GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

Hvordan forbedre engelskuttalen din

Hvordan forbedre engelskuttalen din

Når du spør språkstudenter hva deres mål er, sier nesten alle “forbedre uttalen”. Når du lærer et fremmedspråk, vil du  snakke med alle slags aksenter – din lærer, servitører på restauranter, taxifører og utleierere, så det er viktig at du føler deg komfortabel. Akkurat som å forbedre skriving, lytting eller en annen ferdighet, er det teknikker du kan bruke til å forbedre din muntlige engelsk på en målrettet måte. Her er åtte av våre favoritter:

**1. Snakk, snakk, snakk

**

La oss starte med å si at det ikke finnes en magisk pille for å forbedre uttalen. Det ville vært for enkelt, ikke sant? I utgangspunktet er den beste måten å snakke bedre på, å snakke! Forplikte deg til å øve ofte og med så mange forskjellige mennesker som mulig. Bor du allerede- eller studerer du utenlands? Dra nytte av de tusenvis av innfødte i ditt nærmeste område, for eksempel venner, familie, kolleger, klassekamerater, ansatte i kaffebarer, supermarked, postkontor og andre steder du besøker. Hvis du lærer i ditt eget land bør du øve ved å møte dine klassekamerater etter skolen, finne en språkutvekslingspartner eller bli med i et nettbasert fellesskap for elever.

**2. Reflekter over samtalene dine

**

Etter at samtalen er over, ta deg et øyeblikk for å reflektere. Hvordan gikk det? Hvor mye tror du at du forstod? Hvor behagelig følte du deg med det aktuelle emnet? Fant du noen ukjente ord? Bare tanken på det på denne måten vil øke tilliten din neste gang du snakker (og gi deg målrettede ting å jobbe med, for eksempel ord du ikke forstod).

**3. Hør og les

**

Du trenger ord for å snakke, ikke sant? Skolen er flott for å lære vokabularet, men det finnes andre måter du kan forbedre det på: Se på filmer, lytt til musikk, radio og podcaster. Les bøker, blader og blogger. Når du lytter og leser, finner du nye og interessante uttrykk, slangtermer og synonymer, skriv ned det nye materialet og søk opp alt du ikke er kjent med. Alt dette vil gi mer “kjøtt” for deg å bruke neste gang du trener på uttalen.

**4. Forbered jukseark

**

En del av nervøsiteten rundt å snakke er følelsen av å ikke vite hva man skal si. For å bekjempe dette kan du utarbeide et jukseark. Skal du til legen? Før timen kan du finne frem fraser du sannsynligvis vil trenge. Bruk jukseark før du skal betale en regning, spise på restaurant, jobbintervjuer, klage eller for en annen situasjon som kan gjøre deg engstelig.

5. Ta opp telefonen

De fleste finner telefonsamtaler spesielt utfordrende. Hvorfor? Fordi vi på telefon ikke kan se den andres kroppsspråk eller se på munnen deres, begge er verktøy som virkelig hjelper på kommunikasjonen. For å føle deg tryggere på telefonen, start med små telefonsamtaler med venner – og gå videre til flere utfordrende samtaler som å gjøre avtaler eller henvendelser. (Dette er et flott tidspunkt å bruke tips 4, og utarbeide en liste over spørsmål og nyttige ord for å hjelpe deg under samtalen!)

**6. Spill inn stemmen din

**

Vi vet, vi vet – de fleste liker ikke å høre stemmen sin, men det er faktisk en svært gunstig måte å forbedre din tale på! Å høre deg selv på tape viser ting du kanskje ikke skjønner (kanskje du har en tendens til å snakke raskt når du er nervøs, svelger bokstaver eller mumler). På den annen side kan du bli hyggelig overrasket over å høre at din tale er langt bedre enn du trodde! For bonuspoeng, ta med opptaket til læreren din eller til en venn, og få dem til å gi deg tilbakemelding.

**7. Lær fraser istedenfor individuelle ord

**

Et annet tips for å øke dine ferdigheter er å snakke ved hjelp av en rekke setninger og fraser i stedet for individuelle ord. (Du gjør sannsynligvis dette hele tiden på morsmålet ditt.) I stedet for å spørre automatisk “Hei, hvordan har du det i dag?”, Bland det ved å velge andre uttrykk som “What’s up, man?” “Hey dude!” Eller ” How ya going, mate?” (Vær forsiktig: noen uttrykk er veldig uformelle og ikke ideelle for alle situasjoner!)

**8. Ha det gøy

**

Vi må innse det. Det er langt lettere å lære noe nytt når du har det gøy. Så, ha det gøy i din talepraksis ved å snakke med deg selv når du er alene, synge med på populære sanger på engelsk eller gjør ett minutts “improviserte taler” på tilfeldig valgte emner (som f.eks. om slanger, kaffe, India eller emner som “Hvis jeg styrte verden, ville jeg …”, “Tre overraskende fakta om meg” eller “Hvem kom først, kyllingen eller egget?”). Det er flott praksis for å lære uttalen på ord og det er moro.

Behov for å bedre dine engelskferdigheter?Les mer her..
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på