GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

Hvorfor en app ikke er nok til å lære et språk

Hvorfor en app ikke er nok til å lære et språk

I en tid hvor vi sitter limt til telefonen, finnes det en app for alt – selv det å lære et nytt språk. Og når verdien av å snakke flere språk øker (man kan  få flere jobbtilbud), øker også populæriteten til språk-apper. Men er det slik at en app ikke er nok til å lære et språk?

Å lære via en app har sine fordeler. Det finnes muligheter til å lære ved å spille for eksempel. Ved å lage spill som gjør at man må huske ord og vokabulær, eller å bruke korrekt grammatikk, gjør det læringen mer morsom. For hvem elsker ikke sterke farger, morsomme spill og alle lydene når man har svart rett?

De er også i hendene dine hele tiden – bokstavlig talt. De fleste går ikke engang på toalettet uten telefonen sin. Dette betyr at du ikke trenger å endre på vanene dine for å lære et nytt språk. Det krever ikke at man drar noe sted, man trenger kun å sitte i sofaen hjemme, og gå fra å scrolle på Instagram til å lære uttryk på fransk eller spansk.

Apper er et fint sted å starte – men ikke fullføre

Når det kommer til å lære og lese og forstå, spesielt om språket bruker et annet alfabet enn du er vant til, kan appene få i gang læringsprosessen. De har blitt testet utallige ganger. Hvis du regelmessig bruker tid på appen vil du se at du forstår mer av språket du har valgt. (Det kan jo være vanskelig å ikke bruke mange timer på appen når de konstant sender ut varsler.)

Men kan en app virkelig – og jeg mener virkelig – lære deg et språk flytende?

Vel, nei.

Flytende er forankret i kultur og fordypning

Jeg sier ikke at disse ikke kan hjelpe til sammen. De kan begge ha viktige roller i å lære deg et språk. Å bruke en språk-app kan få deg i gang med å lære det grunnleggende: å lese og skrive. Men om man skal ta del i en samtale på et annet språk må man ta kunnskapen sin til et nytt nivå – nivået som trengs for å snakke språket flytende. Selv med stemme-gjenkjennende spill og algoritmer laget for din personlige læring så kan ikke apper lære deg hvordan de lokale oppfører seg i en samtale.

Så når du og tomlene dine har lært det grunnleggende er det på tide å finne passet! Opplevelsen av å lære utenlands, bo med lokale og klare hverdagen på ditt valgte språk – det er det som gjør at du lærer språket flytende.

Når det kommer til å bygge kunnskap om et språk er det klart at å snakke språket med lokale er den mest effektive måten. Og siden du ikke får snakke med noen via en app, så er det fortsatt best å ta språktimer.

Øve på språk lokalt har sine fordeler

Logikken er enkel, ved å studere utenlands lærer man språket bedre og man forstår kulturen bedre. Når du forstår språket og du er tvunget til å forbedre vokabularet i en hver situasjon; snakke med vertsfamilien, reise kollektivt eller handle mat. Disse samtalene hjelper deg å lære hvordan beskrive situasjoner, følelser og meninger, og kunne svare fort og effektivt i samtaler. En app er ikke nok til å lære et språk, og å reise har flere fordeler.

1. Du møter nye mennesker utenlands

Ved å melde deg på språkkurs i utlandet er du omringet av mennesker med samme intensjoner som deg selv. De vil ha de samme målene og utfordringene som deg, og de kan være perfekte studiekamerater og venner. Og i gruppeleksjoner kan du lære av klassekameratene dine sine feil i tillegg til dine egne.

2. Det er utallige samtalepartnere

Ved å snakke med lokale fra forskjellige generasjoner, kan du lære forskjellige dialekter, kulturforskjeller, og gjøre deg til en flinkere konversatør. Det gjør det også lettere å gjøre dialekten din perfekt. Når du er omringet av det samme språket blir du flinkere til å lytte og forstå.

3. Dagligdagse samtaler vil lære deg mer enn bøker

Språk utvikler seg fort. Apper kan ikke lære deg forskjellige talemåter eller slang. Den vil heller ikke lære deg de riktige måtene å fortelle noe på, som kan være nødvending for betydningen av det du sier. (Apper er ikke kjent for å være gode på sarkasme og morsomheter.) Men vet du hva som vil det? Å snakke med folk på ekte. Og det lager mye bedre minner.

Det finnes mange faktorer når man skal lære et nytt språk. Å forstå grammatikk og vokabular er bare det første skrittet. Å legge ned telefonen og snakke med de rundt deg vil lære deg å snakke flytende. For trenger vi virkelig mer skjermtid?

Vil du studere språk med oss?Les mer her..
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på