GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

12 fantastiske juletradisjoner fra rundt om i verden

12 fantastiske juletradisjoner fra rundt om i verden

Det er mye å være glad i når det kommer til jul – mat, familie og venner. Det som gjør julesesongen enda mer sjarmerende er det faktum at ethvert land rundt om i verden har skapt sine egne juletradisjoner. Vi har plukket ut noen fine tradisjoner som du gjerne må adoptere til din egen julefeiring.

1. Julekylling

Julen handler mer eller mindre om god mat, og i Japan er denne maten assosiert med tre bokstaver: KFC. Mennesker samler seg hos fastfood-kjeden KFC for å spise “Kentucky for Christmas”. Tradisjonen med å spise fritert julekylling går helt tilbake til en markedskampanje fra 1974 – og til den dag i dag har KFC det høyeste salgsvolumet hvert eneste år på julaften.

2. Lykketall

Siden slutten av det 19. århundret har det Spanske Nasjonal Lotteriet gitt ut en stor pengesum som blir kalt “El Gordo”. Det har blitt en stor event hvert år den 22. desember. Folk samler seg og har gjerne kjøpt hundrevis av lodd med håp om å vinne. Lotteriets nummere blir sunget av et kor med 22 skolebarn, og hele landet håper på å få sin livs julepresang.

**3. Julepinne

**

Om du ikke er noen stor fan av juletre, kan du kanksje være interessert i en julepinne? I deler av Spania er det vanlig med julepinner – en trebit dekorert med ansikt og små ben, kalt Tió de Nadal. Pinnen gir julegaver og om natten skal den ligge under sitt eget lille teppe. Søtt, ikkesant? Men på julaften er det ikke så søtt lenger; da skal den lille pinnen brennes på peisen. En rar, men litt morsom tradisjon.

**4. Feiekoster og mopper

**

I Norge har vi som tradisjon å gjemme våre feiekoster og mopper – ikke fordi vi ikke vil det skal være rent, men fordi nordmenn tror dette vil hindre onde ånder å komme ned på jorden om natten, slik at de ikke skal stjele feiekostene og fly avgårde med dem i julenatten.

**5. Juleedderkopper

**

Tro det eller ei, men det finnes noe slikt som en juleedderkopp. I Ukraina blir juletrærne pyntet med spindelvev – som skal bringe lykke. Historien strekker seg helt tilbake til en stakkars dame som ikke hadde råd til å pynte treet sitt. Den neste morgenen våknet hun opp med treet fullt av spindelvev som skinte nydelig i sollyset. I andre land, som Polen eller Tyskland er det sett på som hell og lykke om man finner en edderkopp eller spindelvev i juletreet.

**6. Julenissens postkasse

**

Jeg vedder på at du har skrevet et brev til julenissen en eller annen gang – men visste du at han faktisk har en ekte adresse? Postkassen hans befinner seg i Canada, og om du skriver til ham før den 16. desember – kommer han til å skrive tilbake til deg. Bare send brevet ditt til Santa Claus, North Pole HoH oHo, Canada. Det er helt gratis, og du trenger ingen frimerker – for julenissen er helt super!

**7. Juleagurk

**

I mange land bør man pynte med sylteagurker fordi det betyr at du vil få en ekstra gave. Det trenger ikke være en ekte sylteagurk, men om du gjemmer det et sted i juletreet, vil personen som finner den få en ekstra gave, eller hell. Det er uklart hvor tradisjonen kommer fra, men jeg kan fint leve med det – så lenge jeg får en ekstra gave.

**8. Julestjernen

**

I noen deler av verden, som i Ukraina og Polen skal man åpne gavene når stjernene bestemmer: den yngste skal se på himmelen og vente til den første stjernen viser seg – det er signalet på at man kan åpne gavene.

**9. Julepudding

**

Pudding – i alle dens smaker og konsistenser – er en populær juledessert. I Slovakia og deler av Ukraina kan puddingen forutsi fremtiden: den eldste mannen i familien skal ta en skje med pudding og hive den i taket. Jo lenger den sitter fast i taket, jo mer hell får du.

**10. Donald Duck

**

En viktig svensk (og til dels norsk) tradisjon er å se julens “Donald Duck spesial”. Dette er et times langt tv-show som sendes på julaften klokka 15.00, og alle planene på julaften blir lagt rundt dette programmet, slik at familiene kan se det sammen.

**11. Julemonstere

**

Julen er også tiden der monsterne skal minne barna på å være snille og gode den siste måneden av året. En av de mer overraskende medlemmene av disse julemonstrene er den islandske julekatten. Det høres kanskje søtt ut, men slik er det altså ikke. Julekatten spiser nemlig barn som ikke gjør sine plikter. God jul da!

**12. Rulleskøyter

**

Prisen for det kuleste transportmidlet i julen går til Venezuelas hovedstad, Caracas: her spaserer ikke befolkningen til julemesse, de går nemlig på rulleskøyter. Deler av byens veier er til og med stengt slik at alle kan gå på rulleskøyter til kirken.

Les mer om EFLes mer her..
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på