GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

Hvordan snakke engelsk flytende - 10 viktige steg

Hvordan snakke engelsk flytende - 10 viktige steg

I dagens verden er det sånn at jo bedre engelsken din er, jo mer kan du delta i alt globalt: fra internettkulturen som ikke kjenner noen grenser til internasjonal business som krysser dem.

Selv om å snakke engelsk flytende kan åpne nye dører og utvide horisonten din, er det viktig å huske på at flytende ikke handler om perfeksjon. Det handler om å føle seg komfortabel med språket og dermed klare å uttrykke din virkelighet gjennom det.

Her har du ti steg du kan ta for å begynne å snakke engelsk mer flytende.

1. Bruk idiomer

Å bruke idiomer er et kjennetegn på å være flytende og signaliserer at du forstår og setter pris på den mer 'poetiske' siden av språket. Engelsk er rikt på idiomer og de lokale elsker å krydre språket sitt med disse fargerike uttrykkene.

Så hva er et idiom? Et idiom er et uttrykk som 'maler et bilde' fremfor å belage seg på den bokstavelige betydningen av ordene det består av. For eksempel kan en engelsktalende kanskje si: "break a leg!" til en venn før en eksamen. De håper ikke bokstavelig talt at vennen brekker beinet, det er rett og slett bare en annen måte å si "lykke til!" på.

Start med å mestre de 20 mest brukte idiomene i engelsk, og beveg deg deretter videre til en mer utfyllende liste eller fokuser på idiomer som er spesifikke til natur, menneskekroppen eller mat.

2. Bruk de riktige idiomene

Så snart du har fått på plass de mest populære engelske idiomene, må du huske at å bruke de riktige - et britisk engelsk i UK eller et amerikansk engelsk i USA - er det som skiller deg ut som en virkelig flytende engelsktaler.

Selv om mange idiomer deles uansett hvilken dialekt du snakker, er det noen viktige forskjeller:

På amerikansk engelsk sier man: "to toot your own horn" (som betyr å skryte av egne egenskaper eller ferdigheter), men på britisk engelsk sier man: "to blow your own trumpet".

På amerikansk engelsk sier man: "to tear into someone" (som betyr å angripe noen verbalt), men på britisk engelsk sier man: "have a go at someone".

For mer informasjon om amerikanske vs. britiske idiomer kan du trykke her.

3. Jobb med ordene dine

For å oppgradere engelsken din, må du fokusere på å utvide ordforrådet ditt. Jo rikere og mer variert ordvalget ditt er, jo mer flytende vil du høres ut.

Fordi engelsk har det største ordforrådet i verden (omtrent 750,000 ord og stadig fler!), har du mange ord å velge mellom. Dette er en spennende del av å jobbe mot å bli flytende, men kan også gjøre det vanskelig: å være flytende betyr ikke bare å kunne mange ord, men å vite nøyaktig når du skal bruke dem.

Begynn med å trene deg opp til å bruke "very" og "really" mindre og bruke et mer presist, sofistikert ord for å uttrykke hva du ønsker i stedet. For eksempel:

I stedet for å si "very lucky", si "fortunate"

I stedet for å si "very good", si "exceptional"

I stedet for å si "very interesting", si "intriguing"

Sjekk ut flere eksempler i denne nyttige videoen eller denne.

4. Lær i biter

Å snakke morsmålet vårt er enklere fordi vi avhenger av uttrykk fremfor å lete etter nye måter å sette sammen ord hver gang vi ønsker å uttrykke noe.

Nevrologer har klart å vise at å utvikle korte mønster hjelper hjernen med å innhente og bruke nye ord "i øyeblikket".

Gjør dette ved å putte nye ord du har lært inn i uttrykk som du memoriserer med en gang. Det er ikke bare mer effektivt som en memoriseringsstrategi men vil også hjelpe deg med å høres mer flytende ut over tid.

5. Velg en dialekt (eller ikke)

Når du prøver å jobbe mot å være flytende, kan det hjelpe å velge en dialekt (aksent + spesifikt ordforråd og grammatikk) å etterligne. Dette er viktig hvis du kommuniserer med de lokale hele tiden eller ønsker å "passe inn" i vertslandet ditt.

Det finnes mer enn hundre engelske dialekter å velge mellom; fra amerikansk og britisk engelsk til irsk, sør-afrikansk og kiwi (New Zealand), blant mange andre.

