GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

10 spanske uttrykk du burde kunne

10 spanske uttrykk du burde kunne

Spansk er et av verdens mest utbredte språk og kastiljansk (versjonen som snakkes i Spania) sjarmerer tilflyttende og turister like raskt som landets trange brosteinsbelagte gater og velsmakende tapas. Vurderer du å dra til Spania? Sørg for at du lærer disse spanske uttrykkene og bruk dem på alle og enhver som vil lytte – det vil imponere lokalbefolkningen.

1. ¡QUÉ GUAY!

Hvordan uttaler man det? “Gwai”

Hva betyr det? Det betyr kult. Unge mennesker krydrer sine samtaler med dette adjektivet, som når de lytter på deres venners historier og svarer i kor ¡Qué Guay! (“Så kult!”)

2. VALE

Hvordan uttaler man det? “Bale”

Hvordan brukes det?  Dette har en stor plass i spanjolenes vokabular, og det betyr OK, greit, høres bra ut, jeg forstår eller ikke noe problem.

3. HOMBRE

Hvordan uttaler man det? “Ombre”

Hvordan brukes det? Det betyr bokstavelig talt “mann”, og er også brukt til å bekrefte eller styrke det du sier; vanligvis i forbindelse med ja/selvfølgelig, for å hilse eller å erkjenne. Du vil gjerne høre:

Nei – “Liker du sjefen din?” Qué va, hombre, para nada. (Nei, ikke i det hele tatt.)

Ja/Selvfølgelig – ¡Claro que sí, hombre!

Hilsen – ¡Hombre! Cómo estás? (Hei! Hvordan går det?)

Masing – ¡Vamos, hombre, por favor! (Ååå, kom igjen!)

4. TÍO/TÍA

Hvordan uttaler man det? _“_Tio/Tia”

Hvordan brukes det?  Selv om ordet bokstavelig talt betyr “onkel” og “tante”, blir de også brukt uformelt til å generelt referere til en annen person. På samme måte som engelsktalende bruker “Dude” eller “man”. Du kan også bruke ordene for å få oppmerksomheten til en venn, som i “Tio / Tia, kom hit!”)

5. ¿CÓMO VAS?

Hvordan uttaler man det? “Como bas”

Hvordan brukes det? Spanjolene er en hyggelig gjeng, raske til å starte opp  samtale med flere måter å si den klassiske “Hvor er du?”. Disse utsagnene brukes hele dagen – i småprat, for eksempel når man møter venner, kjente kolleger, prater med en ansatt i butikken – så det er godt å kunne det.  ¿Como vas ? betyr «Hvor skal du?”

6. PUENTE

Hvordan uttaler man det? “Puente”

Hvordan brukes det? Hver ansattes favoritt – og en stereotypi av livet i Spania – er Puente, eller tre-dagers helg.

7. GUIRI

Hvordan uttaler man det? “Giri”

Hvordan brukes det? Alle som ønsker å blende inn i Spania har gjort sin research på hvordan å ikke se ut som en guiri. Guiri, uttales “giri” og er utlendinger, vanligvis fra engelsktalende land eller det sentrale og nordlige Europa. De spanske vil kalle deg en guiri for å være generelt ikke-spansk.

8. BUENAS

Hvordan uttaler man det? “Buenas”

Hvordan brukes det? Start din solrike, spanske morgen med en munter Buenos días, fortsett med Buenas tardes om kvelden og avsluttes med Buenas noches når det er på tide å si farvel eller god natt. Eller bare hold deg til den søte og enkle “Buenas!” For å si hei når som helst på dagen.

9. ¡VENGA YA!

Hvordan uttaler man det? “Benga ya”

Hvordan brukes det? Dette er et svært vanlig uttrykk i Spania.  ¡Venga ya! (Eller noen ganger bare ¡Venga!) Er en måte å uttrykke overraskelse eller vantro. Akkurat som “no way” eller “kom igjen!”. På engelsk brukes det når du er sjokkert. (For eksempel, hvis du fikk vite at din venn hadde bestilt 15 tortillas og ti plater av patatas bravas – og spiste alt selv.)

10. PASTA

Hvordan uttaler man det? _“_Pasta”

Hvordan brukes det?  Penger, penger, penger. Eller, pasta, pasta, pasta hvis du er i Spania. Det er riktig – i stedet for den Italienske retten pasta betyr dette penger i Spania.

Test din spansk på få minutterTa testen
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på

Snakker du flytende? Test dine språkkunnskaper med vår hurtige test

Les mer