GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

De 5 beste julemarkedene i Europa

De 5 beste julemarkedene i Europa

Det nærmer seg slutten på året, og du vet hva det betyr: Det er tid for julemarkeder! Ikke bare er julemarkedene fulle av julestemning, men også vanskelige beslutninger: Hvor skal vi begynne? Gløgg eller kakao? duftelys eller lysestaker? Vi anbefaler deg å starte hvor du vil, kjøpe en av hver og reise rundt i Europa for å besøke de beste julemarkedene:

1. Praha, Tsjekkia

Fra slutten av november til slutten av desember, kan du dra på marked på Václavplassen og Gamle-torget. På Gamle-torget kan du se julekrybben og høre på massevis av konserter (om kulden ikke er noe for deg, kan du dra på konsert i en av de mange kirkene). Og når sulten kaller, har du noen nyttige råd å følge: min favoritt er Trdelnik, som er noe du bare må prøve når du rusler rundt på julemarkedet. Trdelnik er laget av deig, vanilje, karamell, valnøtt og toppet med sukker. Andre søtsaker du må smake er pepperkaker med honning, «vanocvka», flettet kringle fyllt med rosiner og vosi hnizda; som er kjeks laget med nøtter og rum.

2. Strasbourg, Frankrike

Dette er fødestedet til det eldste julemarkedet i Europa, som ble kalt jesusbarnets marked, tilbake i 1570. Strasbourg  er kjent som «the Capital of Christmas» og er en av de største markedene med over 300 boder. Vær en av de over 2 millioner besøkende mellom slutten av november til slutten av desember. Her kan du kose deg med gavehandel og masse deilig mat!

3. München, Tyskland

I løpet av vinteren, har Tyskland noen av de aller største julemarkedene: i Berlin, Dusseldorf, Cologne, Dresden og Nuremberg for å nevne noen. Men jeg har bestemt meg for å fortelle litt om München, fordi denne byen har mer enn Oktoberfest å by på. Om du er i området fra slutten av november og frem til jul, må du dra innom Marienplatz, i hjertet av byen. Det er det mest populære markedet og har sine røtter tilbake til det 14. århundre. Du kan spise “Kletznbrot,” som er et tradisjonelt brød laget av frukt og honning, eller gå for “Fatschkindl,” som er bakverk formet som Jesusbarnet. For en litt annerledes opplevelse kan du dra til Tollwood julemarked, som er en festival med en miks av internasjonale musikere, håndtverkere og matretter fra over alt i verden.

4. Wien, Østerrike

Fra midten av november og frem til jul, kan du oppleve Wiens Desembermarket eller “Krippenmarkt”, som dateres tilbake til 1298. Markedet på «Rathausplatz» tilbyr mer enn 150 stands og en gigantisk adventskalender. Ta en tur på «Christkindl Express», et tog som går gjennom byen hvor du kan drikke “Weihnachtspunsch”, en julepunsj laget på vin, brandy eller schnapps, søtet med varm fruktjuice. Skål og god jul!

5. Basel, Sveits

I sentrum av Basel, vil du finne det største julemarkedet i Sveits. Her kan du nyte “Basler Läckerli”, en slags pepperkakevaffel. Bodene er rikt dekorerte og veldig Instagram-verdige. Her finner du deilige oster og snacks du kan spise deg stapp mett på. Siden jeg er så godt i gang med anbefalingen må jeg bare nevne julemarkedet i Zürich, som har et juletre med over 5000 Swarovski krystaller. Sjekk også ut Montreux julemarkedet: selv om det er litt mindre enn de andre markedene, så har det 150 opplyste boder langs Genfersjøen og en Freddy Mercury statue som du kan posere ved siden av.

Bilde av Boris Tylevich, Flickr / Creative Commons

Ønsker du mer informasjon om EF?Les mer her..
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på