GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

5 grunner til at US og UK engelsk høres forskjellig ut

5 grunner til at US og UK engelsk høres forskjellig ut

Vi deler samme språk, men det er ingenting som høres likt ut når det kommer til å høre noen fra USA snakke med noen fra Storbritannia. Alt fra å sette inn z overalt til ord som er stavet på samme måtte, men høres helt annerledes når du sier dem – det er et helt hav av språklige forskjeller (pluss det fysiske havet) mellom verdens to største engelsktalende land. Men frykt ikke! Hvis du lærer engelsk i London og ønsker å vite hva som gjør din aksent forskjellig fra din venn i New York, er dette det du trenger å vite.

1. AMERIKANSK ER FAKTISK ELDST

Dette er ikke noe du bør fortelle til en britisk person, fordi vi er det landet som skapte Amerika slik vi kjenner det i dag – men dette faktum virkelig er sant. Da de første bosetterne seilte fra England til Amerika, tok de med seg den felles talen på den tiden, som var basert på noe som kalles rhotic tale (når du uttaler r lyd i et ord). I mellomtiden tilbake i de velstående sørlige byene i Storbritannia, ville folk fra de nye, høyere klassene ha en måte å skille seg ut fra alle andre på så de begynte å endre sin rhotic tale til en myk r lyd, og si ord som vinter som “vinn-tuh” i stedet for “vinn-terr”.

Disse menneskene var virkelig “posh” og alle ønsket å kopiere dem, så denne nye måten å snakke på – som britiske folk nå kaller “Received Pronunciation” – spredte seg over resten av det sørlige England. Det forklarer også hvorfor mange steder utenfor den sørlige delen av England fortsatt har rhotic uttale som en del av deres regionale aksenter.

2. BRITISK ER NÆMERE FRANSK

Fransk har påvirket engelsk på flere måter enn engelsktalende vil nnrømme. Den første gangen var da William Erobreren invaderte England i det 11. århundre og tok Norman French med ham for å gjøre det til det “high language” – som brukes i skoler, domstoler, universiteter og overklassen. Det holdt ikke lenge, for i stedet utviklet det seg til mellomengelsk , som var en mix av alle de språklige påvirkningene på den tiden. Den andre gangen var i løpet av 1700-tallet, da det ble super trendy i Storbritannia å bruke franske ord og staving. Amerikanere levde sine liv over Atlanteren og tok ikke del i denne utviklingen i det hele tatt. Dette er grunnen til at britisk-engelsk har flere språklige likheter med fransk enn amerikansk engelsk, og forklarer også vår besettelse for croissanter. Eller kanskje det er bare meg.

3. AMERIKANSK STAVING BLE OPPFUNNET SOM EN FORM FOR PROTEST

De amerikanske og britiske ordbøkene er svært forskjellige, fordi de ble satt sammen av to svært forskjellige forfattere med to svært ulike perspektiver på språk: Storbritannias ordbok ble utarbeidet av forskere fra London som ønsket å samle alle kjente engelske ord, mens den amerikanske ble laget av en leksikograf med navn Noah Webster. Webster ønsket  at amerikansk staving skulle være enklere, men også forskjellig fra UK staving, som en måte for Amerika å vise sin uavhengighet fra den tidligere britiske kolonitiden . Han droppet bokstaven u fra ord som colour og honour – som hadde utviklet seg fra den franske innflytelsen i England – for å gjøre dem til color og honor i stedet. Han gjorde det samme med ord som slutter på –ise å gjorde dem til –ize, fordi han trodde på at amerikansk engelsk stavemåte skulle gjenspeile den måten det ble sagt.

4. AMERIKANSK ENGELSK DROPPET ENKELT ORD

Noen ganger er det forskjeller i amerikansk engelsk som ikke gir noen mening for personer som snakker britisk engelsk – som når amerikanerne fjerner hele verb fra en setning. Når en amerikansk person forteller noen at de skal skrive et brev til dem, sier de: “I´ll write them”. Når du spør en amerikaner om de ønsker å shoppe, kan de si “I could”. I Storbritannia vil disse svarene høres veldig rare ut, for vi ville sagt “I’ll write to you” og “I could go”. Å droppe verbet kan være fordi amerikanerne ønsker å si ting raskere – eller kanskje det er fordi britene bare liker å stave nøyaktig hva de sier.

5. DE TO TYPENE AV ENGELSK HAR LÅN ORD FRA FORSKJELLIGE SPRÅK

Det er klart at britisk og amerikansk engelsk har utviklet seg annerledes når du tenker på de kulturelle påvirkningene som har påvirket hvert land uavhengig, og hvordan de har lånt ord fra disse språkene. Av en eller annen grunn er dette veldig vanlig med ord om mat: coriander (britisk, avledet fra fransk) og cilantro (American, stammer fra spansk), og aubergine (britisk, avledet fra arabisk) og eggplant (amerikansk, fordi det ser ut som en lilla egg). Det finnes mange flere eksempler, men det viktigste å huske på er å få det riktig i landet du studerer i.

REIS MED EFLær mer
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på