GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

Hvordan få et flerspråklig forhold til å fungere: 6 tips

Hvordan få et flerspråklig forhold til å fungere: 6 tips

Dersom man er så heldig å finne sin bedre halvdel i et annet land og bestemme seg for å bli i et forhold kan noen utfordringer angående språk skje. Vi vet alle at det finnes et “kjærlighetens språk” – men hva skjer når kjærligheten snakkes på ulike språk? Eller, mer presist, hva skjer når to personer snakker forskjellige språk og kommuniserer på et tredje språk – engelsk? Forholdet blir nok mer interessant, men det kan også bli mer utfordrende. Vi  har snakket med en haug av folk på EF kontoret som lever i flerspråklige relasjoner og har spurt dem hvordan det fungerer – disse seks tipsene er hva de gav oss.

**1. KOMMUNISER

**

Du har hørt det før, men det er sant – kommunikasjon er viktig, og spesielt i forhold der engelsk ikke er det første språket. Tross alt, kan misforståelser oppstå raskt (se punkt 2), og være i stand til å diskutere dem åpenlyst er avgjørende. Språkbarrieren kan også bety at ting ender opp udiskutert og krangling på fremmedspråk kan være anstrengende. Gjør en ekstra innsats og åpent diskuter eventuelle problemer du måtte ha, så ting ikke blir for komplisert.

2. LE

Enten dere begge lærer engelsk eller begge har en god forståelse for språket, kan misforståelser skje. Og mix-ups kan skje raskt – bare tenk på ord som embarazada på spansk og embarrassed på engelsk. Disse to ordene ser og høres ut som det samme, og trolig betyr det samme, ikke sant? Feil. Disse to ordene betyr vidt forskjellige ting – det ene betyr “flau”, men den andre betyr “gravid”. Og mix-up er ganske vanlig (egentlig)! Trikset er å akseptere at misforståelser vil skje, og å være i stand til å le av dem.

**3. VÆR GENUINT NYSGJERRIG

**

Jo mer du forstår din partners kultur, jo lettere vil det være å se tidligere misforståelser. Så om din bedre halvdel inviterer deg til å delta på en, ehm, uvanlig juletradisjon (bare Google Krampus) eller oppdage en ny artist, si ja, da vil du bli kjent med partneren dins kultur, og lette eventuelle friksjoner.

**4. VÆR FLEKSIBEL OG HA FORSTÅElSE

**

Til tross for at dere begge snakker samme språk, kan du ha ulike kommunikasjonsstiler, noe som kan ta litt tid å bli vant til. I noen kulturer, er indirekte kommunikasjon normen – svingete, forseggjort tale som ber om “lesing mellom linjene”. Andre steder handler kommunikasjonen om effektivitet, og å være ærlig er nøkkelen. Disse ulike kommunikasjonsstilene kan også påvirke relasjoner, og en kommentar som kommer ut som “direkte” til deg kan regnes som “ærlig” av partneren din. Nøkkelen her er å forbli åpen og fleksibel!

**5. HA TÅLMODIGHET

**

Godta snublesteiner som kan komme på din vei. Enten du har forskjellige talestiler eller kanskje ikke har funnet ut hvordan å argumentere på engelsk; vær tålmodig med deg selv – og din partner. Det tar litt tid å venne seg til å snakke et tredje språk og forstå hvor partneren din kommer fra. (En bonus punkt fra en av våre ansatte: når du argumenterer på et språk ingen av dere snakker perfekt, kan du faktisk ende opp med å krangle mindre fordi det er for slitsomt og for vanskelig!)

**6. HA DET GØY!

**

Når alt kommer til alt er flerspråklige forhold svært berikende og givende. Ikke bare vil du forstå din egen kultur bedre, og bli kjent med en ny en gjennom partneren din, men du vil også lære et nytt språk eller få større styrke i eksisterende ferdigheter – det er en absolutt vinn-vinn situasjon, ikke sant?

Les mer om EF herLes mer her..
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på