utbetalt tipsen dersom du betaler med kort. Uansett hvilken måte du tipser, blir det satt utrolig stor pris på.

9. Dollarsedler er gull

Hvis du bor på hotell, må du huske å ha noen dollarsedler  på deg. Som nevnt over, er det enkelt og chill å gli noen få dollar i betjentens hender når de hjelper deg. I barer er den uskrevne regelen en dollar ($ 1) for en drink. Jeg legger også igjen noen få dollar til rengjøringspersonalet på hotellrommet mitt for hver gang de vasker.

10. Hvor skal du IKKE tipse?

Nå som du vet at amerikanere er tipsete, kan du spørre deg selv, er det noe sted jeg ikke trenger å tipse? Du trenger ikke å tipse på gatekjøkken eller kaffebarer med skranke (men ikke bekymre deg, det vil være en tipskrukke bare sånn i tilfelle).

Nå er vi sikre på at du briljerer å tipse i USA.

Bo i USA med EF og studenter fra hele verdenLes mer her..
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på