GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

Bli en lokalkjent: ikke gjør disse feilene på reise

Bli en lokalkjent: ikke gjør disse feilene på reise

Du vet den følelsen du får når du nettopp har fornærmet noen uten å forstå hva som skjedde? Vel, det kan skje den beste av oss, spesielt når du reiser utenlands og prøver å navigere gjøre og ikke gjøre i en ny kultur. Men fortvil ikke! Les gjennom tipsene nedenfor som tar for seg hvordan du kan bli lokalkjent. Del dem med dine venner, så unngår dere å havne i en pinlig situasjon.

Og husk: Uansett hvor du kommer fra og den kulturen du besøker, vil et ekte smil og et velvalgt kroppsspråk holde en lang vei selv om du ender opp med å gjøre en feil!

I ITALIA

Kjenn din kaffe: Aldri bestill en cappuccino etter lunsj. Cappuccino er ment for å nytes på morgenen og espresso på ettermiddagen (melken i cappuccino sies å rote til din ettermiddags fordøyelse)  Følg matnormene: Aldi bestill ekstra topping på pizzaen (kombinasjonene på pizzamenyen er nøye gjennomtenkt!). Og husk å ikke ta parmesan på pasta som inneholder sjømat – det er betraktet som et klart ” nei-nei ” i det kulinariske paradis.

I TYSKLAND

Følg reglene: Vent til trafikklyset viser grønt når du krysser gaten. Hvis ikke, risikerer du å tiltrekke deg mange misbilligende blikk, samt en bot.  Finn deg en ledig plass: Føl deg fri til å sitte ned på tomme bord på restauranter uten å vente på å bli vist til bordet av en servitør. Vær klar for å dele bord med mennesker du ikke kjenner (tyskerne liker å spise i godt selskap).   Vær høflig: Hvis du planlegger å snakke tysk, sørg for å bruke høflig ” Sie ” i stedet for mindre høflig ” Du” når du snakker til folk du ikke kjenner.

I FRANKRIKE

Snakk fransk: Prøv å ikke starte opp en samtale på engelsk med en gang, og hvis du må ty til engelsk, gjør en innsats for å spørre om den personen du ønsker å snakke med snakker engelsk ved å spørre “Parlez – vous anglais? ” Glem “godt stekt”: Tenk deg om to ganger før du bestiller biffen din ” godt stekt”. Du kan be om ” à point” (middels stekt) i stedet , eller bare bestille biff ” bleu” (blå) eller “saignant” (blodig) – dette er den franske måten ! Kjenn dine titler: Hold orden på titlene når du snakker med franskmenn.Prøv å bruke “Madame”, “Mademoiselle” eller “Monsieur” så ofte som mulig, og for den rette personen, selvfølgelig!

I STORBRITANNIA

Følg køkulturen: Still deg riktig i køen eller glem å stille deg i kø. Engelskmenn tar deres køer svært seriøst og hvis du ikke følger de strenge kø-normene vil du bli, vell,…..mislikt.

Snakk kort: “How are you” er en form for hilsen og ikke alltid et spørsmål som krever et svar. “Fine thanks, and you?” Er et egnet og høflig svar.

I SPANIA

Spis sent på dagen Lunsjtid er ikke før 14 på ettermiddagen og middag starter ikke før sent på kvelden, ofte forbi 22. Husk også at ingen går på nattklubb før kl. 02 om morgenen, så forbered deg på å spise- og være oppe sent! Ta deg en lur: Butikkene er ofte stengt mellom 14 og 17 om ettermiddagen for at butikkeiere (og alle andre) får tatt seg en ettermiddagslur, også kjent som en “siesta”. Det er en annen, kanskje enda mer viktig og relevant begrunnelse for denne pausen: det er så varmt på ettermiddagen, at ingen kunder orker å gå i gatene. Planlegger du shopping i en storby eller i Nord-Spania? Ikke vær redd; siesta-pauser er ikke så vanlig der, og store butikker som Zara er i utgangspunktet alltid åpen!

Bli lokalkjent med et studieår i utlandetLes mer her..
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på