GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

Lær deg nettverksbygging!

Lær deg nettverksbygging!

Hvis ordet ”nettverksbygging” sender frysninger nedover ryggen din, er du ikke alene. Jeg pleide å være akkurat som deg. Jeg hadde en forutinntatt holdning om at nettverksbygging var unaturlig og påtatt, men med masse trening og refleksjon oppdaget jeg at det både er til fordel for vår profesjonelle og personlige utvikling, og at det faktisk er veldig morsomt!

Her er hvordan du kan starte:

1. SI HEI!

Med mindre du har en stor og variert vennegjeng, er det ikke hver dag du møter en marinebiolog og en romfartsingeniør som diskuterer prosjekter og felles interesser. Når du driver med nettverksbygging, se deg ut personer som er ulike fra deg. Mange tilsetninger og eventer har en deltakerliste, slik at du kan plukke ut spesifikke personer og bedrifter du vil snakke med. Enklere: Bare snakk med noen helt tilfeldige. Når du snakker med mennesker utenfor ditt nærmeste nettverk får du muligheten til å lære mer om interessante bedrifter og felt og innovative ideer. Dette er innsikt du ikke nødvendigvis får gjennom søk på internett, og kan gi deg kontakter til bedrifter du vanligvis aldri ville visst om.

Bekymrer du deg for hva du skal si når du skal starte samtalen? Så enkelt som det høres ut; start med et varmt og selvsikkert hallo og en introduksjon, så tar du det derfra.

2. FORTELL DEM HVA DU GJØR

Koordinator for det, konsulent for dette. Det er ingen tvil om at navnet på din stilling kan høres veldig viktig ut. Men, å kun si jobbtittelen din vil ikke nødvendigvis gi noen mening til personen du snakker med. Du kan istedenfor prøve å beskrive hva du gjør, uten å bruke tittelen din. Hva gjør din jobb interessant? Hva har du oppnådd? Istedenfor å si at du er markedskoordinator, kan du heller forklare at du utvikler innovative måter å koble kunder til et interessant, nytt produkt. Det er mer sannsynlig for oppfølgingsspørsmål med denne åpningen og kan ta samtalen til et helt nytt nivå.

3. BYGG ET FORHOLD

Nettverksbygging handler ikke bare om å ha korte og overfladiske samtaler. Det handler om relasjoner som må dyrkes og vedlikeholdes som alle andre forhold, så å følge opp etter den første samtalen er avgjørende. Etter jeg har utvekslet visittkort med noen, skriver jeg raskt noe på baksiden av kortet som vil minne meg om dem. Det kan være noe kult de fortalte om sin jobb, eller til og med deres kjærlighet for katter. Dagen etter går jeg gjennom de kortene jeg har samlet inn, så tar jeg kontakt med alle og sender dem en personlig melding. Selv en enkel melding som; ”Det var hyggelig å møte deg i går kveld og snakke om arbeidet ditt med ____. Håper vi kan holde kontakten….” kan gjøre underverker.  Selv om du kanskje ikke tror at noen er en relevant kontakt akkurat nå, vet du aldri hvor de vil gå eller om de kan koble deg med noen i fremtiden.

På den annen side, hvis du møter noen du ønsker å snakke med mer, bare spør dem. Jeg har funnet ut at de fleste mennesker – også de i høye posisjoner – er veldig åpne for å prate hvis du viser genuin interesse for å lære mer om hva de gjør. Ikke bli skremt . Og hvem vet ? Denne personen kan gi deg god innsikt eller kontakter som du kan bruke til å fortsette å utvide ditt nettverk.

4. LÆR AV DE PROFESJONELLE

Om det er et lite seminar , interaktiv workshop , eller stor en forelesning; det er mange arenaer der ute for å utvikle deg selv profesjonelt. Fra bransjeorganisasjoner til University Alumni grupper og konferanser. Arrangementer som dette tilbyr unike muligheter til å høre fra kjente foredragsholdere , lære om nye trender i feltet , og vokse både personlig og profesjonelt . I mitt arbeid gjennom ulike bedrifter har jeg lært om et bredt spekter av emner fra ledere i ulike felt. For eksempel har jeg hørt guvernøren i Massachusetts diskutere hvordan Boston blir en mer internasjonal by , samt en tidligere nyhetsankers råd om hvordan du presenterer deg selv på en mer selvsikker måte.

Er du interessert i å høre mer på din favoritt foredragsholder på et event eller ta kontakt personlig? Prøv å kontakte foredragsholderen etterpå og utveksle kontaktinformasjon eller brukere på sosiale medier (å nå ut til dem via Twitter kan være en veldig enkel måte for eksempel). Du bør også få kontakt med de andre deltakerne. Dere har alle deltatt på samme event og deler dermed felles interesser.

Nettverksbygging kan utvide din verden på flere måter. Med bare litt mot og praksis, kan nettverksbygging bli mindre smertefullt, mer nyttig og ja, moro også.

Du kan bygge ditt internasjonale nettverk ved å reise på språkkurs med EF. Les mer om det her.

Bygg nettverk ved å reise med EFLær mer
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på