Hvis du er gira på å "høres amerikansk ut", for eksempel, kan du velge en regional dialekt - folk fra Texas høres veldig annerledes ut enn New Yorkere - men du kan også velge noe litt mer "nøytralt", som en mer generisk amerikansk dialekt (dette snakkes ofte av ikke-morsmåls engelsktalende som har gått på internasjonal skole og blitt utsatt for en variasjon av engelske dialekter over en lang tidsperiode.)

Men husk: det går også helt fint å beholde din utenlandske aksent (det kan være veldig sjarmerende!) og å bli kvitt den måler ikke hvor flytende du er.

Så lenge du har en liten aksent, viser forskning at du vil kunne kommunisere like troverdig som en som høres ut som om den har engelsk som morsmål.

6. Bli kjent med kulturen

Ferdigheter som å være flytende i et språk går i hånd i hånd med å være flytende i en kultur. Språk er intrikat sammenflettet med kultur og hvor flytende man er signaliseres gjennom muligheten til å referere til kulturelle ting som slang, idiomer, populære serier, musikk, filmer og litteratur i samtaler.

Hvis du sikter mot å bli flytende i britisk engelsk, for eksempel, bør du forsikre deg om at du bruker så mye som mulig til i Storbritannia (se det siste punktet) og fordyper deg i den britiske kulturen, humoren, tv-seriene og litteraturen.

7. Mestre slanget

Å kunne benytte seg av slang er et annet kjennetegn på at man er flytende.

Selv om mye av engelsk slang i dag er globalt og blir "ut" igjen raskere enn du klarer å uttale ordet 'slang', er noen slang-ord spesifikke til, for eksempel, australsk engelsk.

Start ved å bli kjent med lokalt slang - britisk, for eksempel - og bli familiær med de nyeste (globale) engelske slanguttrykkene. Du burde også forsikre deg om at du kan de mest vanlige forkortelsene og slang-ordene brukt på Whatsapp og andre uformelle (skriftlige) engelskformer. Noen av disse brukes til og med muntlig i disse dager.

8. Binge noen serier!

En av de beste måtene å lære et språk flytende på er å tilbringe flere timer på sofaen (eller i senga) og se på ting. Ja, du leste det riktig: nå har du en unnskyldning til å binge favorittseriene dine på Netflix!

For å bli flytende i engelsk må du utsettes for hvordan det er brukt av de som har det som morsmål i flere ulike kontekster. Å se på alt fra reality-serier til (moderne) serier med manus og dokumentarer hjelper deg med å trekke til deg ordforråd, slang, uttrykk og aksenter samtidig som du chiller.

Prøv å skru på de engelske undertekstene for å knytte sammen det du hører med hvordan ordet er skrevet eller skru dem av for å fokusere kun på hvordan ting høres ut.

9. Imiter andre

Å snakke engelsk flytende innebærer å jobbe med aksenten og uttalen din aktivt og bevisst. En av de mest effektive måtene å gjøre dette på er å imitere hvordan andre snakker.

Velg en kjendis eller en annen lokal du liker og prøv å imitere hvordan de snakker, med spesielt fokus på rytmen og intonasjonen deres.

En måte å gjøre dette på er å høre på lydbøker der favorittskuespillerne dine leser opp sine autobiografier (prøv Matthew McConaugheys "Greenlights", for eksempel). Du kommer til å lære mer om dem og utsettes for hvordan de snakker i timevis. Du kan også se på eller høre på intervjuene deres på Youtube eller podcast.

10. Fordyp deg selv

Å snakke et språk virkelig flytende kan kun oppnås ved å sette språket i bruk hver eneste dag i en variasjon av situasjoner, fra en kaffedate med en venn til en skolepresentasjon.

Full fordypning - enten å jobbe eller studere i et engelsktalende land - er en kjent vei til å bli flytende fordi det forsikrer at du hører og bruker engelsk fra øyeblikket du våkner til du sover igjen (det kan til og med hende at du begynner å drømme på engelsk!). Essensen av det er at du kommer til å benytte deg av punkt 1-9 helt naturlig og over lenger tid, og dermed sparke i gang læringsreisen din.

For full effekt - med tanke på lingvistisk og kulturell flytendehet - bør du vurdere å bo i et engelsktalende land i et par måneder, minimum, men ideelt sett seks eller mer. Dette gir deg nok tid til å øve og vil sette deg på en sikker vei mot å snakke engelsk flytende.

Begynn å utvikle engelsken din i dagUtforsk
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på

Snakker du flytende? Test dine språkkunnskaper med vår hurtige test

Les mer