GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

Hvorfor språklæring er vanskelig & hvordan man kan gjøre det lettere

Hvorfor språklæring er vanskelig & hvordan man kan gjøre det lettere

Hvis du sliter med å lære et nytt språk, pust, du er ikke alene. Det er kjent at voksne har større utfordringer med å lære nye språk enn barn, med deres super-fleksible hjerner som faktisk vokser frem sammenhengene nødvendige for å lære et ekstra språk.

Men, hvorfor er det egentlig så vanskelig å lære et fremmed språk? Kort sagt er det fordi det utfordrer både hodet ditt (det krever at hjernen din konstruerer nye kognitive rammeverk) og tiden din (det krever at du vedlikeholder språkøvingen over tid). Men det ligger mer bak enn bare det.

I denne artikkelen undersøker vi tre viktige faktorer som bidrar til å gjøre språklæringen vanskelig - og gir deg seks tips til hvordan det kan bli mye lettere; for å hjelpe deg på vei!

Hjernen i seg selv

Har du noensinne lurt på hvorfor noen plukker opp spansk som om det var en lek, mens andre så vidt kan få ut et lite "hola"? Forskning viser faktisk at den unike oppbyggingen av hjernen vår kan forutbestemme vår suksess når det kommer til språklæring. I en studie foretatt ved McGill University ble deltakernes hjerner undersøkt før og etter å ha gjennomført et intensivt 12-ukers franskkurs. Forskerne fant ut at det ble funnet sterkere bånd mellom de sentrene i hjernen som styrer snakking og lesing hos de som fikk best resultater.

Selv om dette viser at noen rett og slett er bedre kognitivt utstyrt til å lære nye språk, betyr ikke det at alle ikke bør gi det en sjanse (og ja, det er virkelig så bra for deg)!

Hvordan vi lærer

Undervisning etter jobb, studier i utlandet, apper, samtaler med din utenlandske partner, arbeid i utlandet, gjennomføring av et intensivt språkkurs - det finnes mange forskjellige måter å lære seg et nytt språk på. Derimot er det jo sånn at voksne må, du vet, være voksne, og det sier seg selv at vi ikke kan lære et språk "implisitt" ved å følge etter en omsorgsperson som snakker språket dagen lang, slik små barn kan. Dessverre kommer ofte våre mer sofistikerte voksen-hjerner i veien for læringen.

Som voksne pleier vi å lære ved å tilegne oss et ordforråd, men ofte vet vi ikke hvordan ordene skal settes sammen for å forme grammatisk korrekte setninger. Forskning fra MIT viser til og med at voksne har en tendens til å over-analysere, som hindrer våre muligheter til å plukke opp de underliggende nyansene i et fremmed språk, og at hardere og hardere arbeid ikke nødvendigvis vil gi bedre resultater.

Katie Nelson fra Voxy skylder dette på ideen om 'språk som et objekt'. "I historie-timen begynner du kronologisk og bruker datoer for å sette ulike hendelser i rekkefølge. Det er rett og slett bare ikke sånn det fungerer når man lærer et språk," sier hun. "Du kan ikke memorere en haug med ord og regler og dermed forvente å snakke språket. Da har du bare kunnskap om språk som et objekt. Du kan beskrive språket, men ikke bruke det."

Det er bedre, forteller hun, å se på prosessen som å lære seg en ny egenskap (noe du gjør) fremfor å lære seg et objekt (noe du vet). Hvordan? Ved å slippe tak på ønsket om umiddelbar perfeksjon. Gjør læringen din rotete - enten via en app, undervisning eller reiser - vær glad for å gjøre feil og innse at du kommer til å føle deg dum innimellom.

Likheter mellom språk

Vi føler med deg! Det er ikke lett å lære et språk som er veldig ulikt ditt eget (tenk på en engelsktalende som sliter med å lære seg koreansk, eller en thai som forsøker seg på arabisk). Interessant nok viser forskning at disse vanskelighetene ikke kommer av at vi liker å unngå utfordringer, men heller nevrologiske tilbøyeligheter.

