GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

Tips til din første studietur

Tips til din første studietur

Det er mye du lærer av å studere utenlands. To uker eller flere måneder går er over på et blunk og det er viktig å gjøre det beste og meste ut av det. Følg disse rådene for å få mest ut av turen.

1. Få oversikt og organiser før du reiser

Å la papirarbeid vente til siste minutt kan føre til mye stress! Før du drar bør du spørre studieveileder, professor eller tidligere utenlandsstudenter om hva du trenger å gjøre i forberedelsesstadiet. Det er viktige ting som helsepapirer, budsjettplanlegging og ting som må ordnes. Studenter planlegger ofte godt, planlegg din studietur også!

2. Sett mål for deg selv

Om du enten ønsker å mestre et nytt språk eller ta en bachelor eller mastergrad må du ikke glemme å faktisk studere når du er på utveksling. Dette betyr ikke at du ikke kan ha det gøy – for det blir det masse av – men husk at du også er der for en annen grunn; å oppnå viktige ferdigheter mot din kommende karriere.

**3. Ta del i den lokale kulturen

**

Utenom å kunne det lokale språket, vil sukessfulle utvekslingstudenter absorbere og ta innover seg alt de kan om kulturen i det landet de skal til. Finn bøker, filmer, mat og musikk som kan inspirere deg. Gjør research over landets prominente forfattere, sangere, atleter eller skuespillere og finn ut om det er noen kommende arrangementer du vil delta i. På den måten vil du føle at du har en kontakt og forbindelse med ditt nye hjemland.

4. Ha et åpent sinn

Dette tipset er veldig vanlig – og for en veldig god grunn: det er essensielt! Ikke ankom det nye landet med hodet fullt av stereotypier. Istedenfor må du åpne øynene, slappe av og puste inn kulturen. Du vil nok se at mange av antakelsene dine ikke stemmer. Ikke tenk eller si at ” i mitt land gjør vi det annerledes”, men go with the flow, som de sier.

5. Lær av de lokale

Om du ikke er sikker på hvordan du skal opptre i ulike situasjoner bør du se rundt deg: de lokale er de beste guidene! Når du ankommer kan det være en god idé å spørre vertsfamilien eller lærere om deres kultur og uskrevne regler.

6. Lær nye ting

Du kan ha dratt til Barcelona for et semester med spansk eller ha reist til San Diego for å forbedre engelsken din – men ikke blokk ute andre opplevelser og erfaringer. Kanskje blir du invitert med på salsa eller kokkekurs, eller en fottur i en kjent nasjonalpark. Å si ja til slike opplevelser er noe du vil ha med deg videre.

7. Lær deg å takle (mulig) hjemlengsel

Å gjemme eller ignorere disse følelsene vil bare gjøre ting værre enn de er. Hold jevnlig kontakten med de hjemme. Ring, skriv, chat eller blogg for å dele nyheter og ting du opplever. Men ikke glem å få deg nye venner i ditt nye land – det er mye å oppleve.

8. Pass på budsjettet

Selvom det kan være fristende må du prøve å stå imot trangen til å sprenge budsjettet med nye ting, souvernirer, restaurant besøk osv. Husk at du ikke er på ferie, men at dette er ditt nye hjem for en god stund og pengene skal vare. Hold deg til et budsjett og lær deg hvordan de lokale spiser og shopper. Unngå å betale for mye for tjenester og transport ved å spørre om råd fra lærere eller vertsfamilier og spør om de lokale prisene så du ikke blir lurt.

9. Utvid ditt sosiale nettverk

Noe av det beste med en studietur er å bygge nettverk. Etter skolen bør du ikke bare dra rett bort til de andre utvekslingsstudentene, men prøv å gjøre en innsats med å bli kjent med de lokale. Å ha minst en lokal venn vil åpne mange dører som ikke bare vil hjelpe deg å forstå kulturen bedre, men kan også føre til invitasjoner til sosiale eventer.

10. Studer!

Det vil være tider der du har masse å gjøre, hvor du vil ha hjemlengsel eller rett og slett ikke vil studere: men prøv å holde hodet kaldt. Denne opplevelsen som utvekslingsstudent er virkelig en “once in a lifetime” opplevelse og bruk tiden flittig slik at du får utnyttet alle fordeler if vil ha nytte av dette i flere år fremover!

Friår med EFLær mer
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på