GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

Hvordan lære engelsk raskere: 10 tips

Hvordan lære engelsk raskere: 10 tips

Engelsk er et morsomt språk å lære, selvom det er ansett som et tilgjengelig og relativt enkelt språk, finnes det 750.000 ord og mange ulike stavelser som kan være vanskelig for selv den dyktigste eleven. Å lære engelsk raskt kan virke umulig. Men jeg er her for å fortelle deg at det ikke er det – så lenge du har den rette strategien og innstillingen.

Med disse 10 tipsene vil du lære engelsk enda raskere!

1. Les alt du kommer over

Klassisk litteratur, skjønnlitteratur, aviser, nettsteder, e-post, sosiale medier, frokostblandings esker: hvis det står på engelsk, les det! Hvorfor? Vel, dette vil hjelpe deg på veien mot et nytt vokabular, samt vise deg en god del du allerede vet. Dette hjelper deg med å forbedre deg raskt og forsterke ord du allerede kan. Å lære nye ord og uttrykk er avgjørende for å bygge ditt vokabular, spesielt i et språk som engelsk med så mange ord! Men ikke bare les og gå videre:

2. Vær aktiv og noter deg nye ord du lærer

Dette tipset er en klassiker av god grunn: det fungerer! Når man lærer, er det fort gjort å glemme det, selvom vi tror vi kommer til å huske det der og da. Men stol på oss, ikke alt holder seg første gang man lærer noe nytt. For å bekjempe at du skal glemme det, er det lurt å komme inn i vanen med å notere seg de nye ordene. Når du hører eller leser et nytt ord eller uttrykk, skriv det ned i en sammenheng: det vil si i en setning og med sin mening notert. Dette sparer deg for tid slik at du slikker å spør deg selv: “Hva er det det ordet / uttrykket betyr igjen”

3. Snakk med folk

Vi mennesker har blitt eksperter på å kommunisere uten å åpne vår munn – takket være Whatsapp, Facebook osv! – Men når det kommer til stykket, er det sant at når du snakker et språk hjelper det å lære det mye fortere enn når du skriver eller leser det. Bare tenk på hvor mange ganger du har hørt folk si at de “forstår, men kan ikke snakke engelsk.”
Oppsøk engelsktalende  for en uformell språkutveksling , melde deg på et kurs, eller ta klasser på nettet.

4. Subscribe til podcaster eller YouTube-kanaler på engelsk

Liker du humor? Politikk? Blogging? Matlaging? Med temaer som dekker enhver interesse tenkelig, finnes det en engelsk-talende podcast eller Youtube-kanal der ute for deg. Abonner på noen og lytt mens du kjører eller er på vei til skolen eller arbeid. I begynnelsen kan du finne de ulike aksentene vanskelige, men hold deg til det og du vil snart begynne å forstå hva du hører (så vel som å lære mye nytt vokabular fra en innfødt).

5. Reis utenlands

Det finnes ingen bedre vei å lære et nytt språk på enn å faktisk reise til landet og studere i et engelsk-talende land. Det er ingen hemmelighet at engelsk blir snakket i svært mange land rundt i verden og med en lang liste å velge fra, kan du velge ditt ideale land basert på kultur, vær, favorittby for eksempel. Tenk Australia, New Zealand, UK, US, Canada, eller Sør Afrika for å nevne noen.

6. Bruk vennene dine

Har du venner som legger ut ting på nettet på engelsk?  Les nøye det de deler og forplikte deg til å utforske en eller to hver dag. Det kan være nyheter eller artikler i magasiner, videoer, foredrag, blogginnlegg, sanger eller noe annet: om det er på engelsk og emnet interesserer deg, kommer det til å være nyttig!

7. Still mange spørsmål

Nysgjerrighet er en god egenskap når man nærer et nytt språk. Tør å stille de mange spørsmålene som garantert vil hope seg opp etterhvert som du lærer. Ikke sitt på din tvil – være nysgjerrig og løse dem! Hvis du er registrert i et kurs, spør læreren din om du lurer på noe. Men hvis du lærer alene, ikke fortvil: finn svar i blogger eller språklige nettsteder, spør andre elever, eller lese gjennom fora. Du vil være glad du gjorde det til slutt!

8. Lær av stjernene

Velg en innfødt engelsktalende skuespiller eller sanger du liker. Nå kan du gå online, finne en haug med intervjuer de har gitt – og se dem! Ta deg tid til å skrive ned interessante uttrykk og ord du hører. Slang, historier, humor og anekdoter som kommer ut av disse intervjuene er jeg sikker på vil gi deg mye å jobbe med!

9. Start med hva du virkelig trenger

Dine engelskstudier vil sannsynligvis gå langt raskere hvis du hele tiden minner deg selv på dine motiver for å lære. Skal du på utveksling? Fokuser på vokabular relatert til studiene dine. Skal du på en konferanse? Frisk opp samtale startere å bruke med de andre deltakerne. Skal du på et friår? Ser ut som reiselivs ordforråd vil være din guide. Hvis du bare starter å lære engelsk i håp om å lære alt på en gang, vil du sannsynligvis ende opp forvirret og utbrent. Hvilket bringer oss til …

10. Bevar optimismen

Når du begynner å føle at du ikke har noen fremgang – som skjer med alle elever på et tidspunkt – ikke si: “Jeg snakker ikke engelsk,” eller “Jeg vil aldri få til dette.” Forby disse setningene fra vokabularet ditt! De bare overbeviser deg om at dine drømmer om å snakke engelsk er umulig. I stedet sier du “Jeg lærer engelsk og gjør forbedringer hver dag,” “Det er ikke alltid lett, men det er verdt det”, “jeg er så mye bedre enn jeg var seks måneder siden,” og andre uttrykk for å minne deg selv på det store bildet. Man lærer ikke et språk over natten…

Lær engelsk i utlandetLær mer
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på

Utforsk verden og lær et nytt språk i utlandet

Les mer