Forskning ved Donders Institute og Max Planck Institute for Psycholinguistics indikerer at hjernene våre legger merke til likheter mellom språk, og gjenbruker grammatikk og karakteristikker ved morsmålet vårt for å få en forståelse av et fremmed språk med relativt lik struktur.

Professor i psykolingvistikk Nuria Sagarra er enig i at de som lærer seg svært forskjellige språk har en større utfordring foran seg: "Hvis ditt morsmål likner mer på språket du forsøker å lære deg (for eksempel hvis morsmålet ditt har en rik morfologi og fremmedspråket du forsøker å lære har en rik morforlogi, som en russer som lærer spansk) vil ting være lettere."

Tips for å gjøre prosessen enklere

Selv om det aldri kommer til å være 100 prosent lett å lære et språk - ingenting som virkelig er verdt det er så lett - kan det definitivt være en både trivelig og suksessfull prosess. Hva kan du gjøre for å sikre dette? Heldigvis mye!

Kjenn deg selv og målene dine

Hvorfor lærer du dette språket? Er det av profesjonelle grunner? For gøy? For å kommunisere med familien din? Med målet ditt foran deg kan du aktivt søke etter muligheter til å lære akkurat det du trenger, og filtrere ut det du ikke har bruk for (for eksempel er ordforrådet som trengs for å snakke om arbeidet ditt vidt forskjellig fra det som er nødvendig for å ta en roadtrip gjennom Nord-Amerika). Ved å fokusere på ditt individuelle læringsmål har du et godt verktøy til å bekjempe utbrentheten som etter hvert kommer.

Finn ditt indre barn

Selv om hjernene våre ikke lenger er like fleksible som hos barn, kan vi fortsatt være like nysgjerrige som dem! Fordypning og lek er nøkkelen, og for voksne er en super fremgangsmåte å ta et fag i språket du lærer (matlaging fra det franske kjøkken på fransk, salsa-timer på spansk) eller å reise på et språkkurs i utlandet hvor du får en kombinasjon av læring gjennom reise og kulturell fordypning.

To for prisen av én

Kan du allerede ett fremmedspråk? Gi deg selv et forsprang ved å dykke ned i et relativt (eller veldig) likt et (for eksempel portugisisk/spansk, nederlandsk/tysk eller norsk/svensk/dansk). Din tidligere læringserfaring kommer til å hjelpe deg med å filtrere gjennom det nye språket mer effektivt.

Motiver deg selv

"Du trenger motivasjon for å søke ut ny språklæring gjentatte ganger, og motivasjon har alltid vært tett knyttet til suksess innen språklæring," sier Angela Grant fra Pennsylvania State University. Finn din motivasjon ved å kjøpe flybillettene dine allerede nå, ha en pen notatbok til timene, utforske byen din med en språkutvekslingspartner eller gjøre leksene dine i favoritt kaféen din.

Bli omringet

Kom ansikt til ansikt med nye inntrykk så ofte som mulig! Bytt språket på dine sosiale medier, datamaskin og telefon. Last ned filmer, hør på musikk og podkaster; les romaner, sakprosa og magasiner; se dokumentarer og lag mat med oppskrifter på andre språk.

Innse at det er rotete

Husk at du lærer deg en egenskap, ikke et objekt. Nyt de latterlige øyeblikkene, spesielt i de første månedene, og ikke frykt feil eller ydmykelser. Innse og aksepter det faktum at aksenten din ikke er perfekt og du forstår ikke alt. Ingenting av dette betyr noe i lengden. Alt som teller er å forplikte seg til målet!

Lær et språk i utlandet med ossLær mer
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på

Snakker du flytende? Test dine språkkunnskaper med vår hurtige test

Les mer