GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

10 steg til å komme inn på USAs topp universiteter

10 steg til å komme inn på USAs topp universiteter

College handler om å utforske deg selv og verden rundt deg, samtidig som du skal finne ut hvilken type person du vil bli. Tiden på universitetet er ikke bare ment å hjelpe deg med å oppnå den utdanningen og ferdighetene du trenger til din fremtidige profesjonelle karrieren, men det er også ment å gjøre deg til et godt informert og selvtillit.
Å ta utdanningen sin USA er ikke bare en mulighet til å dra nytte av et veldig godt utdanningssystem (og et veldig strengt), det er også en sjanse til å se og oppleve en del av verden som kan være svært forskjellig fra din egen hverdag.

Prosessen med å søke på et universitet i USA er faktisk veldig grei, men det kan være litt vanskelig å vite hvor du skal begynne og hvilke ting du skal fokusere på. Vi har satt sammen en 10-trinns guide for å komme inn på et topp universitet i USA. Lykke til!

1. Tenk på drømmeskolen din

Det finnes mange flotte universiteter i USA, inkludert eliteskoler som Harvard, Columbia, Stanford, Princeton og Yale, så det er ikke vanskelig å finne en som passer dine unike mål, plassering og type utdanning du ønsker.

Noen vil tilby den filmverdige skoleopplevelsen du kan være på utkikk etter – tenk store, prestisjetunge campusskoler som Harvard og Princeton – andre tilbyr en mindre, nærliggende samfunnsmessig atmosfære, som Amherst College i Massachusetts.

2. Gjør leksene dine (og sørg for at du har muligheter)

Hver fremtidig student har den ene drømmeskolen i tankene, men som det gamle ordtaket går, drømmer blir ikke til virkelighet dersom du ikke gjør noe med det! Nå er det på tide å sette i undersøkelsen. Du har sikkert allerede tenkt på skolene du føler deg i dine personlige og profesjonelle mål, nå er det på tide å se hvilke som faktisk kommer deg dit.

Belag deg på at det er ikke sikkert du kommer inn på ditt førstevalg eller at din drømmeskole kanskje ikke i praksis er slik du har drømt om. Så sørg for at du har noen alternativer i tankene.

3. Finn en mentor

Når du har redusert antall skoler du ønsker å gå på kan du finne noen som har erfaring med den amerikanske universitets søknadsprosessen. Sett av god tid til å snakke med dem. Det kan være noen som har gått på en skole du er interessert i, eller noen som er kunnskapsrike i din valgte retning.

4. Bruk tid på ekstraaktiviteter

Å studere og oppnå gode karakterer er avgjørende for om du kommer inn på din drømmeskole. Samtidig som du må huske at en viktig del av den amerikanske universitetsopplevelsen er de tingene du gjør utenfor klassen. Skoler leter etter studenter som er lidenskapelige, nysgjerrige, fremtidsrettet og til og med litt altruistiske.

Fritids aktiviteter er en fin måte å bevise at du er typen som kommer gjennom nåløyet av søkerne. Enten det er en sport du er lidenskapelig opptatt av, et musikkinstrument du har mestret, eller i helgene du brukte frivillig arbeid, er det avgjørende å markere en lidenskap for deg som foregår utenfor klasserommet i søknaden din.

5. Forstå kravene

Så, du har en liste over skoler du er interessert i, og du har funnet din fritids aktivitet som du ønsker å ta med i søknaden. Den neste tingen du trenger å gjøre er å kontakte hver skoles opptakskontor og lære mer om opptaksprosessen og hva de vil kreve.

Høyere utdanningsinstitusjoner i USA regulerer sine egne opptakskrav. Noen kan be om en bestemt eksamen eller essay, og andre kan ha en mer formell intervjuprosess.

6. Ha alle papirer på plass

I tillegg til noen “entrance exams” oversatt til opptakseksamener, vil opptakskontoret til den valgte skolen kreve noen viktige dokumenter. De vil gjerne vurdere alle dine karakterer i videregående skole. Du må få din videregående skole til å sende dine transkripsjoner til universitetet du søker på. De vil også se på resultatene fra befolkningen i landet, målt opp mot dine.

7. Finpuss på din engelsk (og ta den riktige eksamenen)

For å kunne begynne på et universitet i USA, må du ha et visst nivå av engelsk. Ikke sikker på hva ditt nivå er? Gjør den hurtige og gratis EF-standardiserte engelske testen. Dersom du bør finpusse dine engelskkunnskaper? Ta et University Preperation kurs med EF.

Det neste trinnet er å gjøre en engelsk test som får deg sertifisert. Som en god tommelfingerregel er det vanligste språket eksamenskrav for et amerikansk universitet TOEFL (Test of English as Foreign Language). Kanadiske universiteter pleier å kreve IELTS (International English Language Testing System). De fleste skoler vil godta flere forskjellige engelsktester, men det er viktig å researche hva akkurat dine potensielle universiteter krever.

Dersom du føler det klar til å ta eksamen, kan du gjøre et det på et testingsenter i ditt land. Snakk med skolens karriereveileder eller rådgiver for mer informasjon.

8. Send inn søknadene dine

Når du har kartlagt alle kravene, tatt eksamene dine, bedt om søknadsskjema, er det på tide å fylle det inn og sende det inn. Merk at det vil være et refunderbart gebyr for hver søknad sendt inn. Disse gebyrene varierer mellom USD35-100 og må betales, uansett om du er akseptert i skolen eller ikke.

9. Start tidlig

Når du er klar til å sende inn søknadene dine må du regne med noe forsinkelse i prosessen. Kartlegg alle søknadsfrister så tidlig som mulig i prosessen og prøv å sende inn søknaden i godt tid i forveien.  Det ville vært synd å miste sjansen fordi posten er forsinket!

10. Visum og annet papirarbeid

Siden du trenger et studentvisum for å studere på et amerikansk universitet, er det aldri for tidlig å begynne å jobbe med det. Når dine papirer er sendt til universitets opptakskontor, start visumprosessen. Dette er også den perfekte til å lære om helseforsikringsalternativer for din tid i utlandet. Det kan være at studentenes visum ikke krever at du har helseforsikring, men svært ofte universitet krever det. Din forsikringsleverandør hjemme kan gi en gode vilkår for tiden i utlandet, men det kan også hende du må se på andre alternativer.

Les mer om forberedende engelskkursLes mer her..
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på

Utforsk verden og lær et nytt språk i utlandet

Les mer