GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

Hvordan spare til et friår: 10 ting du kan starte med i dag

Hvordan spare til et friår: 10 ting du kan starte med i dag

Hvis jeg kunne gi alle ett råd, ville det vært å råde dem til å reise. Reis så mye du kan. Så langt du kan. Over så lang tid som du kan. For livet er ikke ment til å leves på ett sted, og jo mer av verden du kan se, jo mer kommer du til å lære. Ikke bare om andre mennesker og deres kulturer, men også om deg selv. Det høres kanskje ut som en klisjé, men det er sant.

Jeg er ikke den første som har anbefalt dette. Det er faktisk mange mennesker som er pro-reising, noe av grunnen til at det er så mange reise-relaterte alternativer der ute. For de som ikke vet det er et friår en overgangsrite for mange mennesker nå for tiden, og spesielt for de som befinner seg i 20-årene sine. Det er en mulighet til å klarne tankene (etter videregående, for eksempel), finne ut av hva du vil med livet og utforske det verden har å tilby før du lander på en karrierevei og begynner å bygge en familie.

Friår kan vare alt fra et par uker til et par år, og kan fort bli dyrt. Derfor er det viktig å planlegge godt og spare så mye som mulig i forveien. Dette er selvfølgelig lettere sagt enn gjort, men jeg er her for å gi deg noen tips som forhåpentligvis kan være til hjelp, og som etter hvert vil føre til at du får benyttet deg godt av passet ditt!

1. Sett mål

Hvorfor skal du reise på et friår? Det er et viktig spørsmål, med tanke på hvor mye tid, penger og energi du kommer til å legge i det. Sett mål for hva du ønsker at resultatene dine skal bli, for hvor lenge du ønsker å reise og hvor du har lyst til å dra. Dette kommer til å hjelpe deg med å planlegge hvordan du skal spare, og samtidig overtale foreldrene dine.

2. Skaff deg en jobb

Altså, dette er vel åpenbart, er det ikke? Dette vil være det som gjør det mulig for deg å ta det året fri for å reise. Hvis du kan, bør du spørre sjefen din om å få jobbe flere timer, og til og med jobbe i helgene. Hvis det ikke er et alternativ, bør du vurdere en ekstra jobb. Gjør sidejobber. Freelance. Vær barnevakt. Måk snø. Gå tur med naboens hunder. Jo mer du jobber, jo mer penger vil du tjene, og jo mindre tid vil du ha til å faktisk bruke pengene (før friåret, så klart!). Når alle andre er ute og koser seg på fredagskvelden samtidig som du jobber, må du bare tenke på at de ikke kommer til å tilbringe en uke i en strandhytte i Thailand eller stå ansikt til ansikt med en hvithai i et bur ved kysten av Cape Town når vinteren kommer!

3. Bo hjemme

Dette er ganske brutalt hvis du allerede har flyttet ut, da selvstendighetsfølelsen din kommer til å få seg en smell, og du ikke lenger kan leve etter dine egne regler. På den andre siden kommer du til å få tre måltider om dagen, hjemmelaget hos mor, som, hvis vi skal være ærlige, vanligvis smaker ganske fantastisk. Samtidig trenger du (forhåpentligvis) å vaske mindre, og kommer til å ha en gratis sykepleier i hus når du blir syk. Da er det vel ikke ille allikevel. Og, selv hvis du må betale leie hos foreldrene dine, kan jeg garantere at det blir billigere enn å ha ditt eget sted, og du trenger ikke å bekymre deg for å leie det ut eller flytte når du endelig begir deg ut på friåret ditt.

4. Bli en sosial eremitt

Du trenger ikke nødvendigvis å bo under en stein, men vær fornuftig når det kommer til å dra ut og bruke penger på å feste. Drikke, kinobilletter, konserter, å spise ute; alt hoper seg opp. Isteden kan du ha en filmkveld hjemme. Lag litt mat på ditt eget kjøkken med vennene dine, eller gå ut og nyt naturen. Du får frisk luft, og gjett hva? Det er gratis!

5. Selg

Hvis du har masse greier liggende som du ikke lenger trenger, selg det! Husk, en persons søppel er noen andres skatt.

6. Skriv ned utgiftene dine

Finn ut hvor mye du bruker på bensin, mat, leie og underholdning hver uke. Sjekk deretter hvilke områder du kan redusere utgiftene på, og hvorvidt du kan kutte visse forbruk helt. Ha det bra sigaretter, god dag snorkling i Costa Rica.

7. Samkjør

Eller sykle, gå eller ta offentlig transport til jobb og hvor enn du kan. Det er bra for lommeboka, helsen din og miljøet.

8. Åpne en sparekonto

Åpne en sparekonto der du kan sette inn penger hver uke, og pass på at du ikke rører dem. Hvis du lar deg friste for lett, kan du få foreldrene dine til å åpne sparekontoen i stedet, så du er sikker på at du ikke kommer til å bruke noen av pengene.

9. Bli vegetarianer

Denne sårer meg å skrive, men kjøtt er veldig dyrt. Å bli vegetarianer eller i hvert fall begrense mengden kjøtt du konsumerer til kanskje en dag i uken, for eksempel, vil virkelig hjelpe deg med å spare penger. Unnskyld, bacon.

10. Be om penger

Det er enkelt! Ønsk deg penger ved spesielle anledninger, høytider og bursdagen din. Vær ærlig med alle om hvorfor du ønsker pengene, så kanskje de er litt ekstra sjenerøse. Å reise har aldri skadet noen.

Til syvende og siste må du huske at moderasjon er nøkkelen. Hold fokus og hold kontroll over økonomien din, så er du snart klar for å begi deg ut på den uforglemmelige reisen med minner du aldri vil glemme og venner for livet, samtidig som du finner deg selv!

Planlegg et friår med ossLær mer
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på

Utforsk verden og lær et nytt språk i utlandet

Les mer