GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

Dette kan du kan gjøre med et friår i USA: 4 muligheter

Dette kan du kan gjøre med et friår i USA: 4 muligheter

Dersom du vurderer å ta et friår i USA må du vite at det er ingen riktig måte å ta et friår på, ingen perfekt tid å starte eller ideelle steder å besøke – alt handler om hva DU interesserer deg mest for. Du er kanskje på jakt etter litt arbeidserfaring før universitetet, ta en pause fra studiene eller jobbe som frivillig, eller dra på et eventyr på tvers av kontinenter. Mulighetene er uendelige – det er også fordelene.

Vi har satt sammen en kort guide til å ta et friår i USA, og håper at det vil hjelpe deg med å oppdage nye kulturer, få vennskap som varer livet ut og at du kan vende hjem med nye perspektiver på livet. Denne guiden nevner ikke noe om lengde på ditt friår, og det er ingen rette eller gale svar på lang tid du skal bruke på friåret ditt. Ta den tiden du har mulighet til å ta, og den tiden du trenger. Her er vår friårs guide til USA:

Hvorfor USA?

USA ligger høyt på listen over hvor folk flest velger å reise til på et friår – og hvem kan klandre dem? Det er et så utrolig stort og variert land, at det har alt ditt reiseglade hjerte noensinne kunne ønske seg. Fra snøfylte fjell og enorme nasjonalparker til byer som aldri sover og strender du aldri vil forlate – fra det grønne og sjarmerende hjørnet i New England i nordøst, til det tropiske paradiset på Hawaii i midten av Stillehavet. USA har alt.

Dra på road trip

Å kaste den store ryggsekken i baksetet på en van eller en klassisk “pick up truck” og følg den åpne landeveien har vært fellesnevneren i mange filmer gjennom generasjoner, og det er lett å skjønne hvorfor. USA er lagd for road trips og en perfekt aktivitet for ditt friår i USA.

The Pacific Coast Highway er en populær rute som går langs klippene ved kysten av California, og viser frem det beste ved den amerikanske strandkulturen. Ta lange (surfe-) stopp i Santa Barbara og utforsk de landlige områdene i Big Sur som kombinerer en ulent kystlinje med fjellutsikt. Sørg for å ta deg god tid til å utforske de glamorøse byene Los Angeles, San Diego og San Francisco.

Pacific Coast Highway tar deg med gjennom den solfylte og drømmende versjonen av USA, mens Going-to-the-Sun Road viser frem den robuste og fjellrike delen. Veien brer seg over Montana’s Glacier nasjonalpark, og er umulig å kjøre gjennom vinteren, men gjennom våren og sommeren er det en fantastisk introduksjon til USAs fineste natur med innsjøer, fossefall og breer på utstilling.

Om det frister med en ordentlig langtur, kan du kjøre den berømte Route 66, som tar deg fra Chicago til Santa Monica. Kanskje er det den ultimate road trip, men det er en kyst til kyst reise, som starter i San Francisco og slutter i New York, hvor du kjører gjennom nasjonalparkene Yosemite og Grand Canyon, festene i Las Vegas og New Orleans, den ikoniske amerikanske staten Texas og hovedstaden, Washington D.C, så sørg for at du har gode stopp langs veien og tar deg god tid! For mer road trip inspirasjon, kan du sjekke ut denne artikkelen om 4 essensielle road trips i Sør California

Prøv deg på storbylivet

New York, Los Angeles, San Diego, Chicago, Miami – listen av USAs verdenskjente byer virker uendelige, så hvorfor ikke forvandle en av dem (eller flere) til ditt nye hjem under ditt friår i USA?

Et friår trenger ikke å bety at du reiser rundt konstant, det går også ann å ha en base et sted gjennom en lengre periode av gangen, slik at du får fordype deg på ordentlig i det amerikanske bylivet og kulturen. Lær deg å snakke engelsk som en amerikaner, opplev vinter og vår i New York, eller bli stamgjest på de beste latinamerikanske restaurantene som Miami har å tilby. Ved å tilbringe mer tid i en by får du tid til å oppdage livet bak turistfasaden og bli en av de lokale.

