GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

Valentine’s Day jorden rundt

Valentine’s Day jorden rundt

I dag er det selveste Valentine’s Day, og vi flyter rundt på en rosa sky! I kjærlighetens ånd har vi lyst til å fortelle litt om historien til Valentinsdagen, og hvordan den blir feiret over hele verden.

Romantikk, herlige romantikk! Ingenting får hjertet til å slå og gir deg sommerfugler i magen som romantikk. Vi elsker det så mye at vi til og med har en egen dag dedikert til kjærligheten – fantastiske Valentine’s day!

Valentinsdagen har sine røtter i den gamle romerske tradisjonen kalt Lupercalia. Dagen ble tidligere feiret den 15. februar, hvor unge menn kledde seg opp i pene klær og løp rundt og slo (forsiktig) de unge kvinnene på rumpa for å gi dem selvtillit og fruktbarhet. Denne tradisjonen holdt seg populær til og med etter at Constantin deklarerte kristendommen som offentlig religion i det romerske riket. Senere ble Lupercalia tatt inn som en kristen tradisjon, som ble omgjort til Saint Valentine, helgenen som utførte ulovlige ekteskap under den romerkse herskeren Claudias II. Saint Valentine ble henrettet den 14. februar og frem til i dag har turtelduer feiret Saint Valentine på denne dagen.

Tradisjonen i dag varierer fra land til land – her er vår liste over romantiske tradisjoner som foregår rundt om i verden den 14. februar.

USA

Elskere i USA tar det helt ut når de skal vise sin kjærlighet til hverandre. Hvert år bruker amerikanerne 18 billioner dollar på godteri, konfekt, kort, blomster og smykker. Kort er den vanligste gaven, men ikke kun for par. Familie, venner og skolebarn utveksler også kort med tekst om vennskap og verdsettelse. Amerikas mest populære Valentinesgodteri er ikke en boks sjokolade, – men lovehearts med tekster som “be mine” og “kiss me”. Fun fact: hvert år blir det produsert nok lovehearts til at alle i hele verden kan spise et!

PERU

Takket være Carnaval-festlighetene, har de fleste peruvianerne ferie den 14. februar, som igjen betyr at de har ekstra tid til å planlegge en fin dag med deres elskede. Istedenfor å gi roser er det mange som gir orkideer – landets nasjonalblomst. Det er til og med massebryllup slik at alle par får sagt sitt “ja” på verdens mest romantiske dag.

BRAZIL

Brazilianerne dropper Valentinsdagen og feirer heller Saint Anthony som er helgenen for ekteskap og matchmaking 12. juni.

STORBRITANNIA

I Storbritannia blir par meget romantiske på Valentinsdagen. Turtelduer over hele landet utveksler gaver som blomster, sjokolade og smykker. Om kvelden er det vanlig at par går ut og spiser en herlig middag på byen – eller lager god mat hjemme.

FINLAND

Om man er singel er Finland stedet å være. Her trenger du ikke uroe deg for å føle deg utelatt, for i dette landet handler dagen om å feire med venner. På finsk blir til og med dagen kalt “vennedagen” istedenfor valentinsdagen. Den offisielle blomsten er rosa roser.

SØR-KOREA og JAPAN

I disse delene av jorda er det mennene som blir bortskjemt. På valentinsdagen kjøper kvinnene sjokolade til deres mannlige partnere, familiemedlemmer og kolleger, som et tegn på takknemlighet. Men ta det med ro, damer. Deres takknemlighet blir returnert måneden etter. 15. mars og er kjent som den hvite dagen hvor menn gir deres koner kake, godteri og blomster.

Jeg håper du får en fin Valentine’s Day – uansett hvem du feirer den sammen med!

Feire Valentine's Day utenlands?Reis med oss!
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på