GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

Hvordan forberede seg på å studere i utlandet: 12 tips

Hvordan forberede seg på å studere i utlandet: 12 tips

Å studere utenlands er en uforglemmelig periode. Men før man kan snakke språket flytende, oppføre seg som de lokale, og lage minner for livet, må man forberede seg. Og det betyr ikke bare å finne frem pass og koffert. Her kommer derfor 12 tips til hvordan forberede seg på å studere i utlandet.

1. Finn ut det økonomiske

Før du gjør noe som helst annet, sørg for at det økonomiske er i orden før turen – både kostnaden for turen, men også lommepengene dine. En regel man kan huske på er at man bruker alltid mer enn man tror. Det er ofte best å ha litt kontanter, så kan man fordele det utover. Men husk å ha med kredittkort for større utgifter eller hvis noe skulle skje. Si ifra til banken din om at du skal reise og hvor lenge du skal være borte, så risikerer du ikke at de sperrer kortet om du bruker mer enn normalt.

2. Reserver flyplasstransport

Hvis du vil gjøre ting lettere, snakk med rådgiveren på skolen du skal til om hjelp til å finne flyplasstransport til der du skal bo. Hvis du foretrekker å finne din egen transport, eller reise kollektivt, gjør research på forhånd, så slipper du å bruke mye tid og energi på det når du kommer frem – spesielt etter en lang reise. Når du har alt i orden, husk at du også trenger transport tilbake til flyplassen når du skal hjem.

3. Ha forsikring i orden

Studierådgiveren din vil kunne fortelle deg mer om dette, så pass på å snakke med hen om det. Du kan også snakke med forsikringsselskapet du (eller familien) bruker fra før. Noen har pakker som inkluderer reise, innbo osv.

4. Ta kopi av dokumenter

Ha digitale kopier av alle dokumenter – pass, forsikring, kredittkort og bankens kontaktinfo – og lagre de forskjellige steder. Det er også lurt å la noen du stoler på hjemme ha alle kopier. Digitale kopier bør lagres trygt, men du må kunne finne de fort om noe skulle skje. Når man skal forberede seg på å studere i utlandet er dette et viktig tips blant de 12 tipsene vi har samlet.

5. Research ditt nye hjem

Å lære om stedet du skal reise, hva du kan se og gjøre er kanskje det beste med å forberede turen. Du kan enten kjøpe reiseguider eller Google stedet og se hva du finner. Selv om det blir mer gøy å se det i virkeligheten, kan det hjelpe å ha en anelse om hva som venter en. Det er også fint for å planlegge hva man skal gjøre på fritiden. Ikke glem å lese om tollregler, vaner og tradisjoner, så kan du føle deg som en lokal fra start.

6. Pakk (duh!)

Husk å sjekke vektgrensene til flyselskapet du reiser med. Så bør du lese blogginnlegget vårt om hvordan man skal pakke for et utvekslingsår. Det viktigste (dokumenter, ladere, medisiner, lommebok), adapter (om det trengs dit du skal), og et klesskift er lurt å ha i håndbagasjen hvis flyet skulle bli forsinket. Hvis du reiser til et sted for lenger en noen dager er det lurt å kjøpe toalettsaker der, og bare ha med reisestørrelse hjemmefra. Husk å markere hva de forskjellige er.

7. Lær noen lokale ord

Siden du leser dette på vår blogg er det sannsynlig at du skal lære et språk i utlandet. Men hvorfor ikke forberede deg litt? Turen vil gå mye lettere hvis du er vant til å høre språket, og kanskje har lært noen ord eller setninger selv. (Lange flyturer er perfekt for å lære noen enkle ord og setninger.)

8. Hent ut nødvendige medisiner

Hvis du har medisiner du må ta, eller linser du må bruke, pass på at du har nok til hele turen din. Eventuelt sjekk om du kan hente ut resepten din i landet du skal til. (Sjekk også med forsikringsselskapet om de dekker medisiner i utlandet.)

9. Skriv ned viktige telefonnummer

I mobiltelefonens tid husker vi sjeldent andres nummer – eller passord for den saks skyld. Hvis du skal utenlands, må du kanskje kjøpe en ny telefon eller logge inn på en PC på skolen. Pass derfor på at du husker eller har skrevet ned noen viktige telefonnummer og passord (eller hint til passord). Da kan du ringe og logge inn steder, uten å få panikk.

10. Finn ut av telefonabonnement

Avhengig av hvor lenge du skal være borte kan det være lurt å skaffe deg et lokalt SIM-kort når du kommer frem. Du kan også sjekke med telefonoperatøren din hjemme hvordan prisene er for det landet du skal til (både samtaler, meldinger og data). På den måten slipper du å få en stor regning når du kommer hjem igjen. Du kan ofte finne gratis WiFi mange steder – som på skolen, der du bor, og noen offentlige steder. Men det kan jo være greit å være tilgjenglig utenom disse stedene også.

11. Si hei til vertsfamilien din

Hvis du skal bo med en vertsfamilie eller en romkamerat, og du har kontaktinformasjon til dem: introduser deg selv før du reiser! De er nok like nysgjerrige på deg som du er på dem, så å si hei er hyggelig. Alle elsker gaver, så hvorfor ikke skaffe deg litt poeng og ta med en suvenir hjemmefra? Dette er også en fin samtalestarter.

12. Gled deg

Det er så mange ting å tenke på før man skal studere utenlands, spesielt hvis det er din første reise. Men uansett hvor mange ganger du pakker kofferten din, ikke glem å glede deg til det uforglemmelige eventyret du skal ut på. Det er nettopp dette gla’danser er laget for!

Vil du studere i utlandet med oss?Les mer her..
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på

Lær et av 10 språk og velg mellom 50 destinasjoner verden over

Les mer