Mange av disse byene er sentrum for alle slags industrier – og det er jo perfekt om du ønsker å kombinere et friår med nye karrieremål. Du kan ta et internship eller freelancejobb i feltet har studert eller er på vei til å studere for å finne ut om det er riktig industri for deg videre i livet.

Jobb som frivillig

Frivillighet er en av de mest populære friårs aktivitetene – ikke bare ser den bra ut på CV-en din, men det kan også være veldig givende. Hvis du for eksempel velger å jobbe i noen av USAs 59 nasjonalparker, får du oppleve spektakulære landskap på nært hold og personlig.

På Hawaii kan du overvåke aktive vulkaner og få praktisk erfaring med vitenskapelig forskning, mens frivillighet i Florida lar deg bidra til å beskytte et mangfoldig utvalg av maritime økosystemer. I Everglades National Park, USAs største subtropiske område, kan du bidra til restaurering av økologi mens du bor nær Miami. Nittifem prosent av Biscayne nasjonalpark er vann og frivillige en nødvendighet for å hjelpe med å bevare skogene, korallrevene og miljøet til unike dyr.

Ikke langt fra Sunshine State, Rocky Mountain National Park og Yellowstone er to andre fantastiske parker der du kan jobbe som frivillig. Hvis du har lyst på et virkelig vilt eventyr, så har Alaska nok spektakulær natur å utforske. Sju av de ti største nasjonalparkene i USA finner du der. Wrangell-St, som spenner over 13 millioner dekar (det er et område som er større enn Sveits!) Elias er USAs største nasjonalpark og er hjemsted for alt fra fjellkjeder og vulkanske felt til breer og mangfoldig dyreliv. Du finner alle slags bevaringsarbeid i Alaska, spesielt i Denali NP, som er en annen stor vidde med naturskjønne land med Mt McKinley som stjerneattraksjon, samt Katmai NP, som er hjem til over 2000 brunbjørner.

Sesongbasert jobb

Bevaringsarbeid er en utmerket friårs aktivitet, men betalte muligheter er vanskelig å finne. Det er mange sesongjobber tilgjengelig i et bredt spekter av forskjellige felt – og her kan du jobbe med en rekke likesinnede. Om vinteren er skistedene i Colorado og Utah alltid på jakt etter skiinstruktører og annet personale.

Om sommeren kan du ta turen til vestkysten og la havet bli ditt kontor ved å bli surfinstruktør. Sommerleirene er like amerikanske som coca-cola og fritert kylling, og det å jobbe på en som aktivitetsleder er utrolig populært for de som har et friår. Du kan lede alt fra vannsport til fotball- og dramakurs. Hvis du leter etter noe veldig amerikansk, hvorfor ikke jobbe på en ranch i Texas eller en gård midt i vest?

Nettsteder som Workaway tilbyr overnatting og mat i bytte mot arbeid. Det er en fin måte å møte andre reisende og prøve jobber du aldri hadde vurdert før. Enten du jobber utendørs, på et byhotell eller med et selskap i en liten by – vil det vekke en kjærlighet for Amerika.

Å få en tillatelse som lar deg jobbe i USA er kanskje den største hindringen som står i veien for deg, så sørg for at du planlegger i god tid. Det avhenger av hvor du bor, hvilken type arbeid du ønsker å gjøre, og om du er student eller ikke. Alle visum for midlertidig ansatte krever at arbeidsgiveren inngir en begjæring til U.S. Citizenship and Immigration Services (USCIS). Først etter at dette er godkjent, kan du søke om visum. Kontakt den amerikanske ambassaden i ditt land for mer informasjon om visumprosessen.

Ønsker du å ta et friår i USA?Les mer her..
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på