GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

Et friår i Europa

Et friår i Europa

For mange kan et friår være et reiseår: Et år hvor man besøker forskjellige steder, lærer språk, får internasjonale erfaringer og utforsker verden, et land om gangen. Og dette er bare noen av mulighetene (og fordelene) ved å ta en pause fra skole eller jobb. Vi gir deg noen tips til hva du kan gjøre med et friår i Europa.

Etter man kanskje har besøkt USA, Asia eller Australia og New Zealand er det på tide å se hva Europa kan by på. Kontinentet hvor deilig mat, interessante kulturer og utrolig natur aldri er mer enn en kort tog- eller flytur unna.

Hvorfor Europa?

Europa er et kontinent med urbane byer, fantastiske fjellkjeder og nydelige strender på perfekte øyer. Med så mye variert å tilby kan enhver reisende finne noe den liker. Om det er å gå på ski eller beina gjennom Alpene, sole seg på strendene i Spania eller Frankrike, eller shoppe seg gjennom Milano og London. Det er få steder som har så mye historie og berømmelse. Europa tilbyr den perfekte blandingen av moderne bygg, ikoniske nabolag og kjente landemerker.

Å utforske og utvide horisonten har aldri før vært lettere: Å reise gjennom Europa kan gjøres med komfort og stil – og med ditt eget valg av transportmiddel. Og tenk på maten! Like variert som landskapet finner du kjøkkenet. Utallige retter venter den sultne (eller matelskende) reisende. Spis deg gjennom tapasen i Madrid, dykk ned i spaghetti carbonara i Roma eller gap over en weisswurst i München.

Studer eller lær bort i utlandet

Europas mangfold vises ikke bare i mat eller landskap, men også i språk: Du vil høre utallige språk, og flere land er tospråklig eller flerspråklig. Så hvorfor ikke lære et språk når du er i utlandet? Her i EF vet vi at det ikke finnes noe bedre måte å lære et språk enn å oppleve kulturen. Meld deg på et spanskkurs og flytt til fargerike Barcelona eller lær engelsk mens du utforsker London. Nyt solfylte Nice mens du frisker opp i fransken, eller lev la dolce vita mens du lærer italiensk i Roma. Ikke bare vil du lære språket hver dag, men du vil også møte nye venner og bli kjent med en ny by.

Å tilbringe en del av friåret med å lære bort noe er også polulært, og veldig givende. I ukedagene kan du lære bort språk eller andre talenter, og få internasjonal erfaring. I helgene kan du utforske ditt nye land – og resten av Europa, og finansier det med jobben din. Du vil både gjøre en forskjell for andre og det ser bra ut på CVen.

Utforsk uten utfordringer

Med så mange land tett-i-tett er det superlett å utforske flere på kort tid. Det er ingen langdistansefly;  du kan faktisk våkne i et land og legge deg i et annet uten å gå ombord på et fly. Bare pakk passet ditt og kjøp en Interrail-billett, og reis på kryss og tvers gjennom Europa med tog. En måned med togreising gjennom Europas største byer kan være den perfekte avslutning på noen måneder med jobbing i utlandet.

Hvis du foretrekker å komme raskere frem, er det korte flyturer mellom hovedsteder og de mindre byene i alle landene. Lavprisselskaper som easyJet, Ryanair og Monarch tilbyr billige billetter hvis du bestiller (lenge) i forveien, eller skal reise midt i uka eller utenom sesong. Følg med på salg og restplasser, så kanskje du finner noen gode priser i siste liten.

Vær sesongarbeider

Å jobbe i utlandet er en fin måte å finansiere dine internasjonale reiser gjennom friåret. Og du vil tilbringe hverdagen med nye mennesker mens du lærer et nytt språk samt får masse internasjonal erfaring. Og et pluss er at det ser bra ut på CVen. Heldigvis finnes det mange steder som ønsker sesongarbeidere i Europa, så det finnes noe for alle.

Hvis du er ivrig på ski kan du jobber som skiinstruktør, og hvis du ikke kan stå på ski, er et friår det perfektet tidspunktet å lære det. Skianlegg leter alltid etter ansatte, og skiskoler trenger instruktører, og turguider kan lede aktiviterer rundt i Alpene. De store selskapene betaler kanskje ikke mye, men du får som regel bosted, skipass og arbeidsklær fikset til deg. Og det beste: Du kan tilbringe opptil seks måneder med frisk luft og å stå på ski i noen av de beste bakkene i verden. Velg et av anleggene som ligger høyt oppe – som Tignes, Val d’Isere og Val Thorens – dette vil gi deg en lenger sesong fordi snøen smelter saktere, samt at det er mange bakker å utforske. Bare husk å planlegge tidlig – intervjuer for jobbene om vinteren starter som regel så tidlig som i juni og juli.

Alternativt kan du nyte solen som vannsportinstruktør, og bruke sommermånedene på å lære bort seiling på kysten av Sicilia, eller reise til Tenerife og lære bort dykking. Hvis du er en flink seiler kan sider som CrewRecruit gjøre det enklere å finne jobber ombord på en seilbåt. For de som klarer å følge tempoet på festøyene Ibiza eller Mallorca, trengs det alltid flere hotellansatte. Hvis du fortsatt leter etter ideer kan Seasonworkers gjøre det lettere å finne en jobb, og de har mange alternativer som kan inspirere deg.

Og litt praktisk informasjon

Visum i Europa kan variere fra land til land, basert på din nasjonalitet. Akkurat som i resten av verden må du gjøre research og sørge for et gyldig pass for hele reiseperioden. Reis hjem igjen når visumet går ut, om du vil tilbake må du søke på nytt. Det finnes mange nettsider som forklarer hva du trenger i de forskjellige landene.

Image by Roman Boed, Flickr / Creative Commons

Reis og studer språk med oss!Les mer..
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på