GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

Hvordan snakke flytende på ett år?

Hvordan snakke flytende på ett år?

Å snakke flytende er en av de mest etterspurte og ansettelsesverdige ferdighetene som finnes. Evnen til å kommunisere med mennesker være utrolig viktig helt til verdens ende.

Men det er 750.000 ord på engelsk. Japansk eller kinesisk bruker ikke engang de samme tegnene som de europeiske språkene. Å lære å snakke et annet språk er hardt arbeid, og uansett hvilket du velger, må du forberede deg. Men det finnes imidlertid noen strategier og triks som kan hjelpe deg med språklæring.

Her kommer en guide til hvordan du kan snakke flytende – hvertfall nesten – på kun 12 måneder.

Måned 1 – 3: Flytt utenlands

Det er bare så mye du kan lære i klasserommet. For virkelig å bli flytende, må du gå all inn i et liv hvor du må bruke språket i enhver situasjon. Lære spansk? Flytt til Madrid, Barcelona, Costa Rica eller Buenos Aires. Fransk? Ta deg tid til å tilbringe noen måneder (minst!) i Paris eller Nice. Om ikke altfor lenge, vil du finne ut at å forstå språket og sette sammen de riktige svarene blir lettere og lettere. Dette er spesielt viktig hvis du lærer et språk med et helt fremmed alfabet, som japansk eller kinesisk. Du vil utvikle en langt bedre aksent, øve hver dag uten selv å realisere det.

I tillegg er det en fantastisk unnskyldning for å reise!

Se på TV

Prøv å følge historier og dialogen på en TV-serie på et annet språk. Å tyde samtalene mens du ser en scene utfolde seg, hjelper språksentrene i hjernen din å forstå ny informasjon på en mer interessant måte. Dette gjør det mer sannsynlig å huske det du lærer. Lese tekster hjelper deg med visualsetningsstruktur , og sjekk at du virkelig forstår hva du hører. Å se repriser av Friends kan hjelpe å perfeksjonere engelsk, for eksempel (her er noen andre programmer som er perfekt dine engelskkunnskaper ), mens du ser Narcos på Netflix vil få spansken opp fra grunnen på kort tid.

Spør, spør, spør

‘No Comprendo!’ Er ikke en setning i vokabularet ditt lenger. Seriøst, ikke ignorer en setning som du ikke helt forstår, spesielt i løpet av de første månedene hvor masse ikke er klart ennå. Hvis du snakker med noen, ikke vær redd for å spørre dem, eller hvis du leser noe og tankene dine spinner, bare Google det. Studier viser at du er mer sannsynlig å huske ting ved å forske enn ved bare å lære dem i klassen, fordi du har klarer å løse ditt eget problem. Og du kan ikke argumentere mot vitenskap.

Måned 4 – 6: Hør på podcaster

Start språktreningen ved å laste ned et kurs i “Hvordan lære X språk” undervisnings podcaster og lytte til dem hver dag til du er komfortabel med å oversette det talte ord. BBCs korte og underholdende ‘6 Minute english’ serie er en rask måte å forbedre din engelsk på, for eksempel. Plukk et emne du er interessert i (som filmanmeldelser eller mat), og bli vant til det naturlige talte tempoet, de alminnelige talemåtene og naturlig, improviserte samtaler. Det er som å ha en prat med venner, uten å svare.

Øv og lær regelmessig

Nøkkelen til å lære ferdigheter er å øve. Nå er du i ferd med å få tak i det språkgrunnleggende, sett av tid i timeplanen til å sette deg ned og virkelig fokusere. Bruk minst en time hver dag til å revidere de vanskelige grammatiske reglene som gjør deg forvirret eller forplikte deg til å lære en helt ny gruppe med verb. Øv på dem neste dag for å virkelig sementere dem i langtidshukommelsen . Vær streng (litt som å være på en diett eller trening) – jo mer innsats du legger i, jo raskere vil du se gode resultater.

Øv med en partner

Å snakke et språk høyt er en av de beste måtene å lære på, men det kan være vanskelig når du fortsatt ikke er overbevist om det. Finn klassekamerater på et samme nivå som deg og prøv å snakke språket med han/hun. Det talte ord vil snart føles mer naturlig. I tillegg vil du få en hel haug med flotte nye venner, som er kjempebra.

Måned 7 – 9: Les alt

Fra bøker, klassisk litteratur og magasiner til baksiden av en frokostblanding. Bli vant til å lese ord satt sammen i korrekte setninger. Følg utenlandske medier, blogger og populære nettsteder på sosiale medier, til og med tidsfordriv på Facebook og Instagram kan lønne seg. Lærebøker kan forberede deg for høflige samtaler og å kjøpe bussbilletter, men den beste måten å utvide din forståelse av språket på er å diversifisere lesestoffet du utsetter hjernen din for.

Se enda mer TV, uten teksting

Når du har fått teken på å følge spansken i Narcos, kan du teste dine nye ferdigheter ved å se Los Tiempos de Pablo Escobar. Denne dokumentarserien følger den sanne historien om narkokongens liv, og alt er på spansk. Andre steder på internett, kan du se Youtube kanaler med “fast-track conversational” ferdigheter; for fransk, prøv å abonnere på Oh La La, Hollywood Speaks French. Alternativt kan du prøve å lære mens du ser TEDx Talks på et annet språk. Ikke bare vil du plukke opp interessante nye ideer fra noen av verdens smarteste innovative sinn, foredragsholderne snakker tydelig og direkte, noe som gjør det enkelt å følge med.

Måned 10 – 12: Snakk språket

Nå har du fullført språk- podcastene og pakket vekk hodetelefonene. Når du er ute og farter, snakk med virkelige mennesker. Bli venner med flytende morsmåls-talende utenfor klassen og prat med dem kun på deres språk – det er bokstavelig talt ingen bedre måte å praktisere språk på. Hvis du har flyttet til utlandet, finn deg en hobby. Det er en enkel måte å møte nye mennesker med samme interesser.

Hold hodet høyt

“Keep your chin up” er et engelsk uttrykk som betyr “bevar optimismen” (det vet du nok hvis du har fulgt med i timene). Å lære et språk er vanskelig. Noen dager vil du føle at du vinner, og at du er nesten flytende, mens andre dager kan det føles som om hjernen din har bygget en mur for å holde alle fremmedspråk ute. En virkelig høy mur. I stedet for å la det trekke deg ned, hvis du føler at du sliter, se tilbake på de siste månedene, og ta litt tid til å innse hvor langt du har kommet. Bruke ti minutter på å lese dine gamle forelesningsnotater, eller oversett et enkelt stykke tekst, og du vil se hvor mye enklere det føles enn det pleide å gjøre – spesielt etter et år! Hold ut og du vil komme dit!

Lær språk med EFLær mer
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på

Utforsk verden og lær et nytt språk i utlandet

Les mer