GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

Reiser gjør deg til et bedre menneske – her er 6 overbevisende grunner

Reiser gjør deg til et bedre menneske – her er 6 overbevisende grunner

Reiser er spennende, interessante og morsomme. Vi er heldige som bor i en verden der det er enklere og billigere enn aldri før å reise – og mange flere gjør det – det er beregnet at 1.18 milliarder mennesker oppholder seg i utlandet hvert år.

Selv om en avslappet strandferie engang iblant kan være akkurat det legen har anbefalt – det viser undersøkelser – kan en annen form for reiser – fordypende, lettere utfordrende lengre reiser – bokstavelig talt gjenstarte hjernen din og endre din oppfatning av verden. Det kan også gjøre deg til et bedre menneske, og dette er grunnene:

1. Det oppmuntrer til empati

Mennesker er født til være empatiske – evnen til å føle en annen persons smerte er dypt imprintet i hjernen vår og fungerer som et fundament for alle sunne forhold. Men som mange aspekter i livet krever det konstant øvelse.

Steven Pinker, en professor i psykologi fra Harvard Universitet har argumentert for at utspredelse av massemedier (inkludert journalistikk og overkommelig fiksjon) i de siste to århundre har utvidet denne “sirkelen av empati”  fordi det gjorde liv som er fjernt fra ditt eget tilgjengelige – og man kan relatere til det på en helt annen måte.

Men, selv om vi nå har en nesten direkte tilgang til verdenen gjennom våre smarttelefoner, truer mengden av informasjon med å gjøre oss for overveldet og distrahert til å bry oss.

Fordi reiser tvinger oss til “å gå ut av vår komfortsone”, som Nicholas Kristof fra New York Times har poengtert, og til å møte nye mennesker og nye situasjoner i den virkelige verden, styrker det vår evne til å vise empati med et bredere utvalg av mennesker på en mer meningsfull måte.

Empati er også knyttet til reiser og opplevelser på en annen måte: å lære et nytt språk og bli tospråklig, spesielt tidlig i livet, har vist seg å øke evnen til å uttrykke seg ved å gjøre det normalt for hjernen å skifte mellom perspektiver.

2. Det øker din forståelse av verden

Reiser hjelper med å gjøre det ukjente velkjent og utfordrer dine antagelser og stereotyper som ofte farger synet vårt på verden.

Min egen erfaring ved å bo i Tanzania og arbeide med gatebarn har hjulpet meg til å forstå både Tanzanias arbeidskultur (hvor det å være enige er essensielt i alle beslutninger, for eksempel), samt motstandskraften hos barn som møter avvisning og vold hver dag.

Denne fordypende og noen ganger ubehagelige opplevelsen øker min forståelse av en kultur og realitet som jeg kun har støtt på på avstand: en nyhetshistorie jeg distrahert har lest på vei til jobb, eller en safarihistorie jeg har hørt av en venn. Det gjorde tanzaniansk og afrikansk kultur mer relaterbart for meg.

Møtet med og forståelsen av andre – uten å akseptere alt de gjør – er alltid lettere når du faktisk interagerer med verden.

3. Det øker din selvbevissthet

Å være mer åpen for andre gjør oss mer åpne overfor oss selv. Det å bo i utlandet – og å reflektere over din egne verdier når du møter uvante situasjoner og mennesker hver dag – gjør deg blant annet mer selvbevisst.

Et lignende konsept knyttet til det å bli mer selvbevisst og ha vært utsatt for ulike perspektiver, er hva psykologer kaller “kognitiv fleksibilitet”, eller evnen til å hoppe mellom ideer. Reiser gjør sinnene våre “fleksible” fordi det utfordrer vår måte å gjøre og se ting på – og i prosessen utvikler vi den mest verdifulle evnen av alle: kreativitet.

4. Det gjør deg mer kreativ

I tiden for automatiseringer og en arbeidsverden som vil tranformere seg til det ugjenkjennelige i de kommende årtier, vil kreativitet bli det definerende særpreg for de som fortsetter å lykkes. Det vil også være essensielt for å løse komplekse globale problemer og fortsette innovasjonen innenfor forretninger og vitenskap.

Undersøkelser utført av Adam Galinsky, en professor ved Columbia Universitet har vist at ledere som har bodd i flere land – og dermed har blitt utsatt for andre kulturer og språk – er mer kreative og vågale i fremgangsmåtene relatert til deres arbeid.

Andre undersøkelse utført i Nederland og Singapore har vist at mennesker som reiser er bedre til å løse problemer på ukonvensjonelle måter. I tillegg viste en undersøkelse fra 2012 utført i Israel at mennesker som er sneversynt overfor andre kulturer klarte seg dårligere i kreative tester enn de som var åpensinnede og aksepterende.

5. Det øker tilliten

Hvis motstridende meninger og lommer av sneversynthet skal definere vår tid, vil også en mangel på tillit gjøre det samme. Mens de nordiske landene, Finland inkludert, fortsetter å nyte de høye nivåene av tillit til alt fra politiske institusjoner til andre mennesker, inkludert migranter, i mange andre deler av verden, USA inkludert, har tilliten til andre vært dalende i årevis. Ettersom tillit i stor grad henger sammen med lykke – Finland tok førsteplassen på verdens indeks over lykke i 2018, mens USA var rangert som nr.18 – er tillit helt klart verdt å investere i.

Fordi reiser tvinger oss ut i utfordrende og ubehagelige situasjoner hele tiden – situasjoner hvor vi aktivt blir nødt til å samhandle med og stole på fremmede, også med dem fra svært fremmede kulturer – bygger de tillit, eller det Galinsky har kalt “generell tro på menneskeligheten”. Undersøkelser etter undersøkelser – i USA så vel som i Kina – har vist at det var saken.

6. Det gjør deg mer jordnær

Det finnes enda en grunn til å hylle reiser.

Reiser er fulle av øyeblikk som gjør oss jordnære. Å komme frem til en ny flyplass hvor du ikke kan lese skiltene og kjemper med å finne frem er ubehagelig. Det samme er det å teste ut dine (ganske basiske) språkferdigheter med en fransk taxisjåfør som ikke helt forstår at det du prøver å uttale er “Champs-Elysées”. Men det tvinger oss til å omfavne ubehaget og heve oss over det.

Reiser er så mektige fordi de hjelper oss med å oppdage menneskeligheten i andre – og å oppdage en bedre versjon av oss selv i prosessen.

Utvid horisonten din!Reis med oss
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på